Kulttuuri    |   OOPPERA

Lemminkäinen puristuksissa

Haavikon ja Tuomelan Äidit ja tyttäret on syksyn kotimainen oopperatapaus

Tilaajille

Paavo Haavikon librettoon perustuva ja Tapio Tuomelan säveltämä Äidit ja tyttäret on epäilemättä tämän syksyn oopperatapaus.

Ensi-illan perusteella voi ennustaa, että teoksesta keskustellaan ja kiistellään vielä paljon. Teos herättää ristiriitaisia tunteita, mahdollisuuksia moniin tulkintoihin, intohimoja suuntaan ja toiseen.

Suurin ärsyttäjä oopperassa on Paavo Haavikon libretto. Se pohjautuu Kalevalan kertomuksiin, mutta on kirjailijan jäätävästi värittämä.

Haavikko on kirjoittanut vanhoja myyttejä uudelleen etäältä, oman pessimistisen näkemyksensä kautta, ja riisunut niistä kaiken lohdullisen ja lämpimän.

Suhde Äitiin

kangertaa Suurin järkytys on Lemminkäisen karakteeri.

Aiempien Lemminkäis-tulkintojen vahva viikinki, shamaani ja levoton Don Juan on Haavikon käsittelyssä muuttunut surkeaksi luuseriksi, libidonsa ajamaksi helppoheikiksi, joka ei kykene selvittämään suhdetta äitiinsä, vaimoonsa eikä varjoihinsa: isäänsä ja isoisäänsä.

Haavikon Lemminkäinen on heikko mies, joka joutuu ahtaalle naisten maailmassa.

Teksti on järisyttävän töykeää, pessimististä. Haavikon Lemminkäinen haluaa kulkea pimeydessä, olla kohtaamatta todellisuutta ja varjojaan.

Hän jää fantasioidensa vangiksi. Kokonaisuudessaan oopperan tarinan voi nähdä klassisena tragediana, jossa on vahvoja oidipaalisia teemoja.

Yksi aihe on Lemminkäisen kompleksinen suhde äitiinsä, joka hallitsee poikaansa omistavasti.

"Kukaan muu ei ole sitä synnyttänyt. Kukaan muu nainen ei saa sitä heräämään, mutta minun sylissäni se herää! Minä synnytän sen toisen kerran, imetän sen kulkevaksi, hengittäväksi", äiti sanoo.

Hän on uhkaava, kastroiva hahmo, joka suuntaa oman kaipuunsa poikaansa.

Toinen oidipaalinen teema on Lemminkäisen suhde sisareensa, yhteen Saaren tyttäristä.

Tietämättään Lemminkäinen ja Saaren tytär tekevät insestirikoksen.

Tabun rikkomisesta seuraa klassisen tragedian tapaan ankara rangaistus. Saaren tytär hukuttautuu.

Naisella on

itsensä Yhtä vahvasti kuin oidipaalisuus ihmisten välisiä suhteita Lemminkäisen maailmassa hallitsevat vietit, valta, omistamisenhalu, pelko, väkivalta ja kaupankäynti.

Pohjolan emäntä on kuin bordellinpitäjä, joka hieroo kauppoja tyttäristään savuke huulillaan. Hänen oma suhteensa miehiin on päätynyt erillisyyteen, täydelliseen välinpitämättömyyteen.

"Naisella on itsensä ja äitinsä. Se riittää", hän sanoo.

Pohjolan ja Saaren tyttäret edustavat seksuaalista alkuvoimaa, villiä halua, jota äidit ovat rajoittamassa. Tyttäret suorastaan pelkäävät äitejään: "Hän on hirviö!" "Minä pelkään, että hän syö, nielee minut niin kuin hän minut synnyttikin!" "Äiti, eläin joka puhuu, eläin joka puhuu ihmisen kieltä", sanovat Pohjolan tyttäret.

Ohjaus

pelkistää teemat Erik Söderblomin ohjaus pelkistää libreton teemat muutamaan symboliin.

On laatikko, kuin kohtu tai ruumisarkku, äidin syli tai parittelun pesä.

On polkupyörä, josta puuttuu toinen rengas: on mahdotonta päästä eteenpäin.

On sen verran valoa, että varjot näkyvät: menneisyys ja alitajunnan kuvat, jotka vaivaavat Lemminkäistä. Ohjaus toimii vähäeleisyydessään. Teksti ja musiikki kannattelevat tapahtumia niin hyvin, ettei suuria draamallisia käänteitä kaipaa.

Tapio Tuomelan musiikki nousee orgaanisesti ja luontevasti Haavikon libretosta. Musiikki ja teksti ovat hitsautuneet loistavasti yhteen: juuri tällainen sävelkieli tavoittaa libreton raa'an kauniin sanaston.

Sävelkieli

on rikasta Tuomelan sävelkieli on rikkaalla tavalla modernistista. Hän on taidokas orkestroija, joka osaa luoda vaihtelevia värejä ja tunnelmia oivaltavilla soitinyhdistelmillä. Toistuvat perusharmoniat ja asteikkokulut synnyttävät eheyden tunnetta kokonaisuudessa ja toimivat johtoaiheina kohtauksissa.

Varsinkin oopperan jälkipuoliskolla Tuomelan musiikista saattaa kuulla ekspressionistisia vaikutteita esimerkiksi soitinsooloissa (sello, viulu). Paikoitellen rytmiikka ja orkesterin käsittely tuovat mieleen rituaalimenot - Stravinskyn Kevätuhrin piiritanssit välähtävät mielessä.

Kolmen kansanlaulajan ja kansanmusiikin aiheiden käyttö sulautuvat hyvin kokonaisuuteen. Satsi säilyy ehjänä, vaikka Tuomela sotkee tyylejä toisiinsa paikoin rohkealla kädellä.

Miehitys

vakuutti Ensi-illan miehityksen esitys oli vakuuttava. Ritva Auvinen Lemminkäisen äitinä ilmensi maanläheistä voimaa, sitkeyttä ja tahtoa ylväällä, pystypäisellä olemuksellaan.

Taru Valjakka Pohjolan emäntänä oli herkullinen karikatyyri: verevän eroottinen leidi. Kaisa Hannulan Saaren emäntä oli kalsean etäinen, viileä kommentoija. Jaakko Kortekangas Lemminkäisenä oli sopivan tahdoton, typerästi säntäilevä ja uhoava hahmo, joka viihtyy hyvin mustissa nahkahousuissaan ja punaisissa kengissään.

Orkesteri oli ensi-illassa hyvässä vireessä. John Storgårdsin johtama soittajisto säilytti musiikin intensiteetin hyvin, kuolleita hetkiä ei kuultu. Puvustus ja lavastus täydensivät kokonaisuutta moderneilla ja ironisilla ratkaisuilla.

KAISA IITTI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää