Kulttuuri

Nainen, ulkonäkö ja lapsen viattomuus

Tilaajille

Mari Slaattelidin voittoisa teoskokonaisuus Carnegie Art Award 2000 -näyttelyssä muodostuu kahdesta neliosaisesta teossarjasta. Toinen on Reading woman , - se muistuttaa samalla sekä maalaustaiteen yksivärisistä monokromeista että naisten vaaleanpunaisista meikkipaleteista.

Toiseen, Protective -nimiseen sarjaan, Slaattelid on kuvannut 8-vuotiasta tytärtään, jonka kasvot on peitetty eri kohdista valkealla kasvonaamiolla.

Teokset tukevat toisiaan. Lapsi on kypsymässä aikuiseksi, toisessa työssä "ylimaallisen monokromin sukupuoleton olemus on laskeutunut omaan maailmaamme, jossa kauneus myös yhdistetään väreihin, jotka luomivärin muodossa tartuttavat meitä kosmetiikkavalmistajien selkeästi määriteltyjen käsitteiden mukaisesti", lainaus on Carnegie-juryn lausunnosta.

"Nämä eroavat aiemmista töistäni, vaikka olen jo 90-luvun tutkinut maalaustaiteen rajoja. Minua kiinnostaa, mihin maalaustaide loppuu", Slaattelid kertoo.

Reading woman -teokset ovat pleksilasille maalattuja öljymaalauksia, joiden lähtökohtana on ollut make up -rasia ready madena. "Sehän on eräänlainen esine, johon liittyy vahva kauneuskäsitys", taiteilija sanoo.

Kauneuskäsitys on

hyvin käsitteellistä. Slaattelid lainaa teoksen nimissä kategorioita, joiden avulla meikkivalmistajat ohjaavat myyjiään luokittelemaan asiakkaita: hienostunut, elegantti, aktiivinen ja urheilullinen.

"Systeemi muistuttaa kosmologiaa. Suunnittelen jatkavani sarjaa vielä eri väreillä." Hän kertoo tehneensä viimeksi luomivärien kaltaisen sinisen sarjan, jonka Louisianan taidemuseo osti juuri Berliinin taidemessuilta.

Protective -sarjassa ei ole tärkeää, että valokuvien malli on taiteilijan tytär. "Hän on vain malli, joka on lähellä. Hänen kanssaan työskentely oli varmaa, koska tunnemme. Maalasin hänen ihonsa naisten valkoisella kasvonaamiolla. Pidän näitä kuvia maalattuina muotokuvina", taiteilija tiivistää.

Reading woman ja Protective -sarjoissa on yhteys - "naisen suhde omaan ulkonäköönsä ja lapsen viattomuus". Reading woman -monokromit muistuttavat myös meikkibrosyyrien avointa kirjaa, jota naiset lukevat.

Mari Slaattelid

on toiminut taiteilijana kymmenisen vuotta, opiskeltuaan sitä ennen Bergenissä, Oslossa ja Düsseldorfissa.

Hänen töitään on nähty kotimaan lisäksi mm. muissa Pohjoismaissa. Helsingissä hänen maalauksiaan oli 1998 ensimmäisessä Carnegie-näyttelyssä.

Uskooko taiteiden rajoja ylittävä Slaattelid vielä puhtaaseen maalaustaiteeseen? "Uskon taiteen tulevaisuuteen. Mutta maalaus välineenä kiinnostaa ennen kaikkea. En ehdi tutustumaan kaikkiin muihin nykytaiteen välineisiin, vaikka kiinnostaisikin", hän vastaa.

"Taiteellani haluan ensisijaisesti löytää uusia merkityksiä taiteellani."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää