Kulttuuri    |   Crusell-viikko 31.7.-7.8.99

Mozart-tulkinnat kruunasivat avajaiskonsertin

Tilaajille

Crusell-viikon nykyinen ja tuleva taiteellinen johtaja Kari Kriikku ja Petri Alanko esiintyivät yhdessä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ja kapellimestari Juha Kankaan kanssa tapahtuman avajaiskonsertissa lauantaina Uudessakaupungissa.

Teemana oli W. A. Mozart: klassisista klassisin säveltäjä, jonka sävelin oli juhlallista suorittaa vallanvaihdos Crusell-viikon johdossa.

Konsertti osoitti, että Crusell-viikko on hyvissä käsissä. Sekä Alanko että Kriikku ovat kotimaisen puupuhallinmusiikin kärkinimiä.

Petri Alangon tulkinta Mozartin G-duuri-huilukonsertosta oli sekä sulokas että säkenöivä. Hänen huilussaan on säteilevän kaunis sointi, ja hänen tekniikkaansa on tasoittanut sileäksi monet huilunsoiton ongelmat.

Rekisterit ovat sulavan tasaisia, intonaatio erittäin puhdas, fraseeraus tyylinmukaista.

Häikäiseviä

suorituksia Konsertto virtaili kepeästi ja lennokkaasti, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri säesti sävykkäästi solistia.

Kari Kriikku soitti basettiklarinetilla Mozartin klarinettikonserton, joka on yksi konserttokirjallisuuden syvällisimpiä ja puhattelevimpia teoksia.

Kriikun suoritus oli häikäisevä. Tuskin kukaan muu saa loihdittua klarinetista niin jumalaisen herkkiä pianissimoita ja niin kaunista, pehmeää sointia.

Hänen tekniikkansa on virheetöntä, ja hänen musikaalisuutensa ja tyylitajunsa luontevaa kuin hengitys.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin tulkinta Mozartin 40. sinfoniasta oli kiinnostava. Orkesterin kapellimestari Kangas johti ääriosat varsin reippaissa tempoissa, mikä antoi osille kiihkeästi lepattavan ja tulisen traagisen ilmeen.

Orkesterin soitto oli sähäkkää ja osaavaa, mutta parempaankin se vielä pystyy.

Radikaali

performanssi Crusell-viikon avajaisperformanssi Uudenkaupungin venesatamassa lauantai-iltana oli kolmen vartin mittainen poikkitaiteellinen esitys, josta vastasi Suomussalmi-ryhmä johtajanaan Ville Hukkinen.

Mereen oli rakennettu lava, jonka päällä komeili suunnaton, valtaa symboloiva nojatuoli. Esityksen aikana tanssijat paljastivat verhotun tuolin ja nousivat sen päälle liikehtimään.

Valot, hypnoottinen musiikki ja estoton liikekieli loivat radikaalin tunnelman, joka selvästikään ei miellyttänyt kaikkia katsojia.

Esityksen dramaturgia tiivistyi, kun kolme soihduin valaistua soutuvenettä lipui pimeydestä tuolin ympärille. Yhdessä veneessä soitti kolmihenkinen saksofoniryhmä, toisessa kaksi lyömäsoittajaa ja kolmannessa vihdoin Kari Kriikun hurmaava sika klarinetteineen.

Monitasoinen kakofonia täydensi suuren symbolisen tuolinpaljastusrituaalin, joka oli tämänkesäinen viesti Crusell-viikon yleisölle.

Valta vaihtuu, mutta musiikki jää.

KAISA IITTI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää