Kulttuuri    |   KIRJAT

Muistelu on miellyttävää terapiaa, sanoo Kalle Achté

Psykiatri vastoin aikeitaan

Tilaajille

Muistelu on sikäli miellyttävää terapiaa, että kynnys on kohtuullisen matala. Monet haluavat muistonsa julki, mutta yleisöltä ja varsinkin kustantajilta puuttuu terapeuttien kärsivällisyyttä, pohtii psykiatri Kalle Achté.

Achté tukeutuu Olof Lagercrantziin, joka on sanonut, että ellei ihminen ole rakastunut, ollut sodassa tai kokenut vanhuutta, hän ei tiedä elämästä mitään.

Achté on maistanut näitä kaikkia, hipaissut vaikeasti sairastuneena kuolemaakin. Elämän tuntemisen eväitä on karttunut pitkällä matkalla kunnanlääkäristä professoriksi sekä monissa harrastuksissa ja järjestötehtävissä.

Parin sadan saavutuksen curriculum vitae paljastaa kiinnostuksen yhteiskuntaan ja kirjallisuuteen, elämäkertoihin ja poliittiseen historiaan.

Achté on lääketieteen ja sen historian, erityisesti psykiatrian ja neurologian popularisoinnin uranuurtaja. Radiolääkärinä hän tuli kuulijoiden tutuksi 1960- ja 1970-luvuilla. Helsingin yliopiston psykiatrian professorina hän oli lääketieteen historian laitoksen ja museon esimies.

Akateemisessa maailmassa Achté niitti mainetta jutuillaan. Jos hän ei sattunut itse olemaan paikalla hauskuuttamassa, muut pitivät tunnelmaa yllä häntä siteeraamalla.

Hän kuului myös kuntourheilijoihin. Elävä sisäpiiritieto selittää, miten Achtésta tuli vastoin omia aikomuksia ja isän toiveita psykiatri. Lyseolainen ei uskaltanut laskea Lahden hyppyrimäestä. Sen jälkeen alkoi askarruttaa sisäinen mielen maailma.

Nokkamies ja

neuvostopsykiatria Achtén muistelmat kuvaavat hauskoja ja kovakuntoisia miehiä, jotka julkisuudessa tunnetaan enimmäkseen ammattiensa etevinä edustajina. Lääkärin etiikka on rajoittanut uusien potilas- ja kollegavitsien kertomista. Lääkärihuumoria on sikäli kuin se palvelee lääketieteen ja sen kehityksen kuvausta.

Elämänsä uudessa vaiheessa Achté ei lähtenyt politiikkaan, josta monet hänen ystävistään ovat hakeneet vaikutusvaltaa ja menestystä. Politiikan kaikilla tasoilla on lääkäreitä ja hoitajia. Heistä ei taida nykyisen spesialisoitumisen oloissa kasvaa Achtén veroisia oman työnsä kuvaajia ja tieteenalansa popularisoijia.

Achtélla ei ole vaikeuksia ilmaista itseään normaalikielellä. Lääkäreiden maailmasta mieleen tulee vain kaksi kotimaista kirjaa, jotka ovat yhtä selkeää suomea: Mies Reenkolan Naistenmiehestä mieheksi ja Mauri Sariolan Ei loitsu eikä rukous.

Onnellisen psykiatrin muistelmat paljastavat, että Achté on valinnut osallistuvan muistelijalääkärin elämän. Isäkin oli ennustanut, ettei poika kuolisi tavallisena lääkärinä.

Monista muista poiketen Achté ei pura kaunojaan, harrasta mustamaalausta eikä käy jälkipeliä. Hän kuvaa lääketieteen opetuksen ja tutkimuksen oloja sekä psykiatrian kehityksen vaiheita viimeiseltä puolelta vuosisadalta.

Hän vaikenee otsikoihin nousseista lääketieteen ja sairaalamaailman ilmiöistä. Niihin hän saattaa palata seuraavassa kirjassaan, joka viittausten perusteella käsittelee alan käännekohtia ja saavutuksia.

Achté kuvaa suomalaisen lääketieteen umpioitumista toisen maailmansodan jälkeen, jolloin vanhat yhteydet Saksaan olivat poikki. Kansainvälistymisen pyrkimys johti suomalaisen psykiatrian kansainväliset suhteet Jaltan tielle.

Achté kuvaa peittelemättä, miten hän suomalaisten psykiatrien nokkamiehenä puolsi maailmalla neuvostopsykiatreja, jotka 1970-luvulta alkaen joutuivat vapaan maailman psykiatrien pannaan hoitaessaan toisinajattelijoita kommunismiin. Achtén mielestä neuvostopsykiatria oli vain jäljessä läntisestä. Hänen ansioluettelossaan ovat yhä kommunistimaiden huomionosoitukset.

Eri mieltä

isän kanssa Nimestään huolimatta Onnellisen psykiatrin muistelmat kääntyy paikoitellen hämmentävästi sisältä nähdyksi omaelämäkerraksi. Kirjan lopun omaelämäkerrallinen tilitys poikkeaa avarammasta muistelmallisesta kuvauksesta.

Suvun esittelyn yhteydessä isä esiintyy kaikin puolin mallikelpoisena herrasmiehenä. Ruokapöydässä ei ollut saanut puhua ilman lupaa, joskus oli lyöty. Saman kokeneita Achté oli sittemmin saanut paljon potilaikseen.

"Elämäni suurin käännekohta - mielestäni positiivisessa mielessä - oli kun uskalsin sanoa isälleni olevani aivan eri mieltä kuin hän ja opin pitämään puoliani", Achté kirjoittaa.

Olisi ollut eduksi jos Achté olisi noudattanut henkilöhistoriaan vakiintunutta jakoa muistelman ja omaelämäkerran välillä. Näin tehden ajatuksen lento olisi pysynyt linjakkaampana.

Achté kertoo oppineensa eniten potilailtaan. Hän toteaa, että psykoanalyysi on kohentanut alan lääkäreiden terveydentilaa. Analyytikot joutuvat itsekin käyttämäänsä terapiaan.

Onnellisen psykiatrin muistelmien mukaan suuri osa terapioiden tehosta on kuitenkin lumetta. Ratkaisevaa on potilaan tahto parantua, ja sen virittämisessä tarvitaan auttajaa.

Edistyksen kärjessä on kulkenut farmasia, lääkitys. Hoitotieteen korostumista Achté pitää enemmän työmarkkinoiden kuin lääketieteen saavutuksena. Medikalisoituminen on hänestä myönteistä.

Terveydestään huolehtiville muistelmista löytyy hyvä vihje: kannattaa selvittää, miten lääkärit elävät. Esimerkiksi tupakan tappavuudesta lääkärikunnan kuolleisuustilasto puhuu selvemmin kuin yksikään tietoisku. Lääkärit eivät enää polta, tupakoivat lääkärit ovat kuolleet.

Kalle Achtén elämänkokemukset ovat valoisia ja kannustavat myönteisiin ratkaisuihin. Hän esittää käsityksiä, joihin on myös maallikon kokemuksella helppo yhtyä.

LAURI HAATAJA

Kalle Achtén haastattelu sivulla D 4.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää