Kulttuuri    |   KONSERTTI

Klami viihteellisenä

Virolahtelaista Uuno Klamia juhlittiin synnyin-kunnassaan

Tilaajille

VIROLAHTI. Harjun Oppimiskeskuksen ratsastusmaneesi oli muutettu Uuno Klamin (1900-61) juhlakonserttia varten konserttisaliksi, jonne oli saatu tilaa 1000 istuimelle. Järjestelyille kuuluu kaikki kunnia. Klami-juhlan toimikunta oli pyrkinyt pitämään yleisön mukavuudesta niin hyvää huolta kuin näissä oloissa oli vain mahdollista.

Suurin ongelma oli lämmitys. Kun lämpö oli päällä, istuin alkoi polttaa kuin ylikuumassa saunassa. Kun lämpö oli poissa, vilunväreet alkoivat uhata.

Harjun Oppimiskeskus on suuri ja vanha maatalousalan oppilaitos. Harjun maatalouskoulun rehtorilla oli 1900-luvun alussa Virolahden ainoa piano, jota nuori Klami sai käydä soittamassa niin usein kuin halusi.

Tuomas Ollilan johtaman konsertin avausnumerona oli juhla-alkusoitto Suomenlinna (1940). Teos ei ole niinkään juhlava kuin viihteellinen ja hipoo tietyn maneerimaisuuden rajaa. Sen voisi kuvitella elokuvamusiikiksi.

Hyvin suuri annos viihtellisyyttä on viulukonsertossa op. 32 (1939-43), josta esitettiin alkuperäisversio. Niin mainiota kuultavaa kuin konsertto onkin, se herättää monia kysymyksiä.

Vaikuttaa siltä, ettei Klamilla ollut teosta säveltäessään mielessään suurmuotoa ja sitä, mikä on tulossa. Konsertto koostuu erilaisista musiikillisista hetkistä, tilanteista ja tapahtumista, jotka liittyvät toisiinsa teknisesti näppärästi, mutteivät aina kovinkaan loogisesti.

Sibeliuksen viulukonserton romanttis-taiturillista tyyliä Klami vääntelee pelimannimaisesti, melkein kuin pilaillen.

Viihteellistä melodiavirtaa,

huumoria ja repäisevää taiturimenoa konserton soolo tarjoaa yllin kyllin. Pekka Kuusiston spontaanisti syttyvälle temperamentille tehtävä oli omiaan, ja hän väritteli konserton tapahtumia hyvinkin erilaisilla tavoilla, karheasta pelimanniriehasta hivelevään tuuditteluun.

Ehkä koko konsertto on laskettava uusklassisen leikkisyyden ja populaarisuuden nimiin. Myös orkesteriosuus on kaikessa keveydessäänkin värikäs. Finaalin rytmikäs ja oikukas räiskyttely on epätavallinen ilmiö Suomen luovan säveltaiteen historiassa.

Klamin suurteos

Psalmus kuultiin samoin esittäjävoimin viime lauantaina Helsingin Johanneksen kirkossa. Matka kaikuisasta kirkosta akustisesti kuivaan maneesiin muutti selvästi Ollilan johtaman esityksen luonnetta.

Maneesissa korostuivat jännittävästi Psalmuksen rajut puolet, sen primitivistinen, räjähtelevä rytmiikka. Carl Orffin Carmina Burana tuli mieleen: Psalmus pyrkii luomaan hieman samantapaisen kollektiivisen yhteisöriitin mukaansatempaavilla rytmeillä, voimakkaalla fyysisellä ilmaisulla ja iskevällä kuvausvoimalla.

RSO menetti tässä tilassa jonkin verran yhtenäisyyttään, joskaan ei iskevyyttään. Akateeminen Laulu kärsi myös jonkin verran muutosta ja menetti osan sointivoimastaan. Tove Åmanilla oli vaikeuksia saada sopraanoaan kantamaan, mutta sen sijaan Juha Kotilainen väritteli ja paisutteli baritoniaan komeasti.

Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää