Kulttuuri    |   FLAMENCO

Vaikeuksien kautta voittoon

Flamencoviikon päätöskonsertti onnistui upeasti lainatarpeillakin

Tilaajille

Tampereen flamencoviikon pääkonsertti on osoitus siitä, että flamencosta on tullut vuosien kuluessa salonkikelpoinen taidemuoto Suomessakin. Järjestyksessä viidenteen konserttiin oli nytkin kokoontunut kaupungin kermaa.

Jos yleisö olikin iltapuvuissaan vähän ylipukeutunutta, niin itse esiintyjät joutuivat pukeutumaan ali. Nuevo Ballet Español -ryhmän ja Cañadú-yhtyeen esiintymistarpeet kulkeutuivat nimittäin lentokoneen mukana Suomen sijasta Brasiliaan.

Koko lauantain kestäneiden ponnistusten ansiosta espanjalaisille saatiin Suomesta kokoon sekä esiintymisasuja että puuttuvia soittimia. Etsintöjen tuloksena löytyi jopa viisi hännällistä cola-hametta, joita ilman yksi ohjelmanumero olisi luultavasti pitänyt jättää kokonaan väliin.

Vastoinkäymisen positiivinen seuraus oli se, että koko ryhmä oli illalla erityisen hyvällä tuulella. Espanjalaiset ottivat koko häslingin onneksi huumorilla.

"Vaikka tavaramme menivät Brasiliaan, sydämemme tulivat tänne", letkautti esityksen tuottaja Gachi Pisani ennen konsertin alkua.

Hyvässä

tasapainossa NBE:n Flamenco Directo -esitys oli flamencoviikon kaikista pääkonserteista ehdottomasti paras. Ei edellisissäkään mitään varsinaista vikaa ole ollut, mutta vasta nyt tamperelaisyleisö sai todella käsityksen siitä, mihin flamencofiilis voi parhaimmillaan yltää isossa salissa.

Aikaisempina vuosina ristiriita suuren tilan ja flamencon intiimimmän ilmaisun välillä on osoittautunut vähän ongelmaksi.

Moni jäi tietysti kaipaamaan niitä alkuperäisiä asuja. Nyt piti tyytyä suomalaisilta flamencotunneilta tuttuihin, kiireellä kursittuihin harjoitushameisiin. Ryhmän tanssijat tosin näyttävät varmasti aina yhtä komeilta vaatetuksesta riippumatta.

Kahden nuoren miestanssijan, Angel Rojasin ja Carlos Rodríguezin luotsaama ryhmä on sopivan kokoinen: siinä on kolme miestanssijaa ja viisi naista. Kahdeksalla tanssijalla saadaan aikaan riittävästi näyttävyyttä mutta se ei vielä paisuta esitystä spektaakkeliksi.

Suuremmissa flamencoproduktioissa on myös ollut ongelmana oikean tyylin löytäminen perinteen ja modernin ilmaisun välimaastosta, mutta Flamenco Directossa on päästy tässäkin suhteessa hyvään tasapainoon.

Cañadú-yhtyeen ja tanssiryhmän yhteispeli ammensi flamencon perinteestä, vanhasta arabimusiikista ja sopivasti myös 90-luvun soundeista, joita toivat perkussiot, sello ja huilu. Esitysnumeroiden perustana oli tuttuja soleoita ja buleríaksia , mutta niitä ei aina noudatettu orjallisesti.

Esitykset olivat pieniä kuvaelmia, mutta niiden sisältö jäi valitettavasti arvailun varaan. Parin sanan selitys olisi ollut paikallaan vaikkapa ohjelmalehtisessä.

Yhteishenki

näkyy ja kuuluu Kaikki ryhmän tanssijat ovat erinomaisen hyviä, ja NBE on flamencoryhmäksi poikkeuksellisen demokraattinen. Rojasin ja Rodríguezin erikoisasema tuli esiin vain heidän sooloissaan, jotka olivat molemmat illan kohokohtia.

Rodríguezin farruca -sovituksessa saatiin ihailla hänen pehmeitä piruettejaan. Rojasin pikku tarinaan osallistui myös laulaja Mayte Maya, joka oli esittävinään pojan äitiä.

Kaikkinensa esitys sai yleisön niin haltioihinsa, että ihmiset pyyhkivät silmäkulmiaan jo väliajalla. Se ei kuitenkaan vedonnut helpolla estetiikalla ja virtuooseilla vaan rakkaudella musiikkiin ja ryhmään - ja tietenkin ammattitaidolla.

Oikeiden esiintymisasujen puuttuminen oli lopulta paras todistus esiintyjien rehellisistä aikeista ja aidosta flamencosta.

LEENA VIRTANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää