Kulttuuri    |   KIRJAT

Medeia on jokainen nainen

Christa Wolf sai antaa kasvot DDR:n älymystön vaikenemiselle

Tilaajille

Oili Suomisen suomentama Medeia on henkeäsalpaavan hieno romaani. Se on Christa Wolfin (s. 1929) paras kirja sitten kahden vielä suomentamattoman romaanin, proustilaisen Kindheitsmuster (Lapsuusmalli, 1977) ja kulttuurihistoriallista ja feminististä sisältöä pursuavan lyyrisen kertomuksen Kein Ort, Nirgends (Ei paikka, missään, 1979). Ne loivat Wolfin maineen ja syntyivät aikana, kun hän oli vielä DDR:n kirjallisuuden valovoimaisin edustaja.

Medeiassa kaikki elementit toimivat yhteistyössä. Tasojen moninaisuus ja kosketuspisteiden syvyys hätkähdyttävät.

Christa Wolf, Günter Grassin ohella Saksan maineikkain nykykirjailija, on aina tuntenut intohimoa antiikin myytteihin. Valheellisen ja sairaan aikalaistodellisuuden terävälle kuvaajalle myyttiset naishahmot, kuten Kassandra ja Medeia, ovat tarjonneet kuvitteellisen todellisuustason ja rakenteellisen keinon nostaa esiin selkeitä linjoja kaaoksesta.

Myyttien käyttö on ollut myös eräänlaista transferenssia: Wolf on takonut traagisista naishahmoista itsensä kaltaisia, mutta itseään parantavia olentoja, jotka pystyvät parantamaan myös toisia.

Medeiassa tämä kokeilu on viety kaikkein pisimmälle. Medeia toimii kirjailijan ja lukijan terapeuttina.

Tämä ikivanha

tarina iskee toiseen maailmaan, Christa Wolfin maailmaan, joka on suljettu, klaustrofobinenkin, illuusiot ja näköalat menettänyt maailma.

Yhdistyneen Saksan monista kirjasodista usea on käyty Wolfin ympärillä, mutta ne ovat liittyneet myös DDR:n omailmeisen kirjallisuuden uudelleenarvottamiseen muuttuneessa tilanteessa. 1990-luvun alussa Wolfia asettuivat puolustamaan mm. Günter Grass ja Walter Jens sekä hiukan ristiriitaisella tavalla myös vaikutusvaltainen kirjallisuuskriitikko Marcel Reich-Ranicki. Hän on todennut, ettei Wolf ollut systeemin myötäilijä, vaan ainoastaan sen tyypillinen edustaja.

Medeia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen vertauskuva Saksan poliittisesta nykypäivästä ja Wolfin omasta roolista siinä. Hänen romaaninsa liikkuu ulottuvuudessa, jossa kaikki aikakaudet ja kaikki historialliset analogiat ovat mahdollisia.

Wolf käyttää sitä myyttiversiota Medeian tarinasta, jossa Medeia ei surmaa lapsiaan, vaan lasten murha on korinttilaisten salajuoni. Syy vieritetään Medeian niskoille, koska hänestä halutaan päästä eroon. Tämä versio tunnettiin antiikin aikana, mutta Euripideen tragedian tenhovoima vähitellen hävitti sen kirjallisesta perinteestä.

Euripideen Medeiassa (431 e.Kr.) sankaritar päättää surmata Jasonin kanssa saadut lapset ja toteuttaa aikeensa. Euripides kuvaa naiseuden ja äitiyden äärimuotoja, syvää rakkautta ja syvää vihaa sekä kreikkalaisen maailman ja barbaarisen , primitiivisemmän maailman vastakohtaisuutta.

Näytelmästä on tullut symboli naisen mahdollisuuksien rajallisuudesta, jonka Medeia artikuloi itsekin selvin sanoin. Lapsenmurhaajaäidin tuska ja epätoivo liitetään rakkauden päättymiseen ja siitä seuranneeseen masennukseen. Euripideen tulkinta luo ajatonta ja tabuja rikkovaa avioliittodraamaa jyhkeiden myyttikulissien keskukseen.

Wolf antaa äänen kuudelle päähenkilölle. He edustavat Korintin kreikkalaista maailmaa, Kolkhiksen muukalaisheimoa sekä monitahoisesti molempia: Medeia, kolkhislainen prinsessa, joka tulee Jasonin kanssa Korinttiin; Jason, jolkoslainen argonauttien johtaja, joka Medeian avulla noutaa kultaisen taljan ja pakenee Korinttiin; Agameda, kolkhislainen, joka on alun perin ollut Medeian oppilas mutta on nyt Korintissa kääntynyt häntä vastaan ja tukee korinttilaisia; Akamas, Korintin hovin ensimmäinen astronomi ja mahtavin kulissien takainen vallankäyttäjä; Leukon, Korintin hovin toinen astronomi joka ymmärtää Medeiaa; ja Glauke, onneton Korintin prinsessa, jonka on määrä avioitua Jasonin kanssa.

Heidän lisäkseen romaanissa esiintyy lähes parikymmentä muuta henkilöä, joita Medeian tarina tuo yhteen. Nimien ja henkilöhahmojen runsauden takia saksalaisten laitosten kirjanmerkkiin on painettu henkilöluettelo, josta lukija voi nopeasti tarkistaa kenestä kulloinkin on kysymys.

Pääkysymys on:

mitä ja kenet, miksi ja miten paljon olet valmis uhraamaan saadaksesi valtaa tai suojataksesi asemasi? Miten paljon olet valmis valehtelemaan tai juonittelemaan, kieltämään menneisyytesi tai rakkaasi jotta säilyttäisit kasvosi ja menestyisit?

Medeiasta tulee ihmisuhri, joka korinttilaisten on pakko uhrata, koska he salaavat poliittisiin valtataisteluihin liittyvää rikosta, matriarkaalisen perimysjärjestyksen väkivaltaista muuttamista.

Medeia on saanut selville tämän rikoksen, joka muistuttaa häntä Kolkhiissa tapahtuneista murhista. Vallan toimintamekanismit ovat kaikkialla samoja, ne ylittävät tavat ja käyttäytymissäännöt.

Medeia havainnoi toisia ihmisiä, ulkopuolista todellisuutta älyllisesti ja voimakkaasti tuntien. Hän on erilainen, koska ajattelee vapaasti ja siksi, että hän on nainen, joka ei pelkää. Hän vetää puoleensa niitä, myös korinttilaisia, jotka tahtoisivat kyseenalaistaa autoritaarisen ja patriarkaalisen järjestyksen.

Toisin sanoen Wolf on antanut Medeialle elämän, rakastajan, ystäviä, vaarallisia vihamiehiä ja kunniallisia motiiveja - tehnyt Medeiasta todellisen sankarittaren, Rosa Luxemburgin tai Simone Weilin sukulaissielun.

Kolkhiin ja Korintin kulttuurinen vastakkainasettelu esitetään myös eroottisena teemana, kun Jason ja Medeia kertovat hyvin eri sanankääntein kohtaamisestaan. Medeian ja argonauttijoukon kohtaaminen on ladattu täyteen niitä jännitteitä, joita syntyy, kun kulttuurisesti toisilleen oudot antavat ruumiillisuutensa ilmaista kaiken mahdollisen, ja kohtalo puuttuu peliin.

Jason näkee Medeian naiseuden ja etnisyyden, kauneuden ja tuhoavan voiman. Lumous päättyy pian ja rakkaus petetään. Lopussa Jason sanoo: "me kaikki, me Korintin miehet", ja siirtyy katsomaan kuin ulkopuolisena Medeian tuomion täytäntöönpanoa.

Kun Medeia

Wolfin romaanissa vapautetaan kaikista niistä teoista, jotka ovat kulkeneet hänen nimellään parin vuosituhannen ajan - veljen murhasta, lapsenmurhasta, morsiamen ja kuninkaan murhista - alkaa syntyä kuva varsin inhimillisestä naisesta nyansoidun toiseuden ja muukalaisuuden kautta.

Medeia murtautuu tietoisuuteemme paljon lähempää, ei enää noitana ja hirviönä. Asiat tapahtuvat jossakin myyttisessä ajassa, mutta ihmiset ja ne rakenteet, joissa he toimivat, muistuttavat merkillisellä tavalla jotakin, jonka voimme tunnistaa.

Kirsti Simonsuuri

Kirjoittaja on kirjailija ja Helsingin yliopiston dosentti. Raivoisat Ruusut esitti hänen suomennoksensa Euripideen Medeiasta viime syksynä Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää