Kulttuuri

Salzburgin menestys toi Saariaholle kysyntää

"Pitää vaihtaa nimeä, osoitetta ja ottaa salaiset numerot käyttöön"

Tilaajille

Säveltäjä Kaija Saariaholla on nyt ammattielämässään ongelmia, joita kollegat voivat kadehtia.

Takana on erinomainen menestys Salzburgin musiikkijuhlilla, jossa Saariahon Kaukainen rakkaus -ooppera kantaesitettiin heinäkuussa.

New York Times ja monet muut lehdet ylistivät, Le Monde niuhotti ja Wienin lehdet jopa tuomitsivat. Yleisö ja oopperamaailman päättäjät olivat erittäin innoissaan, ja Kaukainen rakkaus jatkaa Pariisiin, 2002 Santa Fen oopperaan ja ehkä 2003 myös Kansallisoopperaan.

Nyt kaikki tahtovat Saariahon. Postista tulvii tilaussävellyspyyntöjä ja matkustuspyyntöjä erilaisiin musiikkitilaisuuksiin.

"Tuntuu, että pitää vaihtaa nimeä, osoitetta ja ottaa salaiset numerot käyttöön. Huomio on toki imartelevaa, mutta rajansa kaikella." Menestyvän säveltäjän ongelma on lähinnä ajankäytössä.

"Toki oopperan teko ja sen vastaanotto olivat fantastisia, eikä ole syytä valittaa. Mutta tilanne on uusi eikä minulla ole sihteeriä. En tiedä miten järjestää aika niin, että postiin ja pyyntöihin ehtisi vastata." Ajankäytön ongelmat

ovat Saariaholle sinänsä tuttuja. Kaukainen rakkaus -ooppera esitettiin Salzburgissa jo tänä kesänä, ei vasta ensi vuonna, kuten aluksi sovittiin.

"Sävellysaikaa oli vuosi luultua vähemmän. Mutta suljin matkustelun ja kaiken muunkin elämäni ulkopuolelle, paitsi perheen. Tein vain oopperaa. Aikataulu oli mahdollinen, koska olin suunnitellut oopperaan materiaalia jo vuodesta 1992." Oopperaankin päätyneestä harmonisesta materiaalista syntyi ensin Oltra mar orkesterille ja kuorolle. New Yorkin filharmonikot kantaesitti tilaamansa sävellyksen marraskuussa 1999.

"Tehdessäni sitä odottelin vielä oopperalibrettoa, ja teos valmistui juuri ennen oopperan lopullista sävellystyötä." New Yorkin filharmonikkojen muusikot tarjosivat Saariaholle hankalia hetkiä. Yksi viulisti vastusti Saariahon huiluääniä "paperilla hyvinä ratkaisuina, jotka eivät kuitenkaan toimisi käytännössä".

"Minun täytyi pitää puhe, jossa selitin tehneeni jo aika monta orkesteriteosta ja että huiluäänet ovat spesialiteettini. Sanoin, että minua kiinnostaa nimenomaan se, mitä kuulen, ei se, miltä se paperilla näyttää. Tämä meni onneksi läpi, ja itse esitys oli erinomainen." Oltra mar eli Meren taakse sisältää seitsemän preludia uudelle vuosituhannelle. Joka toinen osa kuvaa matkustusta: Lähtö, Aallot, Aaltojen muisto ja lopulta Saapuminen . Matkustusosien väleissä ovat elämän suuret kysymykset, eli Rakkaus , Aika ja Kuolema .

Kuolemaa kuvaava osa on tehty spektraalimusiikkia säveltäneen ranskalaisen Gerard Griseyn muistolle. Hän menehtyi Saariahon työstäessä teosta.

Saariaholla on kysyntää, sillä Oltra mar on ehditty vajaan vuoden sisällä esittää myös Pariisissa ja Aldeburghin festivaaleilla Britanniassa. Jukka-Pekka Saraste , Radion sinfoniaorkesteri ja kamarikuoro saivat Suomen ensiesityksen.

"Seuraavaksi sävellän huilukonserton Camilla Hoitengalle ja se valmistuu syksyllä 2001. RSO on yksi tilaajaosapuolista", Saariaho kertoo.

RSO ja RKK Finlandia-talossa tänään klo 19.30., johtajana Jukka-Pekka Saraste, solistina Anssi Karttunen, sello. - Saariaho, Lindberg, Schubert.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää