Kulttuuri

Arkkitehtuurin voittoisat Nielsenit

Tanskalainen 3xNielsen-toimisto suunnittelee Vuosaaren tornia ja Amsterdamin konserttitaloa

Tilaajille

Amsterdamin satamaan rakennetaan jazzille ja kokeilevalle nykymusiikille omistettu konserttitalo. Helsingin Vuosaareen kohoaa sata metriä korkea pilvenpiirtäjä, Suomen korkein asuntotorni. Tanskan Århusissa alkoivat joulukuussa uuden kaupungintalon rakennustyöt.

Rakennuksilla on yhteinen arkkitehti, tanskalainen 3xNielsen -toimisto, joka työskentelee Århusissa. Kolmen sijasta Nielsenejä on enää mukana kaksi, Lars Frank Nielsen , 48, ja Kim Herforth Nielsen , 45.

Lars Frank Nielsen vieraili torstaina Otaniemen Dipolissa kertomassa tanskalaisen toimiston työstä. Luento Betonitiedon seminaarissa juhlisti Vuoden betonirakenne -palkintoa, jonka Raision kirjasto ja arkkitehti Hannu Tikka työryhmineen saivat.

Luentokutsu oli käynyt jo ennen kuin tanskalaiset arkkitehdit voittivat joulukuussa Pauligin kansainvälisen Vuosaaren tornikilpailun.

Nielsenit ovat pohjoismaisten arkkitehtien menestyjiä, jotka ovat voittaneet suunnittelukilpailun toisensa jälkeen. Ennen Vuosaarta toimiston työluettelossa oli 25 ensi palkintoa.

Nielsenejä oli kolme,

kun he perustivat 1986 yhteisen toimiston opiskelukaupunkiinsa Århusiin. Hans Peter Nielsen on sittemmin erkaantunut toimistosta, jossa työskentelee nyt nelisenkymmentä henkeä.

Yhteinen sukunimi, Tanskassa yleinen Nielsen on sattumaa. Arkkitehdit eivät ole sukua toisilleen vaan ovat muutoin samanmielisiä.

"Toimistomme salaisia aseita on matkustaminen. Aloitimme jo nuorina miehinä matkustamalla kauas ja perusteellisesti", Lars Frank Nielsen kertoo.

Nyt jo suureksi kasvanut toimisto tekee yhä kerran vuodessa yhteisen opintomatkan koko joukon voimin.

Tanskalaiseen rakentamiseen kuuluvat niin arkkitehtuurin kuin työnkin täsmällisyys ja viimeistelty laatu. Rakennukset huolitellaan aina maisemointia ja sisustuksen yksityiskohtia myöten.

"Jos talot on suunniteltu hyvin ja hyvistä materiaaleista, se kannustaa myös pitämään niistä hyvää huolta", Nielsen sanoo.

Hän arvelee, että Euroopassa tätä nykyä tanskalaiset, suomalaiset ja espanjalaiset arkkitehdit ovat hengenheimolaisia, jotka työskentelevät samankaltaisin periaattein.

Suomeen tulo ei pelota. Vuosaaren tornin suunnitelmia hiotaan parhaillaan Pauligin toivomusten mukaisesti. Tavoitteena on, että rakentamaan päästäisiin jo vuoden kuluttua, Nielsen sanoo.

Amsterdamin konserttitalo

oli Vuosaaren tavoin kansainvälisen kutsukilpailun voitto. Uuden musiikin keskus rakennetaan satamalaiturille rautatieaseman ja Renzo Pianon tiedekeskuksen tuntumaan.

Veden ylle lennokkaasti kurkottavaan rakennukseen tulee kaksi konserttisalia, 300 hengen sali jazzille ja 800 hengen sali kokeilevalle nykymusiikille. Niitä täydentävät yhteinen kahvila ja hallintotilat.

Äsken valmistuneista teoksista keskeisiä ovat Tanskan rakennus Pohjoismaiden yhteisessä Berliinin lähetystökorttelissa sekä Pohjanmeren museon laajennus Jyllannin Hirtshalsissa.

Pohjanmeren museo sai rinnalleen Oceanariumin, jättiläismäisen akvaarion jossa voi tarkkailla vedenalaista elämää suurten lasi-ikkunoiden takana.

Rakennus on maailman suurin kylmän veden akvaario. Säiliöissä on 4,5 miljoonaa litraa suolaista vettä, Ikkunat ovat niin suuret, että niiden taakse mahtuu 500 kävijää kerrallaan.

Århusilaisten arkkitehtien tuoreita teoksia Kööpenhaminassa ovat Tanskan arkkitehtiliiton suuri talo satamassa sekä Elokuvatalo, joka saneerattiin vanhaan rakennukseen kaupungin keskustassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää