Kulttuuri    |   KIRJAT

André Alexis kirjoittaa rakkauden odottamisesta

Lapsuus elää nykyisyydessä

Tilaajille

Lapsuuden kauniisiin muistoihin kuuluu myös tunne siitä, että itse on jotenkin syypää hylätyksi tulemiseensa, vaikka mitään sellaista ei edes tapahtunut. Sen on muistavinaan pienistä asioista, miltei huomaamattomista eleistä ja ilmeistä.

Ranskalaisen Nathalie Sarrauten Lapsuus on tämän muistelemisen lajin mestariteos. Kanadalaisen André Alexisin samanniminen, palkittu ja kehuttu esikoisromaani ei yllä kypsän kirjailijan hiotun teoksen tasolle, mutta myös Alexis onnistuu mainiosti. Hänenkin romaaninsa on pikemminkin tunteiden ja tunnelmien kuin tapahtumien omaelämäkerta.

Lähemmäs

muistoja Yhteistä molemmille on se, että muistelija ei väritä muistojaan vaan pyrkii itsepintaisesti niitä lähemmäksi. Hän tarkentaa havaintoja mikroskoopissaan ja etsii sopivia ilmaisuja jollekin mikä lopulta haihtuu näkyvistä.

Molemmissa teoksissa lapsi yrittää ymmärtää, miksi aikuiset käyttäytyvät niin epäjohdonmukaisesti varsinkin rakkaudessa.

Yhteistä on myös niiden salaa pureva huumori, ovelasti kätketty hymy, armo. Muistelija ei ole kaunan, itsesäälin tai sentimentaalisuuden vallassa, vaikka niitäkin tutkitaan tarkasti.

Tähän yhtäläisyydet loppuvat. Sarrauten fragmentaarista muotokieltä ja tyyliä pidetään vaikeana. Alexiksen romaani rakentuu perinteisemmin.

Luetteloita

elämästä Romaanin päähenkilö, 40-vuotias Thomas MacMillan kirjoittaa pitkää kirjettä rakastetulleen selvittääkseen tälle ja samalla itselleen, kuka hän itse asiassa on. Laboratorioteknikon perinpohjaisuudella hän aloittaa trinidadilaisista isovanhemmistaan.

Norjalaisen Erlend Loen Supernaiivin päähenkilön tapaan Thomas harrastaa kvasitieteellisiä teorioita ja luetteloita tärkeistä ja vähemmän tärkeistä asioista, joista elämä ja todellisuus koostuvat. Sen lisäksi hän on uudelleen ryhtynyt lukemaan runoutta ja filosofiaa.

Romaanin kieli on kuulasta ja selkeää. Yksikään lause ei kuulosta kuluneelta, kukin sana asettuu luontevasti kokonaisuuteen. Irmeli Ruuskan suomennos toimii hienosti.

Rakkauden

solipsismi Thomas viettää ensimmäiset yhdeksän elinvuottaan juopon, äkkipikaisen, runoutta ja Dickensiä rakastavan isoäitinsä kanssa. He asuvat 1950- ja 1960-luvulla Ontariossa.

Hän tapaa äitinsä Katarinan vasta isoäidin hautajaisten jälkeen, kun tämä tulee noutamaan lapsensa puolirikollisen herra Matafin kanssa. Lopulta Thomas ja Katarina päätyvät Ottawaan itseoppineen tiedemiehen ja pörssikeinottelijan Henry Wingin huomaan.

Alexisin romaania ei voi todellakaan syyttää henkilöhahmojen tavanomaisuudesta. Silti se ei tunnu itsetarkoitukselliselta. Henkilöiden eriskummallisuus vaikuttaa luontevalta, koska heidät on piirretty pienten erottavien yksityiskohtien kautta.

Lapsi-Thomasia hämmentää aikuisten holtittomuus. Vasta aikuisena hän voi nähdä laajemmin olosuhteet, joissa Katarina ensin hylkäsi hänet ja tuli takaisin vasta kun oli pakko.

Henry Wing puolestaan rakastaa levotonta Katarinaa sellaisella kärsivällisyydellä, jota Thomasin on vaikea käsittää. Sitten hän huomaa, että hänelle itselleenkin rakkaus on odottamista.

Nämä dramaattiset käänteet eivät ole ainoat tekijät hylätyksi tulemisen tunteen herättämiseksi.

Riittää, että Henry ja Katarina rakastavat toisiaan. Muu maailma ei merkitse mitään toisiinsa tuijottaville rakastavaisille. He eivät kuule edes lapsen kysymystä: mihin minä kuulun tässä intiimissä maailmassa? Enkö mihinkään?

Rotu ja

identiteetti André Alexis on syntynyt Trinidadissa 1957 ja muuttanut Kanadaan neljävuotiaana. Yllättävää on, että henkilöhahmojen trinidadilainen tausta tai Thomasin lapsena kokema rasismi eivät ole keskeisellä sijalla, vaikka romaani käsittelee juuri ulkopuolelle jäämisen tunteita.

Alexis itse on korostanut haastatteluissa, että rotu on vain yksi tekijä ihmisen identiteetin muodostumisessa.

Trinidadilais-kiinalaista syntyperää oleva Henry Wing on hyvä esimerkki ihmisestä, joka on rakentanut itselleen omatekoisen identiteetin lukemistaan kirjoista.

Viktoriaaninen herrasmies ja harrastelijatiedemies laajoine kirjastoineen ja alkemistin laboratorioineen on kuin verho, jonka hän on vetänyt oman taustansa ja nykyisyyden väliin.

Thomas arvailee paljon ja paljon jää hämärän peittoon. Oliko Henry hänen isänsä? Mikä oli loppujen lopuksi Katarinan ja Henryn välinen suhde? Ehkä alkuperän tietäminen ei olekaan niin tärkeää.

Thomas huomaa, että hänen oma minuutensa sisältää kaikki ne, joita hän on rakastanut: isoäidin, äidin ja ennen kaikkea Henry Wingin, jota hän on jo suuresti alkanut muistuttaa.

MARIA SÄNTTI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää