Kulttuuri    |   KIRJAT

Filosofiasta on myös elämäntyöksi

Hans-Georg Gadamer viettää tänään 100-vuotispäiväänsä

Tilaajille

Jean Grondin: Hans-Georg Gadamer: Eine Biographie. Mohr Siebeck. 437 s.

Filosofiasta on myös elämäntyöksi Hans-Georg Gadamer viettää tänään 100-vuotispäiväänsä Tuore elämäkerta esittelee kuuntelun ja keskustelun filosofin Vielä kuolinvuoteellaan Johannes Gadamer oli huolissaan pojastaan Hans-Georgista. Hän kutsutti luokseen tämän opettajan Martin Heideggerin, jolle purki huoltaan: "Ah", sanoi Johannes Gadamer, "olen niin huolissani pojastani!" - "Miksi? Kaikki näyttää hyvältä, olen hyvin luottavainen hänen suhteensa, hänhän väitteleekin jo vuoden päästä." - "Niin", nyyhkäisi isä, "mutta luuletteko todella, että filosofiasta on elämäntyöksi?" Tässä kohtaamisessa vuonna 1928 kiteytyvät Hans-Georg Gadamerin elämän suuntaviivat. Yhtäällä luonnontieteelliselle uralle painostava professori-isä, toisaalla filosofian soihdunkantajaksi noussut Martin Heidegger. Syntyy ajatus, että isän vastustaminen ja halu näyttää kyntensä tämän "läpänheitoksi" nimittämällä alalla johtivat tielle, jota Heidegger valaisi.

Ei kai "kova tiede" voi olla ainoa ihmiselämän mittari tai ainoa kanavamme todellisuuden ymmärtämiseen, on Gadamerin elämänmittainen vastakysymys isälleen. Ja filosofin elämä on ollut pitkä: Gadamer saavuttaa tänään sadan vuoden iän.

Hans-Georg Gadamerin

asema eräänä aikamme tärkeimmistä filosofeista perustuu hänen kehittämäänsä hermeneutiikkaan sekä hänen ainutlaatuiseen satavuotiseen henkilöhistoriaansa. Moni tuntee 1900-luvun kuuluisat nimet Wittgenstein ja Heidegger, mutta kuka on tämä harmaa eminenssi ja mikä on hänen vaikutuksensa aikamme filosofisiin virtauksiin?

Gadamerin elämän kuvaamiseen tarvittiin ulkomaalaisen etäisyyttä ja saksalaisuuden läheinen tuntemus. Kun näihin yhdistetään uskollisuus yksityiskohdille ja filosofian tuntemus, on kanadalainen professori Jean Grondin onnistunut kirjoittamaan lähes ainutkertaisen intellektuaalisen elämäkerran.

Harvoin saa tilaisuuden kurkistaa historiallisesta laajakulmasta satavuotiaan elämään ja siihen, kuinka historia vaikuttaa yksilön kohtaloon ja yksilö historiaan. Jos elää sellaiset 1900-luvun eurooppalaiset - ja saksalaiset! - kohtalonvuodet kuin 1914, 1918, 1933, 1945 ja 1989, niiden vaikutusta on turha vähätellä.

"Todellisuudessa historia ei kuulu meille, vaan me historialle", Gadamer on provosoivasti todennut. Ihminen on ajattelijana aina historiansa ehdollistama. Satavuotiaan perspektiivistä tämä radikaalin holistinen ajatus avautuu jo ymmärrettävämmin.

Vielä 1993 tehdyssä Die Zeit -lehden haastattelussa Gadamer totesi nöyrästi: "Vaikutukseni maailmaan on ollut minimaalinen. Minua pidetään kaikissa kulttuuripiireissä ihmisenä, joka on osoittanut tien. Kulkeeko kukaan sitä tietä? Ei siltä vaikuta." Pitää paikkansa, ettei

Gadamerin viitoittama tie ole toistaiseksi ainakaan ruuhkautunut. Se on kuitenkin yksi nykyfilosofian pääreiteistä, kun analyyttinen filosofia ja hermeneutiikka ovat kysymyksenasettelussaan ottaneet vaikutteita toisiltaan.

Gadamerin maine perustuu pitkälti hänen 1960 ilmestyneeseen pääteokseensa Wahrheit und Methode (Totuus ja metodi). Päinvastoin kuin teoksen lempinimi WUM antaa olettaa, sen vastaanotto oli alussa laimeaa. Kirjan merkitys paljastui niin hitaasti, että Frankfurter Allgemeinekin puhui 1995 "salakuljetuksesta": Gadamerin salaisuus oli nyt vasta paljastunut, WUMista vähitellen tullut klassikko ja sen tekijästä Saksan arvostetuin filosofi.

Kirjan laajuus ja polveilevuus selittävät vastaanoton verkkaisuutta.

Wahrheit und Methode kuten koko Gadamerin filosofia asettuvat vastustamaan pika-ajattelun ja nopeuden kulttuuria. Sivistystieto ( Bildung ) heijastuu ihmisen koko toiminnassa, eikä tie tällaiseen tietoon ole lyhyt ja vailla vaivaa.

"On totta, että kirjoittaminen tuottaa minulle suurta tuskaa. Missä on vastapuoli, tuo hiljainen ja silti jatkuvasti kommenttejaan esittävä toinen, jonka kanssa yrittää keskustella voidakseen jatkaa itsensä kanssa sitä keskustelua, jota kutsutaan ajatteluksi." Näin kuvasi Gadamer synnytystuskiaan pääteoksensa suhteen, ja samalla omaa filosofinluonnettaan.

Grondin käsittelee kirjassaan usein tätä Gadamerin nöyrää ja kuuntelemiseen suuntautunutta asennetta. Vaatimaton mestari ei tehnyt koskaan itsestään suurta numeroa. Tavoilleen uskollisena Gadamer ei myöskään koskaan suoranaisesti tukenut ystäväänsä Jean Grondinia elämäkerran kirjoittamisessa.

Gadamer on sikäli elänyt niin kuin on opettanut, että hermeneutiikka on aina kiinnittänyt enemmän huomiota kuulijaan kuin puhujaan. Ymmärrys syntyy kuulijan - lukijan tai kokijan - päässä. Gadamer sanookin hermeneutiikkansa sielun piilevän siinä, "että toinen voisi olla oikeassa".

"Kolme sataa vuotta

on tietomme luonnosta ja kyky hallita sitä kasvanut. Ihmisen kasvatus ei ole yltänyt lähellekään tätä kehitystä", arvioi Gadamer 1980- ja 1990-luvun tuotannossaan.

Hän on tarkastellut kriittisesti erityisesti yliopisto-opetuksen antautumista erikoistuneen tehokkuuden palvelukseen kokonaisen ihmisen kehittämisen kustannuksella. Opetuksessa yksilöille ja yhteisöille tulisi antaa välineitä myös omien ja yhteisöjemme arvojen ja päämäärien tarkastelemiseen, ei ainoastaan "annettuina" omaksuttujen ongelmien ratkaisemiseen.

Seitsemän vuotta sitten Gadamer totesi olevansa anakronismi: hän on vielä läsnä, vaikkei kuulu tänne. Tosin juuri päinvastaisemmalta vaikutukselta ei voinut välttyä 90-luvun lopullakaan jo lähes satavuotiaan nestorin yhä "keskustellessa" suurtenkin yleisöjen kanssa. Juuri teknisen kehityksen huumassa on inhimillisyyden portinvartijan oltava valveilla, oli Gadamerin ajankohtainen sanoma.

Vielä näissäkin ajatuksissa saattoi aistia Gadamerin elämän suuren linjan, isän ja Heideggerin vaikutuksen: palava halu puolustaa inhimillistä syvyyttä niin tieteessä, taiteessa kuin elämässäkin.

Perttu Salovaara

Jussi T. Koski Perttu Salovaara on valmistunut filosofian maisteriksi Tübingenin yliopistosta. Hänen lopputyönsä käsitteli keskustelua gadamerilaisesta näkökulmasta. Kasvatustieteen tohtori Jussi T. Koski on perehtynyt Gadamerin filosofiaan väitöskirjassaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää