Kulttuuri    |   SIBELIUS-KAPELLIMESTARIKILPAILU 14. -18. 5.

Pärjäisikö Sibelius kapellimestarikilpailussaan?

Vastuksena vapina ja alkoholi, plussana selkeys ja karisma

Tilaajille

Otetaan aikakone avuksi.

Lennätetään säveltäjä Jean Sibelius 1890-luvun lopulta Finlandia-talolle, toisen kansainvälisen Sibelius-kapellimestarikilvan alkueriin.

Sibelius on vähän yli kolmikymppinen, kuten useimmat kilpailijat. Tahtipuikko nousee. Tämä on historiallinen hetki.

Beethovenin Egmont -alkusoiton alku onnistuu. Sibelius muotoilee fraaseja taidokkaasti ja korjaa virheitä absoluuttisen sävelkorvansa avulla.

"Soittakaa jalosti, ymmärrättekö, ei sotilaallisesti vaan jalosti", hän lausuu.

Hyvin sujuu myös Rimski-Korsakovin Sheherazade . Mutta Stravinskyn Kevätuhrin kanssa Sibelius menee sekaisin.

Kädet vapisevat. Mitään tällaista ei ollut vielä sävelletty, kun aikakone haki säveltäjän. Umpa-umpa-um--tsuih! Ei tule mitään. Harjoitusnumeron 142 kohdalla kaikki sekoaa.

Tuomaristo on armoton. Jean Sibelius putoaa jo ensimmäisenä päivänä toisen Sibelius-kapellimestarikilpailun alkuerissä.

Otetaan Salonen avuksi.

Esa-Pekka Salonen on Sibelius-kapellimestarikilvan taiteellinen johtaja. Hän voi kertoa, pudottaisiko tuomaristo Sibeliuksen tapaisen kapellimestarin.

"Kapellimestarille asetettavat vaatimukset ovat muuttuneet", Salonen myöntää. "Täsmällisyys ja pinnallinen ammattitaito ovat tärkeämpiä kuin omaperäisyys ja luovuus. Nyt suositaan tehokkaita supermiehiä yritystenkin johdossa. Juuso Waldeneita ei enää ole." Salonen itse ei kuitenkaan etsi kilpailussa vain "pinnallista ammattitaitoa".

"Etsimme henkilöä, jolla on hyviä ideoita musiikista sekä kykyä välittää ideansa orkesterille. Tehokkuutta ja teknistä taitoa ei pidetä niin tärkeinä." Estäisikö Sibeliusta vaivannut käsien vapina menestyksen?

"Jos kädet vapisevat hermostuksesta, ei ole syntynyt kapellimestariksi. Jos esiintyminen on tuskallista, ei kannata tehdä siitä työtä." Entä saako kapellimestari johtaa alkoholin avulla? Nuori Sibelius koki johtavansa puolikkaan samppanjan jälkeen "kuin nuori jumala". Aino Sibelius tosin oli 1920-luvulla sitä mieltä, että "joskin johtaessasi tuntuu kaikki menevän silloin loisteliaammin, ei asia ole niin. Tarkempi kuulija kyllä eron huomaa." "Meitä on moneksi", Salonen sanoo. "Itse en uskaltaisi ottaa edes puolta keskiolutta ennen konserttia. Toisaalta John Barbirolli menestyi hyvin, vaikka hän ei pystynyt johtamaan ilman puolta viskipulloa." Otetaan aikalaismuistot apuun.

Kriitikoiden, yleisön ja muusikkojen kirjoituksista voi päätellä edes jotain Sibeliuksen kyvyistä maestrona.

1890-luvulla huomiota kiinnittää Sibeliuksen auktoriteettiongelmat. Orkesteri nauroi kippurassa saatuaan Kullervon stemmat eteensä 1892. Sadun sekä Lemminkäissarjan harjoituksissa muusikot melkein kieltäytyivät esittämästä teosta.

"Sibeliuksella ei ollut sellaista suojelijaa kuin Richard Straussilla, jonka ura alkoi Berliinin filharmonikkojen edessä Hans von Bülowin suojeluksessa. Robert Kajanus auttoi, mutta hän ei ollut Bülowin kaltainen puolijumala", Salonen muistuttaa.

Toisaalta Sibeliuksella oli alusta asti karismaa, ja auktoriteetti kasvoi vuosien vieriessä.

Sibelius selvitti alttoviulistien kiusanteon Heidelbergin musiikkijuhlilla 1901 näyttämällä itse, kuinka alttoviulua piti soittaa. Menestys jatkui Berliinissä marraskuussa 1902, kun Sibelius johti Sadun uusitun version Berliinissä. "Osaan johtaa maailmanluokan orkesteria. Ja hyvin! Niin sanoivat kaikki!" Sibelius tuumi.

Tästä eteenpäin monet ihailivat säveltäjän selkeää tahdinlyöntiä, tarkkaa korvaa ja balanssin tarkkailua. Sibelius menestyi esimerkiksi Berliinissä ja Liverpoolissa 1905, Pietarissa 1906, Englannissa 1908 ja 1909, Göteborgissa 1911 ja Yhdysvalloissa Norfolkin musiikkijuhlilla 1914. Vuosina 1909-1914 hän johti ilman alkoholin apua.

"Kun Sibeliuksesta kasvoi maailmankuulu säveltäjä oli tietysti selvää, että orkesterit tekivät kaikkensa peittääkseen mahdolliset tekniset puutteet", Salonen arvioi.

Entä miten kapellimestarin pitää puhua orkesterille? Jorma Panulan mukaan turha puhe on pahasta. Sibelius puolestaan "päpätti" oboisti Kalle Kihlin mukaan liikaa.

"Jos Sibelius esimerkiksi pyysi soittamaan jalosti eikä sotilaallisesti, niin se on ihan hyvä kommentti. Poeettisia kuvia voi käyttää atmosfäärin luomiseen, jos tekniset kysymykset on jo ratkaistu." Sibelius ei yhdysvaltalaisen Carl Stoeckelin mukaan lyönyt paljoakaan perustahtia, vaan johtaminen oli kuin "mahtavan runon lukemista". Armi Klemetti puolestaan piti Sibeliuksen tahdinlyöntiä selkeänä, kun Robert Kajanuksen liikkeet olivat "uivia".

"Johtaminen on fraasien muotoilua ja ideoiden kommunikointia orkesterille. Tahdinlyöminen on yksi työkalu muiden joukossa. Hyvä kapellimestari auttaa, kun häntä tarvitaan ja antaa orkesterin soittaa, kun häntä ei tarvita." Otetaan taas,

totesi Sibelius vuonna 1915 seitsemän vuoden raittiuden jälkeen. Pari rohkaisuryyppyä kuuluivat jälleen asiaan ennen hermostuttavia konsertteja.

Ensimmäisen maailmansodan päätyttyä Sibelius johti usein Pohjoismaissa, kerran Englannissa ja jopa Roomassa. Alkoholi aiheutti ongelmia ainakin kerran.

"1923 Göteborgissa Sibelius joi enemmän kuin puolikkaan samppanjan ennen konserttia", Salonen tietää.

Konsertin alussa Sibelius luuli hetken olevansa harjoituksissa ja löi teoksen poikki. Aino Sibelius järkyttyi niin, että ei enää koskaan halunnut nähdä miehensä johtavan.

"Poikkilyönti on todella harvinaista", Salonen sanoo. "Itselläni se on ollut lähimpänä Ranskassa, kun johdin Webernin Viisi pientä kappaletta ja kitaristi lähti soittamaan yhtä osaa liian aikaisin. Pierre Boulez oli yleisössä ja virnuili jälkeenpäin." Kuitenkin juuri Göteborgissa Sibelius sai muusikot jumaloimaan itseään. Gustaf Gillen mukaan Sibelius oli "suurten mittojen johtaja".

"Hänen tahdinlyöntinsä on selkeää ja helposti seurattavaa, elekielensä täsmällistä pienimpiä detaljeja myöten", Gille on kirjoittanut. "Hän sai aikaan mitä ihmeellisimpiä pianissimoja - kunnes seuraavalla hetkellä tuli esiin fortissimo, joka sai taiteemme vanhan temppelin natisemaan liitoksistaan." Gillen mukaan kukaan kuuluisa maestro ei tulkinnut Sibeliuksen sävellyksiä niin hyvin kuin säveltäjä itse.

"Orkesteri tiesi Sibeliuksen maineen", Salonen muistuttaa. "Tulossa oli jotain merkittävää, ja asenne oli sen mukainen." Sibelius johti tämän jälkeen vain Pohjoismaissa: 1924 esimerkiksi Tukholmassa ja Kööpenhaminassa ja 1926 lokakuussa Kööpenhaminassa.

"Minun on lopetettava johtaminen, sillä saadakseni hermoni rauhoittumaan minun on nykyään liioiteltava, minkä lääkärikin hyvin tiesi", Sibelius tunnusti.

Pitkän hiljaisuuden katkaisi enää vain johtamiskeikka tammikuussa 1939. Sibelius johti lyhyehkön Andante festivon radiolähetyksessä New Yorkin maailmannäyttelyn kunniaksi. Nauhoituksen jousisointi on romuluinen ja tempo hidas. Mutta iäkäs Sibelius piti vapisevin käsinkin perustempon hyvin yllä ja fraseerasi järkevästi ja luovasti.

Mitä kertoisikaan nauhoitus vaikkapa 1920-luvun alusta?

Otetaan järki käteen.

Sibeliuksen vertailu ammattikapellimestareihin ei toimi. Hän johti vain omaa musiikkiaan, kun kapellimestari joutuu hallitsemaan koko ohjelmiston.

"On arvokasta, että säveltäjä johtaa omaa kappalettaan oli hän hyvä kapellimestari tai ei. Näin syntyy traditio, johon voi jotenkin nojautua. Eihän Igor Stravinskykaan osannut johtaa Kevätuhria ollenkaan. Mutta johtipa vaan, ja jotain olennaista välittyy", Salonen arvioi.

Sibelius loi esitystradition ja siirsi sen Robert Kajanukselle, jonka levytyksiä lähes kaikki myöhäisemmät Sibelius-kapellimestarit ovat tutkineet.

Vuonna 1928 oli aika jättää traditio kehittymään. Sibelius totesi, että yksi Wilhelm Furtwänglerin johtama esitys merkitsee enemmän kuin kymmenen omaa sävellyskonserttia.

Mutta vielä viimeinen jos . Entä jos Sibelius laskettaisiin suoraan torstain finaaliin? Johtaisiko vaikkapa 1920-luvun Sibelius oman sinfoniansa paremmin kuin muut?

"Johtamiseen tarvitaan voimakas käsitys teoksesta: että sitä ei voi johtaa millään muulla tavalla. Näin tulkinnasta tulee totta; ei valinta, vaan välttämättömyys", Salonen sanoo.

"Sibelius olisi varmasti ollut hyvin vakuuttava. Hän oli kuullut nämä teokset mielessään, ja hän halusi johtaa ne juuri niin. Ja sillä hyvä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää