Kulttuuri    |   TEATTERI

Vera, Janne ja Pena kadulla on läpileikkaus elämänmenosta Kalliossa

Pienten eleiden kabaree tästä ajasta

Tilaajille

Minkälaista voisi olla nollakymmenluvun kabaree? Varhaista sanoa, mutta ehkäpä jotain sellaista kuin Vera Nevanlinnan, Pentti Luomakankaan ja Janne Saarakkalan esitys Vera, Janne ja Pena kadulla. Kabareeperinteen mukaisesti se poimii aiheensa aikansa ilmiöistä, mutta tekee sen mahdollisimman pienesti vähin välinein keskellä todellisia tapahtumapaikkoja.

Kallion Teatteri on suureellisesta nimestään huolimatta noin seksikaupan kokoinen entinen liikehuoneisto, johon mahtuu kourallinen katsojia sekä esiintyjät joten kuten. Suuret näyteikkunat ovat auki kadulle, joten tähän esitykseen ainakin tulee autenttisuutta. Rohkeimmat ohikulkijat uskaltautuvat katsomaan teatteria ikkunan takaa pidemmänkin aikaa.

Vera, Janne ja Pena kadulla ammentaa nimensä mukaisesti katuelämästä. Tekijät ovat havainnoineet omaa ympäristöään ja tehneet siitä jonkinlaisen analyyttisen läpileikkauksen kalliolaisesta elämänmenosta. Mukana ovat tietenkin ilmeisimmät katuelämään liittyvät elementit - kohtaamiset kättelyineen ja poskipusuineen sekä ventovieraiden kohtaajien väistelytanssit.

Tanssija Nevanlinna, teatterimies Saarakkala ja muusikko Luomakangas ovat jakaneet esityksensä kahteen osioon: yleiseen ja yksityiseen. Alkupuolella nähdään läpileikkaus katuelämästä ja lopuksi kukin esiintyjä tuo mukaan oman henkilökohtaisen kokemusmaailmansa.

Kadun

ihmiset Alku on kooste herkullisia parodioita tai pastisseja kadun ihmisistä meidän ajassamme. Ohikulkijoita sensuroimatta kommentoivista lapsista päädytään aina tutisevaan tienylittämistä yrittävään mummoon asti. Osansa saavat nykyajan surulliset kännissä toikkaroivat keskikaljakakarat, jotka samein silmein hokevat vuorotellen haloota ja vittua. Myös toinen uusi sosiologinen ilmiö on poimittu mukaan - aikaansa tappamalla tappavat lorvijanuoret, jotka toivovat "pääsevänsä johonkin" mutta raahautuvat korkeintaan seuraavalle ostarille notkumaan.

Nevanlinnan oma "Verasta" kertova tanssisoolo on herkullinen fyysinen purkaus. Se on liikkeiksi puettu kuvaus siitä kaaoksesta, joka jyllää tavallisen kadunkulkijan päässä. "Tulis joku ja ampuis kaikki", kuullaan hänen ajatuksensa ja samalla tanssija antautuu euforiseen liiketykitykseen, joka kulkee depressiivisyydestä avoimen ekstaattiseen seksuaalisuuteen saakka. Nevanlinna on tanssija, jonka liikkeessä on ihanaa hulluutta ja tarkoituksellista rujoutta. Aggressiivinen ruumiinulokkeiden herhentely on samalla koomista ja sijaiskokemuksen tarjoavan puhdistavaa.

Janne Saarakkalan soolo on puolestaan lähes minimalistisesti mutta koskettavasti esitetty parisuhdemonologi, jossa liikutaan kahviloiden (ei siis enää kaljakuppiloiden) ja makuuhuoneen väliä. Teksti huokuu uutta nuoren polven kaupunkilaisuutta ja henkilökohtaisuudestaan huolimatta Saarakkala esittää sen turhia alleviivaamatta.

Esitys päättyy Pentti Luomakankaan pianotunnelmointiin, jossa parin soinnun säestämänä lauletaan kahta säettä. "Coffee is cold", jää soimaan päähän. Kovin melankolinen kuva jää lopultakin tekijöiden näkemyksestä Kallion mikrokosmoksesta.

Vera, Pena ja Janne kadulla on juuri sen näköistä teatteria, mitä näin pienissä puitteissa ja olemattomalla teknisellä laitteistolla saadaan aikaan. Eikä se enempään pyrikään. Millenniumeista piittaamatta elämä kadulla jatkuu samanlaisena.

JUSSI TOSSAVAINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää