Kulttuuri

"Haluan myös tutustua yleisöön"

Hilary Hahn alkoi soittaa viulua nelivuotiaana

Tilaajille

"Voitko kertoa, että keskustelen konsertin väliajalla mielelläni yleisön kanssa ja annan nimikirjoituksia", pyytää herttaisesti 20-vuotias yhdysvaltalainen viulistikomeetta Hilary Hahn . Hän soittaa tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina Mendelssohnin viulukonserton Michael Sternin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin solistina.

Vilkkaalle ja puheliaalle Hilary Hahnille tuntuu olevan todella tärkeää, että hän pääsee solmimaan tuttavuutta kuulijoidensa kanssa.

Ilmoittaessaan orkesterikonserteissa ylimääräisen kappaleensa nimen Hilary Hahn on joskus samalla sanonut, että tulee väliajalla tapaamaan yleisöä.

"Yleisöstä on hauska kuulla, että haluan keskustella heidän kanssaan. Orkesterit eivät sen sijaan tunnu pitävän ollenkaan siitä, että puhun konserteissa. Yhdysvalloissa on aivan sama juttu kuin Euroopassa", Hilary Hahn sanoo.

Hauskinta hänestä onkin esiintyä pienillä kamarimusiikkifestivaaleilla, joiden konserteissa voi myös puhua vapaasti.

Hilary Hahn on siitä erikoinen nuori tähtisolisti, että hän on monipuolisesti kiinnostunut kulttuurista. Suoritettuaan viulututkinnon Philadelphian kuuluisassa Curtis-instituutissa hän alkoi opiskella samassa opinahjossa runouden ja romaanien kirjoittamista, Shakespearea ja muuta Englannin kirjallisuutta. Lisäksi hän on opiskellut ahkerasti saksaa.

Sony-levymerkille

Hilary Hahn on tehnyt toistaiseksi kaksi cd:tä, joista toinen sisältää Bachia, hänen ykkössäveltäjäänsä, ja toinen Beethovenin viulukonserton sekä Leonard Bernsteinin Serenadin. Kumpaankin hän on kirjoittanut esittelytekstit suhteestaan levyjen teoksiin. Hän on myös taitava kirjoittaja, ja tekstit kertovat hyvästä tyylitajusta, emotionaalisesta herkkyydestä ja analyyttisyydestä. Kolmas levy, Samuel Barberin ja Edgar Meyerin viulukonsertot on tulossa maaliskuussa.

Helsinkiin Hilary Hahn tulee Tukholmasta, jossa hän esiintyi Paavo Järven johtaman Tukholman Kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa.

"Minusta on hauskaa matkustaa ja päästä tutustumaan uusiin paikkoihin. Pidin todella tukholmalaisista ja kaupungin tunnelmasta. On hauskaa nähdä eurooppalainen kaupunki, jota ei pommitettu sodan aikana. Koskaan ennen en ole nähnyt yhtä paljon vaaleatukkaisia, sini- ja vihreäsilmäisiä ihmisiä! Yhdysvalloissahan on kaiken näköisiä ihmisiä." Tukholman filharmonikoista Hilary Hahn piti myös. Kaikki muusikot olivat ystävällisiä. Ystävällisiä muusikoita hän on löytänyt myös HKO:sta.

"Yhdysvaltojen orkestereissa on paljon myös katkeria ja happamia muusikoista. En oikein tiedä miksi. Orkesterityö on ehkä niin kovaa. Nuoret muusikot alkavat Yhdysvalloissakin olla oikein mukavia." Hyvänä esimerkkinä

oikein ystävällisestä orkesterista Hilary Hahn mainitsee Los Angelesin filharmonikot, joiden solistina hän on soittanut - ei kuitenkaan vielä Esa-Pekka Salosen johdolla.

Viime joulukuussa Hilary Hahn debytoi Berliinin filharmonikkojen solistina. Maris Jansons oli johtajana ja ohjelmassa Shostakovitshin ensimmäinen viulukonsertto, hänen suuresti rakastamansa teos.

"En voi sanoa, että Berliinin filharmonikot on paras orkesteri, jonka kanssa olen soittanut. Orkesterit ovat aina erilaisia, riippuen siitä kuka johtaa ja mitä on ohjelmassa." Hilary Hahn alkoi soittaa viulua nelivuotiaana, alkoi opiskella viisivuotiaana Curtis-instituutissa ja esiintyi ensimmäistä kertaa suuren orkesterin kanssa 12-vuotiaana kotikaupungissaan Baltimoressa. Hänestä puhuttiin tällöin ihmelapsena.

"En pidä ihmelapsi-sanasta, enkä ole koskaan kokenut itseäni miksikään ihmelapseksi." Vaikka Hilary Hahn on 20-vuotiaaksi ehtinyt saada jo paljon aikaan, kansainvälisen uransa hän aloitti kuitenkin rauhallisesti edeten. Hänellä on ollut viisaat opettajat ja neuvonantajat.

Opiskelu oli ensin tärkeintä. Vauhti alkoi kiihtyä 1996, jolloin hän solmi yksinoikeussopimuksen Sony-levy-yhtiön kanssa.

Kuluvalla kaudella Hilary Hahnilla on noin 80 konserttia, orkesterikonsertteja niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, sekä resitaalikiertue 15 kaupungissa: Atlanta, Los Angeles, Geneve, Hampuri, Milano, Pariisi . . .

"Kaikki konserttipäätökset teen itse, mutta kysyn kuitenkin usein managerini ja muiden neuvonantajieni mielipidettä." Helsingin kaupunginorkesterin konsertti ke ja to klo 19 Finlandia-talossa. Johtaja Michael Stern, viulusolisti Hilary Hahn. - Mendelssohn, Ravel.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää