Kulttuuri    |   TEATTERI

Naisten Decameronessa juodaan, nauretaan ja vähän itketäänkin

Q-teatterin tulkinta on romaania kepeämpi ja ohuempi, mutta yhä rakastettavien naiskuvien kooste

Tilaajille

Naisten Decamerone , venäläisen Julia Voznesenskajan romaani oli 1986 suomeksi ilmestyessään ravistava lukukokemus.

Kirjailijan oma toisinajattelijan tausta, karkoitukset vankileireille tai kokonaan pois maasta antoivat teokselle traagisen dokumenttitaustan.

Kirjan neuvostonaisten värikkäät tarinat liikuttivat, naurattivat, heittivät täysympyrää traagisesta koomiseen, mutta aina suuren elämänviisauden ja rakkauden saattelemina.

Tänään Naisten Decameronea lukee jo klassikkona. Neuvostonaisen elämän vaikeudet ovat muuttaneet luonnettaan.

Sanoisinpa, että nykyvenäläinen elämä on naisen perspektiivistä muuttunut vielä monta astetta kovemmaksi.

Q-teatterin tulkinta romaanista onkin siksi yllättävän kevyt ja koominen, usein jopa liian farssimainen. Ollaan kaltevalla pinnalla jossain hauskuttamisen ja suoranaisen puskateatterin rajalla.

Neukkukrääsä,

puvustuksen ja lavastuksen trendikäs vitsikkyys ei juurikaan kannattanut romaanin henkeä. Mikä maa, mikä aika? Missä korttelissa sellaista on - paitsi teatterikorttelissa?

Onneksi tulkinta sentään säilyttää Voznesenskajan naisten perustunnot, heidän epätoivoisen ja samalla huumorintajuisen, sitkeän kamppailunsa ihmisarvoisesta elämästä.

Korttelin kokoinen nainen -nimen saanut esitys kuvaa korttelipiha-teemassaan myös yhteisöllisyyden voimaa. Kun yksi uupuu, auttavat toiset. Loppuunpalanutta kantavat pihan muut asujat, monet auttavat käsivarret.

Anna-Maria Klintrupin ohjaus ja sovitus pohjaa Juha Hemanuksen ja Sami Keski-Vähälän aikoinaan Oulun kaupunginteatteriin tekemään dramatisointiin. Q-teatterissa romaani on käännetty ajallisesti ylösalaisin.

Alkuteoksen naiset kuluttavat synnytyssairaalaassa aikaansa tarinoita kertoen. Q-teatterin esitys päättyy siihen, että he vasta odottavat vauvojaan. Kertomusten loput ovat onnellisia!

Miehet ovat romaanissa

keskeisiä vaikka eivät fyysisesti olekaan läsnä sairaalassa kerrotuissa tarinoissa, joiden minähenkilöt ovat naisia, ja juttu kulkee naisten ehdoilla.

Teatterinäyttämöllä miehet ovat statisteja. Suurin osa heistä on kärjistetyn epäuskottavia.

He ovat joko juoppoja, nahjuksia, hölmöjä tai raiskaajia. Näin groteskia mieskuvaa ei sentään Voznesenskaja tarjoa. Hänen kertomustensa miehet ovat ihmiskuvina rikkaampia ja moniulotteisempia.

Jokin aika sitten näin romaanista tehdyn tukholmalaisen sovituksen, jossa näyttämöllä oli vain naisia. Miehet olivat läsnä kukkakimppuina, muistoina, kertomuksina.

Esitys oli aivan aseistariisuvaa tarinankertomisteatteria, ja niin täynnä vastasynnyttäneiden naisten ilonsekaista huolta, että yleisön oli pakko itkeä ja nauraa heidän mukanaan.

Q-teatterin sovitus on yhdistänyt ja karsinut henkilöitä ja kertomuksia raskaalla kädellä.

Jäljelle jääneitä roolihahmoja on silti niin monta, että näyttelijät saavat ahkerasti vaihtaa peruukkejaan ja asujaan. Se ei lisää ihmiskuvien uskottavuutta, syvyydestä puhumattakaan.

Miksi kaikki nämä karikatyyrit? Aivan kuin tekijät eivät olisi sittenkään luottaneet pienen ihmisen sankaruuteen?

Vaikuttavin hahmo

Q-teatterin näyttämöllä on pihan kohtaloita oman elämänkokemuksensa voimalla johdattava yksikätinen Polikorpova, Annaleena Sipilän vahva ja lämmin naiskuva.

Miina Turusen elävä yhdistelmä eri tavoin katalasti petetyn naisen tuntoja oli myös yksi illan kantavista roolitöistä. Ja Anna-Maria Valonen-Nylund hehkuu tarttuvan hurttia huumoria Valentina-Olga-akselilla.

Iiristiina Varilon sverdlovskilaisen opiskelijatytön voin ahminta ja Outi Kavénin lapsivaimo täydensivät naiskuvia.

Ei liene miesnäyttelijöiden vika, että heidän roolinsa putosivat pelistä kuin maalari lastenlorussa.

Sami Lanki mattoon ahdistuksensa purkavana Kukovina keräsi totisesti sympatiani, ja Jori Halttunen vaihtoi hiusmallia ja kuosia ihailtavan kuminnotkeasti.

Korttelin kokoinen nainen on itsepäisesti Naisten Decameronea rakeisempi ja yksisävyisempi. Jotain tärkeää kuitenkin on jäänyt jäljelle: elämän tragikoominen viettelys.

Kirsikka Moring

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää