Kulttuuri    |   KIRJAT

Katse poikiin päin

Uusin tutkimus tähdentää taidemaalari Magnus Enckellin homoseksuaalisuutta

Tilaajille

Taidehistoriallinen näkemys Magnus Enckellin taiteesta on elänyt pitkään lähinnä professori Salme Sarajas-Kortteen varhaissymbolismista 1966 julkaistun väitöskirjan varassa.

Sarajas-Korte on luennoinut vuosikymmeniä tutkimuksestaan taidehistorian opiskelijoille, joista on sittemmin kasvanut hänelle myös vertaisia tutkijakollegoja.

Heistä Riikka Stewen on mukana myös uusimmassa Enckellin taidetta käsittelevässä julkaisussa, Helsingin kaupungin taidemuseon Enckell-näyttelyn luettelossa, jonka kolmen kirjoittajan artikkelit edustavat tutkimuksen viimeisintä sanaa.

Kyseiset nuoremman polven tutkijat eivät kyseenalaista Sarajas-Kortteen väittämiä, mutta he täsmentävät osin jo aikansa eläneitä tulkintoja muun muassa diskurssianalyysin avulla.

Ovidiuksen Metamorfoosien kautta Enckelliä ja hänen rakkaus-käsitystään lähestyvä Stewen kunnioittaa selvästi vanhemman, aiheeseen syvästi paneutuneen kollegansa tietämystä.

Harri Kalha ja Juha-Heikki Tihinen sen sijaan horjuttavat varhempaa tutkimusta. Nyt sanotaan suoraan se, mistä aiemmin on vaiettu.

Erotiikka ja

homoseksuaalisuus yhdistävätkin artikkeleita temaattisesti. Kokonaisvaltaisimmin aiheeseen on paneutunut Riikka Stewen, joka kenties parhaiten tuntee 1800-luvun taiteen aate- ja kulttuurihistorian. Siksi hän ei hylkää symbolismin uusplatonilaisia ja myös plotinoslaisia lähtökohtia Enckellin taiteen taustalla.

Niitä on korostanut myös Sarajas-Korte, joka hänkin on tohtinut viitata Enckellin Fantasia -maalauksen (1895) homoseksuaaliseen vivahteeseen eräässä väitöskirjansa jälkeisessä myöhäisessä tutkielmassaan.

Stewen kuitenkin keskittyy mieliaiheeseensa, tarkastelemaan antiikin mytologioita ja niiden ilmentymistä. Hänkin kirjoittaa Fantasia -aiheista, joista Enckellin antiikkiaiheet alkavat.

Stewen tulkitsee Enckellin tuotannon taruperimää etenkin Ovidiuksen verevien aiheiden perusteella.

Samalla täsmentyy myös Enckell-tutkimuksen kannalta keskeisen antiikin jumalan, Orfeuksen merkitys. Onhan poikien rakastaminen lähtöisin juuri Orfeukselta.

Seksuaalisuuden käsittely oli ilmeistä jo Enckellin varhaisissa, myyttisiä aiheita edeltävissäkin 1890-luvun alun poikatutkielmissa. Ne ovat olleet taidekirjoittelun suosikkiaiheita.

Seksuaalisuus on

nyt kovin ilmeinen näkökulma Enckelliin. Ymmärrän, että nuoren polven tutkijat korostavat poikarakkautta, koska mystinen henkisyys on jättänyt sen tähän asti varjoonsa.

Ymmärrän myös, että homoseksuaalisuus on ollut tabu vanhemmille tutkijoille. Onhan kyse asiasta, joka jopa vielä 30 vuotta sitten kuului kriminaalilainsäädännön piiriin maassamme.

Poikiin keskittynyt taiteilija on otollinen kohde nykytutkijoille, koska hänen kiinnostuksensa rakkauteen osuu vuosisadalle, joka Michel Foucaultin mukaan vasta löysi seksuaalisuuden ja sukupuolen käsitteet, 1800-luvulle. Taiteen tutkimuksen lisäksi ruumiillisuuden tematiikka on vahvasti esillä myös nykytaiteessa.

Esimerkiksi Herääminen -maalauksesta (1892) oli ennen soveliaampaa puhua henkisen heräämisen kuvauksena, jonka välineeksi valjastettiin mieluusti murrosikäisen nuorukaisen androgyyni alastomuus.

Siksi Stewenin ajatus rakkauden ja aistillisuuden mittasuhteiden kasvattamisesta maalauksen temaattiseksi ytimeksi on perusteltu.

Harri Kalha pohtii kadonneen seksuaalisuuden arvoitusta. Hän ihmettelee kautta 1900-luvun elänyttä tarvetta "deseksualisoida Enckell", sillä henki ja askeesi korotettiin lihan ja maallisen yläpuolelle. Eri aikojen taiteen tulkitsijat ovat pitäytyneet mieluummin ylevässä myytissä kuin katsoneet silmiin "alhaista todellisuutta".

Kalha on mainio kirjoittaja. Diskurssianalyysin turvin hän tuulettaa railakkaammin kuin taidehistoriassa on tapana Suomessa.

Parhaimmillaan hän on ironisoidessaan suhtautumista Enckellin myöhempien teosten groteskiin ruumiiseen ja värin viettelyksiin.

Enckell oli

Albert Edelfeltin manttelinperijä, Suomen taiteen johtohahmo 1900-luvun alussa. Hän vei taidettamme maailmalle ja toi tänne värimaalausta. Lisäksi hän oli kansainvälisesti suuntautuneen Septem-taiteilijaryhmän johtaja.

Siitä huolimatta kriitikoiden oli Edvard Richteristä ja Ludwig Wennervirrasta alkaen vaikea hyväksyä hänen värimaalaustaan, kun se liittyi aistillisiin miesobjekteihin. Kalha muistuttaa, että he tukeutuivat 1800-luvun klassiseen taideteoriaan ja sen sukupuolittaviin rajanvetoihin. Teorian hierarkianmuodostuksessa feminiininen ja oikullinen väri oli toissijaista suhteessa miehisen rationaaliseen viivaan.

Näin ollen Enckellin taiteessa arvokkaimpana on pidetty hänen varhaisten maalaustensa synteettisen vahvaa viivatyyliä.

Vaivoin verhotusta

halusta eli Enckellin taiteen mieskuvista kirjoittaa tutkijoista nuorin Juha-Heikki Tihinen, joka on toiminut Enckell-näyttelyn sihteerinä ja valmistelee opinnäytettä Enckellistä.

Hänen artikkelinsa keskittyy poikahahmon vähittäiseen muuntumiseen Narkissoksesta mieheksi, halun ja tirkistelyn passivoiduksi objektiksi.

Taideteos toisensa jälkeen näemme saman kuvan, sen keskiössä ovat sukupuolielimet samalla kun mies kätkee katsojilta oman katseensa.

Kokonaisuutena kirja tuo tarpeellisen lisän vähäiseen Enckell-kirjallisuuteen. Sen tekstit ovat myös oivaa taustamateriaalia Tennispalatsin näyttelylle, joka jatkaa Helsingistä Jyväskylään ja Tukholmaan.

Mikään suuren yleisön kirja tämäkään runsain värikuvin varustettu luettelo ei ole. Loppuun sijoitetun biografian lisäksi siinä ei ole paljonkaan perustietoa.

Mutta Enckellin tuntijoille ja visuaalisen kulttuurin tutkimuksesta kiinnostuneille lukijoille sen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistut tekstit tarjoavat haastavia lukukokemuksia ja nykypäivän näkökulmia.

Kirjan kannessa on näyttelyn tunnus, Fauni -maalaus vuodelta 1895. Harri Kalha ei artikkelissaan puhu siitä, mistä hän vihjaisi taannoisessa museon luentotilaisuudessa.

Keltaihoiseen, mustatukkaiseen ja röyhkeästi suoraan katsovaan alastomaan mieshahmoon kiteytyy myös Italiassa paljon matkustelleen Enckellin käsitys etnisestä toiseudesta, alkuperäiskansasta, jonka edustajia voi tavata Välimeren alueen turmeltuneissa mutta niin myyttisissä maisemissa.

Marja-Terttu Kivirinta

Magnus Enckellin näyttely vielä tänään Tennispalatsissa, Helsingin kaupungin taidemuseo klo 11-20.30. Jyväskylän taidemuseo 7. 4.-28. 5. ja Tukholman Millesgården 15. 6.-27. 8.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää