Kulttuuri    |   TEATTERI

Esityksen kieliongelmat vaikeuttivat ymmärtämistä

Bernard-Marie Koltèsin Puuvillapeltojen yksinäisyydessä nähdään Kaapelitehtaalla sekä suomeksi että ranskaksi

Tilaajille

Kansainvälisyys olkoon yksi teatteritaiteenkin ominaisuuksista, mutta keinoissa on hiomisen varaa. Kaapelitehtaan Valssaamoon valmistetussa ranskalais-suomalaisessa Bernard-Marie Koltèsin Puuvillapeltojen yksinäisyydessä puhutaan suomea, mutta toinen näyttelijä kaikkea muuta kuin äidinkielenään.

Esitykselle käy enemmän tai vähemmän huonosti, vaikka se omassa puolitoistatuntisessa reaaliajassaan vavisuttaakin ihan samalla kuin näytelmä teemansa tasolla: kommunikaation ongelmallisuudella.

Ludovic Kerfendalin ohjaamassa esityksessä Timo Torikan näyttelemä valkoinen mies toki valottuu pelkoineen ja ylemmyyksineen. Mustaa näyttelevä Alain Azerot uupuu illan myötä juuri kielellisellä tasolla, suomea tankatessaan. Katsoja ei ymmärrä. Näytelmään sisältyvät kontaktin edellytys sekä väkevien tunnelatausten dramaturgia eivät toteudu. Valitettavasti.

Ranskalainen näytelmäkirjailija Bernard-Marie Koltès kuoli 41-vuotiaana 1989. Liian varhain. Jo muutaman näytelmän, ennen muuta Roberto Zuccon, mutta myös Neekeri vai koirat -teoksen sekä nyt nähtävän Puuvillapeltojen yksinäisyydessä -näytelmän älyllisestä ja emotionaalisesta voimallisuudesta tietää, että Koltèsilla olisi ollut vielä paljon annettavaa koko maailman kaikille teattereille ja katsojille.

Roberto Zuccon maailmankantaesityksen ohjasi itse Peter Stein Berliiniin vuonna 1990. Helsingin Kom-teatteri näytteli sen vuotta myöhemmin. Neekeri vai koirat nähtiin Lahden kaupunginteatterissa jo vuonna 1986.

Runollinen

ja tinkimätön Koltèsin teoksissa temaattinen tinkimättömyys oli ja on rinnan myyttisten ja hieman mystistenkin laajennusten ihan omaa luokkaansa, persoonallista ja runollista. Myös Puuvillapeltojen yksinäisyydessä kulkee vankasti tiellään niin eriarvoisuuden näkijänä kuin muissakin aiheissaan. Tässäkin teoksessa puhutaan myös oikeudesta seksuaaliseen identiteettiin, oikeudesta yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja roturajat ylittävään harmoniaan.

Draama virittyy kahden kauppaa käyvän miehen välille, mutta kahmaisee sisuksiinsa koko kahtia jakautuneen planeetan, etuoikeutettujen ja riistettyjen välisen perusongelman.

Tasa-arvoa ei ole eikä tule. Pelkoja ja ennakkoluulojakin järeämpi muuri on taloudellinen ylivalta, kauppa. Juuri se nousee ainoan aidosti tasa-arvoa ilmaisevan hetken esteeksi, sen, missä ihminen katsoo kanssaihmistään silmästä silmään. Siitä näytelmä puhuu, ostamisesta ja myymisestä, samalla salaamisesta ja petoksesta.

Viimeinen repliikki tiivistää Koltèsin näkemyksen. Valkoinen asiakas heittää diilerille: "No sitten: mikä ase?" Tähän tämäkin tarina loppuu. Musta ja valkoinen maailma eivät löydä toisiaan. Vieraus ei hellitä vuonna 1987 kirjoitetussa näytelmässä.

Hiekkaa ja

sementtiä Kaapelitehtaan Valssaamon lattian peittää hiekka. Seinämät ovat metallista verkkolanka-aitaa ja harmaata sementtiä. Mutta valonheitin tuo valon, sisäiseenkin pimeyteen. Katsomo istuu neljällä eri lohkolla.

Dramaattista? Kyllä, enkä sitä paitsi väitä, että asemointia täyteen ohjattu levoton esityskään tai sen näyttelijät jäisivät mitättömiksi. Timo Torikan hieman nuhruinen valkoinen mies ja Alain Azerotin fyysisesti läsnäoleva, eläimen ketteryydellä etenevä diileri ovat ulkoisesti asiansa takana, mutta runsaskuvaisen ja miltei kirjallisesti rönsyävän ajatuskulun seuraaminen on välillä melkein mahdotonta.

Ranskaa taitaville tiedoksi, että Puuvillapeltojen yksinäisyydessä esitetään myös ranskan kielellä 12.-15. marraskuuta.

Itse haluaisin nähdä kiehtovien assosiaatioiden runsaudensarven myös kokonaan suomeksi osattuna.

JUKKA KAJAVA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää