Kulttuuri    |   MEDIA & MESSAGE

Elokuva ja teatteri yhdistyvät

Tarvitaan keskustelua arvoista, etteivät scifin uhkakuvat toteudu, mediaa tutkiva Mika Tuomola sanoo

Tilaajille

"Olemmeko rakentamassa itsellemme toista todellisuutta?" Mika Tuomola kysyy, ja vastaa itse: "Jo kaupunki on toinen todellisuus, jonka ihminen on rakentanut itselleen luonnon ulkopuolelle, ja nyt mennään pitemmälle." Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaansa tietoverkkojen virtuaalimaailmoissa, joista tulee koko ajan todellisempia ja elämyksellisempiä. Elokuvamainen visuaalisuus alkaa olla käytettävissä vuorovaikutteissa tiloissa.

"Elokuvasta on tullut teatteria, liikkuvan kuvan kieli yhdistyy reaaliaikaisuuteen ja jaettuun tilaan", Tuomola selittää. Uudissanat lentävät: kertomusmaisema, taidetodellisuus, ideamaailman teatteri eli ideatteri.

Uuden median sisältökeskustelussa pitäisi puhua siitä, millainen tästä toisesta todellisuudesta tehdään: "Arvokeskustelua tarvitaan nyt, eikä vasta huomenna, etteivät scifi-dystopiat toteudu." Mika Tuomola, 29, toimii taiteellisena johtajana Malmön yliopiston Interaktiivisessa instituutissa, kaksi vuotta toimineessa "digitaalisessa bauhausissa", jossa taiteen, tutkimuksen ja yritysten edustajat työskentelevät yhdessä.

Uudet mediamuodot

edellyttävät Tuomolan mukaan uudenlaisia sisältöjä, joihin ei voi suoraan soveltaa vanhojen muotojen estetiikkaa. Väline on yhä viesti.

Vielä 1990-luvun alussa Tuomola oli teatteritieteen opiskelija, jolle tietokone kelpasi korkeintaan kirjoituskoneeksi. Kiinnostus uuteen mediaan heräsi, kun Tuomola toimi Jotaarkka Pennasen assistenttina ja Pennanen mietti mm. Dostojevskin käsikirjoitusversioita: miten ne haarautuvat ja voisiko niitä esittää multimediana.

Tuomola haki Taideteollisen korkeakoulun medialaboratorioon, ja hänen siellä tekemänsä nettisaippuaooppera Daisy's Amazing Discoveries johdatti kohti myöhempiä tutkimusaiheita.

Daisyn kertomusmaailmassa samoja asioita käsiteltiin eri tavoin kertojan äänessä, päiväkirjoissa, maailman sisällä ilmestyvässä lehdessä. Yleisö pääsi osallistumaan chatissa ja kirjoittamalla digitaalisele vessan seinälle.

"Oletin, että yleisö eläytyisi teokseen ja kokonaisuudesta tulisi yhtenäinen kuten teatterissa. Kun ihmiset käyttäytyivätkin erilaisilla tavoilla, tuntui että teokseni oli tuhottu", Tuomola muistelee. Sitten hän tajusi löytäneensä jotain kiinnostavaa: verkkoyhteisön.

"Daisyn loppupäätelmä oli, että kun ohjaaja on tottunut rytmittämään aikaa, vuorovaikutteisessa mediassa keskeistä on tilan rytmittäminen. Toinen vaihtoehto olisi aikaan sidottu teos, jossa voisi vaihtaa näkökulmaa." Pari viime vuotta Tuomola on tutkinut vuorovaikutteisen maailman rakentamista. Hän on löytänyt ideoita avatar-hahmojen käyttäytymiseen esimerkiksi italialaisesta commedia del arte -teatterista, joka perustuu tunnistettaviin henkilötyyppeihin.

Tänään hän alustaa Lappeenrannassa Media & Message -tapahtumassa yleisökeskustelun aiheesta sisältö vuorovaikutteisessa mediassa. Puhujien joukossa on myös Jotaarkka Pennanen, jonka aihe on interaktiivisuus taiteessa.

Audiovisuaalisen alan tuottajien järjestön SATU ry:n järjestämässä tapahtumassa jaetaan tänä iltana jo perinteiset tv-, av- ja multimedia-alan Media & Message -palkinnot.

Kilpailun sarjat

on jaettu uudelleen tavalla, joka hämmästyttää Tuomolaa. Vain tv-ohjelmat kilpailevat erikseen, multimedia on niputettu yhteen yritysvideon kaltaisten av-tuotantojen kanssa.

"Tilanne on sama kuin jos kysyttäisiin, pidätkö enemmän Picassosta vai Mozartista", Tuomola vertaa.

Yhteinen kriteeri musiikille ja maalauksille, tai tässä tapauksessa siis vuorovaikutteiselle ja lineaariselle medialle, voisi olla lähinnä se , mikä teos aiheuttaa parhaan elämyksen. Sitten seuraisi jatkokysymys mittaamisen ongelmasta.

Miksi vuorovaikutteisuus sitten on kriteeri, jonka perusteella pitäisi erottaa aivan oma teostyyppinsä? Tuomola selittää, kuinka tavallinen teos sanoo "Katso minut!" tai "Lue minut!", mutta vuorovaikutteinen teos kehottaa "Osallistu minuun!" "Normaaliteoksessa tekijätiimi luo lopullisen teoksen, mutta vuorovaikutteisuus kutsuu käyttäjän lisäämään oman näkökulmansa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää