Kulttuuri    |   KUVAT / HELSINKI 2000

Voiko teos olla pelkkä rakenne?

Mediataiteilija Laura Beloff antaa visuaalisuuden yleisön tehtäväksi

Tilaajille

Mediataiteilija Laura Beloffin (s. 1964) teos Loop jäi mieleen viimevuotisesta näyttelystä Valokuvagalleria Hippolytessä. Huoneen kokoinen systeemi sai kiertämään kehää ihastuksen ja ärsyyntymisen välimailla, kun kävely lattialla joko vaikutti videoon tai sitten ei.

"En tee ystävällisiä teoksia. Minua ei kiinnosta tehdä töitä, joista voi vain navigoida läpi. Haluan, että teos on kuin olio: käyttäjä vaikuttaa siihen, mutta ei kontrolloi sitä", Beloff sanoo.

Hän on yksi Helsingissä ja Brysselissä huomenna avautuvan Continent -näyttelyn taiteilijoista. Esillä on yhdessä itävaltalaisen Maex Deckerin kanssa tehty Binary Structures : "Olen yleensä aika vaatimaton, mutta mitään tällaista ei ole tietääkseni ennen tehty." Binary Structures koostuu kahdesta pienimuotoisesta installaatiosta, jotka sijaitsevat kahden kaupungin näyttelytiloissa.

Lisäksi löytyy verkkosivusto, jonka kautta teokseen saa lähettää materiaalia: kuva-, teksti- ja äänitiedostoja. Lisäksi teksti- ja ääniviestejä voi lähettää kännykällä.

"Me olemme tehneet vain rakenteen ja käyttäytymismallit, mutta visuaalisuus latautuu saitilta. Emme sensuroi yhtään, vaan otamme riskin: ihmiset lähettävät mitä lähettävät, tai jos ei tule mitään, teos on sitten tylsempi." Laura Beloff on aiemmin tehnyt vahvasti visuaalisia teoksia. Binary Structuresin idea on testata, voiko teos olla pelkkä rakenne.

"On kiinnostavaa nähdä, mitä tulee visuaalisuudesta, kun sen antaa pois kenenkään hallinnasta. Lähtökohta on, että rakenne olisi niin voimakas, että teoksella olisi luonne, ja kuvat vaikuttaisivat vivahteeseen." Beloffin ja Deckerin yhteistyö alkoi, kun Beloff oli taiteilijaresidenssissä Itävallassa Ars Electronica Centerissä. Decker teki äänet Beloffin HAMEeseen , veistosmaiseen videoinstallaatioon, jota käytetään liikkumalla vuorovaikutteiset takit päällä.

HAME oli heinäkuussa

esillä Siggraphissa New Orleansissa. Beloff on tiettävästi ensimmäinen suomalainen, joka on kutsuttu Siggraphin, Yhdysvalloissa vuosittain järjestettävän valtavan tietokonegrafiikkatapahtuman, taideosastolle.

"Mediataiteessa ollaan nyt maailmalla murroskohdassa. Teokset, joilla on sisältöä, alkavat kiinnostaa, eikä vain se, mitä uutta pystytään tekemään", Beloff sanoo.

Laura Beloff valmistui Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen linjalta 1995. "Valokuva ja video tulevat varmaan kulkemaan mukanani, mutta suhde niihin on muuttunut. Aikaisemmin painopiste oli enemmän kuvan sisällä. Mediataiteessa on niin paljon tekemisissä systeemin rakenteen ja toiminnan kanssa, että se on tavallaan jo arkkitehdin hommaa", hän pohtii.

Mediataiteen puolelle

houkutteli erityisesti mahdollisuus käyttää aikaulottuvuutta: "Valokuva on representaatio menneestä, kun taas mediataide tapahtuu samassa hetkessä, jolloin käyttäjä on sen kanssa tekemisissä - vaikka teos olisikin rakennettu aikaisemmin." Seuraavista suunnitelmistaan Beloff ei halua vielä kertoa. Hän toivoo voivansa jatkaa omien projektiensa tekoa, muta se ei ole taloudellisesti helppoa. "Jotkut luulevat mediataidetta demokraattiseksi, mutta tämä on superelitistinen ala. Tarvitaan kalliit koneet, työryhmä, ja jos tekee päätoimisesti, mistä saa palkan? Onneksi sain kulttuurirahastolta apurahan, muuten en olisi pystynyt viemään HAMEtta Siggraphiin." Ehkä jotain voi kuitenkin päätellä siitä, että Beloff hymyilee sanoessaan: "Tulevaisuus on iso musta aukko." Binary Structures verkossa:

http://jomasounds.

firstfloor.org/binary

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää