Kulttuuri

Turun tuomiokirkko tänään 700 vuotta

Turkulainen kristitty käy arkkipiispansa pyhäkössä keskimäärin 0,1 kertaa vuodessa

Tilaajille

Turun tuomiokirkon keskipäivän kellonlyönnit ovat vahva suomalaisuuden symboli. Ensimmäisen kerran ne kuultiin Yleisradiosta dramaattisena päivänä 19. kesäkuuta 1944. Kenelle kellot soivat? Puna-armeija oli Viipurin porteilla, Suomi taisteli olemassaolostaan, ja uskovaisia kehotettiin rukoilemaan. Kellonlyöntien jälkeen Wiener Sängerknaben -kuoro kajautti eetteriin hymnin Ave verum corpus.

Tämäntyyppinen radion ohjelmatarjonta olisi loppunut lyhyeen, jollei Talin-Ihantalan rintamalohkolla ja muuallakin olisi saavutettu torjuntavoittoa, joka nyt tuntuu ihmeeltä. Vertailukohtana mieleen tulee suuriruhtinas Iivanan sotajoukkojen selittämätön kääntyminen pakosalle Viipurin edustalta 30. marraskuuta vuonna 1495.

Silloinen Turun piispa Maunu Särkilahti oli hiukan aikaisemmin kirjoittanut Upsalan arkkipiispalle, että "jos Jumala ei aivan erikoisella tavalla tule avuksemme, toivoa ei juuri ole".

Nykyisin Radio Ylen Ykkösen lähetysyksikkö käynnistää minidiskinsä kolmetoista sekuntia vaille määräaikaa siten, että kansallispyhäkön kellojen ensimmäisen kaksoislyönnin jälkimmäisen lyönnin kajahtaessa on kello valtakunnassa tasan 12:00:00. Hengellisesti ajateltuna kysymyksessä on myös muistutus keskipäivän Angelus Domini -rukoushetkestä, vaikka olemme tainneet jo unohtaa kaiken tuollaisen . . .

Turun tuomiokirkko vihittiin 17. kesäkuuta 1300, ja seuraavana päivänä kirkkoon siirrettiin Pyhän Henrikin pyhäinjäännökset. Pääalttarinsa mukaisesti doomi on nimetty Pyhälle Neitsyt Marialle ja Pyhälle Henrikille. Koko Turkukin on Marian kaupunki, kuten sen vaakunakilven Ave Maria -symbolista näkyy. Kun piispa Hemming julistettiin autuaaksi 1514, sekin seremonia toteutettiin 17.-18. kesäkuuta. Sydänsuven "kesäheikin" kaksi päivää ovat olleet Suomen Turun pyhimpiä päiviä, joita on juhlistettu niin messuilla kuin markkinoilla.

Vuosi 1300

oli katolisen kirkon ensimmäinen riemuvuosi. Turun tuomiokirkon vihkiminen saattoi olla paavi Bonifatius VIII:n Suomea varten suunnittelema riemuvuoden tapahtuma, joten on soveliasta viettää sen 700-vuotismuistoa nykyisenä riemuvuonna 2000. Edellisen kerran Suomen kirkkohistoriaa on kouraistu yhtä syvältä vuonna 1955, jolloin Turussa juhlittiin ensimmäisen Suomeen tehdyn ristiretken 800-vuotismuistoa.

Suomalaisina teemme usein sen ajatusvirheen, että kuvittelemme kristinuskon keskipisteen alusta asti olleen Suomessa. Unohdamme, että piispa Henrik ja muu katolinen papisto rantautuivat meille vuonna 1155 jo yli tuhannen vuoden kirkkohistorian ja hallintobyrokratian taakka harteillaan. Jukka Paarma on 53. Turun piispa, mutta Johannes Paavali II on 265. Rooman piispa.

Suomen ja Italian välillä vuonna 1300 vallinneen kulttuurieron ymmärtämiseksi palauttakaamme mieleen, että Dante ajatteli Jumalaisen näytelmänsä tapahtuvaksi helvetissä, kiirastulessa ja taivaassa juuri vuonna 1300. Suomessa sen sijaan ei ollut vielä pantu paperille edes Pyhän Henrikin legendaa.

Pyhästä Eerikistä

ja Pyhästä Henrikistä alkanut kruunun ja alttarin liitto on Suomessa yli kahdeksan vuosisataa vanha. Vasta nykyinen kirkkoon kuulumaton valtionpäämies on katkaissut perinteen. Joidenkin fiksujen kirkonmiesten mielestä tämä on jopa hyvä asia, onhan näin taas edistetty tulevaisuuden monikulttuurista Suomea.

Naapurimaissamme ajatellaan toisin. Venäjän uuden presidentin vihki tehtäviinsä Venäjän kirkon patriarkka. Ruotsissa taas perustuslaki määrää , että hallitsijan on oltava Ruotsin kirkon jäsen, muuten hän ei voi hallita. Uskontopykälän poistamisesta keskusteltiin, kun Ruotsin perustuslakia tämän vuoden alusta uudistettiin, mutta kuningas itse pyysi säilyttämään sen.

Unkarista kuuluu vielä kummempia. Heimoveljiemme parlamentaarikot äänestivät tänä vuonna omalaatuisesta perustuslain muutosesityksestä, jonka mukaan Unkarin pääministerin olisi pitänyt vastedes vannoa virkavalansa madjaarien arvokkaimman pyhäinjäännöksen, Pyhän Tapanin kruunun, nimiin. Unkari olisi siis käytännössä palautettu monarkiaksi. Esitys kaatui äänestyksessä, mutta tuhat vuotta vanha kuninkaankruunu päätettiin kuitenkin siirtää kansallismuseosta parlamentin kappeliin.

Vuosi 2000

on meilläkin pannut liikkeelle jotain outoa kirkollisen piilotajunnan syvissä vesissä. Alkuvuodesta käytiin etenkin Turun Sanomien palstoilla äänekästä kiistaa siitä, kenelle kuuluu Pyhän Henrikin kyynärvarrensiru, jonka olemassaolosta ei vuosisatoihin kukaan ollut välittänyt mitään. Riitely katolisen pyhimyksen luista kertoo, miten pahasti luterilaisen kirkon oma identiteetti on hukassa.

Keskiajalla Turun tuomiokirkossa oli 42 alttaria. Messut ja litaniat jatkuivat taukoamatta lähes vuorokauden ympäri. Nykyisin kansallispyhäkön käyttöaste ei päätä huimaa. Tilastojen mukaan turkulainen kristitty käy kirkossa keskimäärin 0,1 kertaa vuodessa.

Lisäyleisön houkuttelemiseksi kansallispyhäkössä on viime vuosina alettu järjestää yhä enemmän myös maallisia huveja kuten rock-konsertteja ja oopperoita. Muutama vuosi sitten Turun tuomiokirkossa tanssittiin kesäheikkiä Elastic Family -yhtyeen tahtiin, ja tänä syksynä siellä menee Merita-Nordbankenin sponsoroima ooppera Ritari ja lohikäärme.

Eikö ooppera sopisi paremmin Turun linnaan?

Kirjoittaja on Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen matematiikan dosentti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää