Kulttuuri    |   KONSERTTI

Laaja skaala musiikkia Pietarista

Venäläistä taidemusiikkia alkutaipaleelta uusiin erikoisuuksiin

Tilaajille

Pietarin-viikon rohkeimpia sommitelmia oli Tapiola Sinfoniettan osuus. Aikaperspektiivi ulottui venäläisen taidemusiikin alkutaipaleilta nykypäivään. Kaupungin kuvaa ei myöskään tyylillisesti kavennettu, soida saivat niin vauhdikkaat vaudeville-sävelmät kuin ultramodernit kokeilut.

Osattiin Venäjällä ennen Glinkaakin ja komeasti osattiinkin, todisti Aleksandr Rudinin johtama Tapiola Sinfonietta heti konsertin alkajaisiksi. Aleksandr Aljabjevin kaksi vaudeville-alkusoittoa tutustuttivat säveltäjään, jonka sävelkieli on luontevaa, raikasta ja lennokasta. Sitäpaitsi saatettiin todeta, että Aljabjev - erään tietolähteen mukaan ensimmäinen venäläinen sinfonikko - hallitsi myös orkesterin keinovarat.

Kamarimusiikki ei taida

ensimmäiseksi tulla mieleen Venäjän säveltaiteesta puhuttaessa. Viimeiseksi sen yhdistäisi mielessään oopperoiden Elämä tsaarin puolesta ja Ruslan ja Ljudmila tekijään. Silmäilemällä Glinkan teosluetteloa kokee kuitenkin saman yllätyksen kuin niin monen muunkin venäläisen säveltäjän kohdalla; kamarimusiikkiahan löytyy!

Sekstetto pianolle ja jousille, jonka Aleksei Lybimov kohotti partnereineen jäljittelemättömällä tavallaan kipunoivaan kirkkauteen, ei vielä ole hänen venäläis- kansallista tyyliään. Pikemminkin se muistutti siitä, että Pietarin arkkitehtuurin keskellä taiteilija kuin taiteilija on varmaan tuntenut palavaa Italian-kaipuuta.

Sitten äkkirysäyksellä

omaan aikaamme: Shostakovitshin oppilaan ja rakastajattaren Galina Ustvolskajan pianokonsertto tutustutti säveltäjään, joka sanoi suuria asioita parissa hetkessä. Mahtavia jännitteitä, hiljaisia tutkiskeluja ja villiä paatosta oli tarjolla parin minuutin mittaisina tutkailuina. Vain päätöksen mielipuolisesta takomisesta ei tahtonut tulla loppua.

Kummajainen toiselta laidalta oli Aleksandr Knaifelin pianokvintetto Puhtaassa ja näkymättömässä eetterissä . Ensimmäisessä osassa Lybimov kosketti ensin varoen yhtä kosketinta, mietti aikansa ennen kuin soitti toisen sävelen, tovin jos toisenkin ennen kolmatta. Sama jatkui koko osan ajan, paitsi että joskus ikään kuin vahingossa kuului jokin epämääräinen akordikin.

Toisessa osassa jousisto teki saman, kolmannessa molemmat yhdessä. Dynaaminen taso vaihteli pianissimosta piano pianissimoon, siinä kaikki.

Kai siinä jotain maagista oli, koska yleisö kuunteli hievahtamatta näitä "nääntymyksen houreita" ja "lehtien raukeita kahinoita". Vai kuunneltiinko sittenkin jotain keisarin uusia sävelajatuksia?

Tapiola Sinfonietta

oli parhaassa vireessään. Tehtävästä ja tyylistä riippumatta sai vaikutelman orkesterin ja sen vahvan johtajan Aleksandr Rudinin yhteisymmärryksestä.

Orkesterin ilmaisuvoimasta sai aivan erityisen merkillisen osoituksen konsertin lopulla. Stravinskyn Danses concertantes sai aivan uuden, alkuvoimaisemman luonteen. Sacre ei tällä kerralla ollutkaan kokonaan taakse jäänyttä elämää.

Olavi Kauko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää