Kulttuuri

Kulttuuri ei ole oululaisten veturi

Uusrikkauden ja muuttovoiton keskellä eletään kuin pikkukylässä

Tilaajille

OULU. Oulun kaupunki on täynnä laatuisaa kulttuuririentoa. On tasokas kaupunginorkesteri, kelpo esityksiä tehtaileva teatteri, puhutteleva taidemuseo, laaja tanssin ja musiikin esittäjäjoukko, muutama yritteliäs galleria . . . Vain yhtä puuttuu: sankka yleisö.

Madetojan salissa kaupunginorkesteria kuunteleva ei voi olla nolostumatta soittajien puolesta. Paikalle vaivautuu yleensä vain kourallinen kuulijoita, ja kummallisesti juuri salin edessä lukuisat penkkirivit kumottavat tyhjyyttään.

Ainoa ammattiteatteri, kaupunginteatteri, saa suuren näyttämön spektaakkelit myytyä liki poikkeuksetta loppuun, varsinkin syksyllä ja viikonloppuisin. Keskellä viikkoa ja keväällä katsomo on oudon tyhjä.

Viime vuonna

Oulun kaupunginteatterin noin 300:ssa esityksessä kävi 75900 katsojaa. Sen mukaan vajaan 120000 asukkaan Oulussa kaupunkilainen käy teatterissa noin kerran puolessatoista vuodessa, eli selvästi harvemmin kuin esimerkiksi tamperelainen, turkulainen, lahtelainen tai jyväskyläläinen.

Teatterinjohtaja Maarit Pyökärin mukaan teatteri ei kuitenkaan valita kävijöiden vähyyttä. "Esitystemme niin sanottu käyttöaste on 80 prosenttia, mikä on mielestäni oikein hyvä. Ja yleisössä on kiitettävän paljon nuoria ja teknologiaväkeä." Oululta odottaisi jopa vertailukaupunkeja kovempia lukuja, sillä Pohjois-Suomen "pääkaupungin" kulttuuritarjonnalle ei ole lähellä kilpailua. Oulussa ja vauraissa naapurikunnissa on noin 200000:n asiakkaan potentiaali.

Kilpailun puutetta

kuitenkin pidetään taidelaitoksissa yhtenä alhaisten lukujen syynä. "Esimerkiksi Tampereella ja Turussa runsas tarjonta selvästi ruokkii innostusta", sanoo Oulun kaupunginteatterin markkinointipäällikkö Maarit Hyvönen .

Oulun taidemuseon kävijämäärä näyttää alenevan. Kaksi vuotta sitten museossa oli runsaat 33000 kävijää, viime vuonna enää 25000.

Ilmiö näkyy muuallakin kuin niin sanotussa korkeakulttuurissa. Kirjastoista lainataan vastaavankokoisia kaupunkeja vähemmän, eivätkä elokuvatkaan vedä siten kuin Tampereella, Turussa tai Jyväskylässä.

Siis missä vika?

Tarjonnassako sittenkin? Vai markkinoinnissa? Kulttuurimäärärahojen pienuudessa? Vähentääkö alueen uskonnollinen pohjavire kulttuurinnälkää? Vai olisiko Oulu yhä pohjoinen pikkukylä, jonka yliopistoväki ja insinöörinörtit harrastavat vain urheilua, metsästystä ja kalastusta?

Oleellista eroa vertailukaupunkien tarjonnan laatuun tai kulttuurimäärärahoihin ei ole.

Uskonto kyllä jarruttaa; lestadiolaiset eivät käy teatterissa, mutta klassiset konsertit ovat heillekin sallittuja. Esimerkiksi Oulun seurakuntien lehti, Rauhantervehdys, markkinoi sivuillaan kaikkea kulttuuria näkyvästi.

Paikallinen sanomalehti Kaleva harrastaa mieluummin jälkikritiikkejä kuin ennakkoon kertomista. Oululaiset valittavatkin, ettei etukäteistietoa varsinkaan konserteista tahdo saada mistään.

Barbara Hendrixin huhtikuinen konsertti oli toki Oulussakin myyntimenestys.

Urheiluelämä Oulussa on todella vilkasta. Oulun Kärppien kotiotteluissa hallit pullistelevat väkeä. Yliopiston rehtorin näkee varmemmin ladulla tai pesäpallo-ottelussa kuin konsertissa ja pörssiyhtiön toimitusjohtajan kuntosalilla, laskettelurinteessä tai kaloja narraamassa kuin teatterissa.

"Ei Oulusta ole

tullut yhtään ainoaa taiteen mesenaattia sitten Aaro Korkeakiven ", sanoo kaupunginorkesterin intendentti Riitta Pulliainen . "Tai ehkä yksi." Pulliainen on todella ihmeissään yleisönsä kanssa: "En ymmärrä, mitä pitäisi tarjota, jotta heidät saisi liikkeelle." Museonjohtaja Anneli Syrjänen näkee sentään jotain valoa: "Joidenkin hi-tech-yritysten johto on kutsunut työntekijöitään ja vieraitaan yhdistetyille Oulujoki-risteilyille ja Turkansaaren ulkomuseokäynneille." Pikkukylästä kielii sekin, että oppilaskonserttien ja koulujen kevätjuhlien tyyppiset esitykset myydään ketterästi loppuun. 120 lapsen voimin esitetty, 50 vuoden takaisen Pienet sydämet -laulunäytelmän uudelleenlämmitys veti vuosi sitten 10000 katsojaa, ja yleisön pyynnöstä esitys uusitaan tänä keväänä.

"Oulu elää menneitten muistoissa. Se on tervaporvariutensa ja entisen kukoistuksensa vanki", Riitta Pulliainen huokaa. Hän arvelee, ettei uusista asukkaistakaan tule yleisöä. Monien muidenkin mielestä Ouluun muuttaja on käväisijä, jolla ei ole aiettakaan juurtua kaupunkiin.

"Hi-tech vetää etelän ihmisiä pätevöitymismutkalle pohjoiseen. Siihen elämäntyyliin ei tahdo kulttuuri sopia. Ja opiskelijoiksi tulee pohjoisen vaatimattomaan elämään tottuneita lapsia, joille kulttuuri näyttää olevan vierasta." Yhtenä syynä

laiskuuteen monet näkevät kaupunkirakenteen. Oulussa on pieni tiivis keskusta, jossa kaikki taidelaitokset sijaitsevat, mutta jossa iltaisin on kuollutta. Kävelykeskustan alueella ei juuri asuta eikä eletä kahvila- ja iltaelämää.

Oululaiset asuvat kilometrien päässä keskustasta omakotisatelliiteissa, opiskelijat Linnanmaan kampuksellaan. Paikallisliikenne on harvahkoa. Esityksen jälkeen paukkupakkasessa ja alituisessa tuulessa ei ole kiva odottaa bussia, joka ehkä vasta tunnin päästä vie kotiin.

Kaupunginorkesteri kokeili vuosia sitten konserttibussia, joka ennen esitystä keräisi yleisöä eri puolilta kaupunkia ja vei esityksen päätyttyä kotiin. Tarjonta kuoli kysynnän puutteeseen.

Koko kulttuurille ei ihan vielä ole käynyt niin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää