Kulttuuri    |   TEATTERI

Kesäteatteria sisätiloissa

Kahden hymähdyksen komedia

Tilaajille

Bengt Ahlforsin uusi komedia Kun siilit rakastaa antaa enemmän henkilöilleen kuin katsojille, henkilöilleen kaikkea mahdollista hyvää, mutta entä meille?

Tosin lähistöllä joku yleisöstä huokaisi jo väliajalla: "Leppoisaa." Tosiaankin. Ja kun oikein ponnisteli, niin hereilläkin pysyi. Mutta nippa nappa.

Näyttämöllä on parhaat päivänsä nähnyt talo. Piipusta tulee oikeaa savua. Äiti siellä kokkaa. Pihamaa on syreenipensaistaan ja muista kukka-asetelmistaan huolimatta rähjässä kunnossa.

Tarkoituksella. Isällä on verstas, jossa korjataan autoja. Taustalla näkyy pahville maalattuja koivuja.

Ironiaako kaikessa mauttomuudessaan? Olisikin.

Aidan takana

asuu omakotitalolähiön öky, oikea vuorineuvos uima-altaineen kaikkineen. Ristiriita on valmis. Yletessään kaupunginosa alentaa alkuperäiset asukkaansa.

Tästä ei kuitenkaan ole kysymys eikä paljosta muustakaan. Komediallisuudenkin kanssa on niin ja näin.

Huomasin hymähtäväni parille vitsille. Ne molemmat heitti sama näyttelijä, Vieno Saaristo. Hän tekee esityksen elävimmän ihmiskuvan sisäisine tutinoineen kaikkineen. Hänellä on myös komedian rytmitaju hallussaan. Muut vain näyttelevät.

Juoneen kuuluu paljon puhumisen keinoin rakkautta ja ristiriitoja. Neljän laudaturin tytär on mieltynyt konsulttiteologiin.

Miten perhe selviää ensitapaamisen tulikokeesta, kun kädet ovat autonrasvassa ja moraalikin harmaan talouden puolella.

Tässä koko tarina,

ja tällä kertaa uskaltaa kertoa etukäteenkin, että se selviää asiaankuuluvien alemmuusmutkien ja tytär-isä-hirmuilun jälkeen oikein hyvin. Kukin saa palkkansa.

Isä saa anteeksi pikkurikolliset puuhansa. Äiti saa tarjota eilistä jälkiruokaa. Katala vuorineuvos saa vankeustuomion, poika klarinetin, naispoliisi aviomiehen ja piintynyt poikamies vaimon.

Katsoja saa - lähteä vihdoinkin kotiin.

Kun siilit rakastaa on kirpeiden huomioiden, monien Lilla teaternissa menestyneiden herkkusatiirien luojan, Bengt Ahlforsin kirjoittamaksi draamaksi käsittämättömän lepsu, tavanomainen ja mitäänsanomaton.

Tapahtuma-aika on nykyinen, mutta tapa kertoa kuin joistain Leena Härmän komedioiden sielunmaisemista. Mennyttä aikaa, auttamatta.

On ilmeisesti haluttu kirjoittaa kansankomedia. Se ei selvästikään ole Bengt Ahlforsin laji.

Kirjailijan oma

ohjauskaan ei kipinöi lainkaan. Toisen näytöksen alku laahaa pahasti. Ja tosiaankin, kaikki näyttelevät niin että . . .

Seppo Maijalan, Jyrki Kovaleffin, Heidi Heralan, Susanna Roineen tai Heikki Sankarin näyttelijänpanos ei tosin välttämättä ole kehnoa työtä, mutta tekstin mitoissa täysin yllättämätöntä ja latteaa niin huumorin kuin vakavankin vaiheilla.

Arttu Kapulaisen näyttelemästä Matiaksesta, perheen pojasta irtoaa läsnäolon yritystä, mutta rooli on niin päättömäksi kirjoitettu, että nähtyä pitemmälle senkään työstössä ei pääse.

Johtavan laitosteatterin ohjelmavalinnaksi Kun siilit rakastaa on jotakuinkin hepreaa. Tällaisia näytelmiä odottaa löytävänsä harrastajateatterien kesäohjelmistosta, sukulaisten kansoittamilta seuraintalojen pihamailta, jos enää sieltäkään, muttei ainakaan Helsingin kaupunginteatterin sisätiloista.

Jukka Kajava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää