Kulttuuri

Adorno vastaan Sibelius, viimeinen erä?

Väitös: Sibeliuksen natseihin yhdistänyt Adorno oli itse saksalaismielinen rasisti

Tilaajille

Miksi Jean Sibeliuksen (1865-1957) ja ehkä muidenkin suomalaisten musiikki menestyy suhteellisen huonosti Saksassa?

Syyksi on jo vuosikymmeniä tarjottu Theodor Adornon (1903-1969) kirjoituksia.

Adornolle Sibelius oli "töhertäjä" ja "niiden amatöörien tasoa, jotka pelkäävät mennä sävellysoppiin". Sanoilla oli painoa, sillä tämä sosiologi oli Länsi-Saksan suuria kulttuurivaikuttajia toisen maailmansodan jälkeen.

Eilen väitellyt Lahden Sibeliustalon johtaja Antti Vihinen on koonnut väitöskirjaansa näkemyksiä siitä, mikä Sibeliuksessa Adornoa ärsytti. Päätelmä on perisuomalaisittain Adornoa halveksiva.

"Adornon teoriat osoittautuvat - - nationalistisiksi, sovinistisiksi ja jopa rasistisiksi", Vihinen jyrisee.

Vihinen pohjaa väitteen osittain työnsä ohjaajan, professori Eero Tarastin esittämään näkemykseen Adornon "äärimmäisestä saksalaiskeskeisyydestä".

Myös professori Erik Tawaststjerna on huomauttanut jo 1969, että Adorno halusi vannoa "saksalaisen musiikin maailmanherruuden nimeen".

Mistä on kyse?

Adorno lukaisi aikanaan vuonna 1937 julkaistun Bengt von Törnen Sibelius: A Close Up -kirjasen.

Törnen mukaan Sibelius oli aikansa suurin säveltäjä, paljon Gustav Mahleria ja Arnold Schönbergiä suurempi. Sibeliuksen hän muistaa vähätelleen Mahleria.

Adorno oli toista mieltä: Mahler ja Schönberg olivat hyviä ja Sibelius ihan huono. Mielipiteensä hän julkaisi 1938 Zeitschrift für Sozialforschung -lehdessä otsikolla "Reunahuomautus Sibeliuksesta".

Sättimisen lisäksi Adorno tuli yhdistäneeksi Sibeliuksen kansallissosialistiseen ideologiaan.

"Sibeliuksen kannattajat huutavat kuorossa: se on täyttä luontoa, täyttä luontoa. Suuri Pan ja tarpeen vaatiessa veri ja maaperä astuvat oitis kuvaan." Sibelius yhdistettiin siis natsien omimaan, alun perin kansallisromanttiseen Blut und Boden -ajatteluun.

Kuusikymmenluvulla Adorno, "Frankfurtin koulukunnan" kärkihahmo, palasi Sibeliukseen luennoillaan "vaarallisena esimerkkinä" ja valitsi Reunahuomautus-esseen kokoelmaan Impromptus (1968).

Vihisen mukaan Sibelius ja Adorno ovatkin edelleen kuin "majakka ja perävaunu" saksalaisten Sibelius-konserttien käsiohjelmissa. Sibeliusta ei mainita ilman Adornoa.

Mikä ärsytti

Adornoa?

Sibeliuksen suuri suosio ja ehkä se, että The New York Timesin kriitikko Olin Downes kehuessaan Sibeliusta haukkui Mahleria ja Schönbergiä.

"Jos Sibelius on hyvä, niin musiikin historiallisesti pätevät mittapuut Bachista Schönbergiin on aseteltava uudelleen", Adorno tuskaili. Pätevät mittapuut pysyivät saksalaisina, vaikka Adorno oli Saksasta maanpakoon ajautunut tutkija.

Entä oliko Sibelius peräti natsien myötäilijä, kuten Adorno epäsuorasti vihjaili?

Edesmenneen Sibelius-elämäkerturin Erik Tawastjernan mukaan väitteellä ei ole "mitään todellisuuspohjaa", koska natsien opit olivat "Sibeliuksen tapaiselle humanistille täysin vieraita". Lisäksi Sibelius "tunsi voimakasta sympatiaa englantilaisia ja amerikkalaisia kohtaan".

Sibeliuksen tärkeimmät natsiyhteydet on äkkiä lueteltu. Hänet kutsuttiin 1934 Ständige Rat für die internationale Zusammenarbeit der Komponisten -järjestön varapuheenjohtajaksi parin muun säveltäjän tavoin. Puheenjohtaja oli Richard Strauss , Saksan tunnustetuin säveltäjä ja Sibeliuksen vanha tuttava. Pian järjestö osoittautui Blut und Boden -propagandamyllyksi.

1935 Hitler myönsi Sibeliukselle Goethe-mitalin säveltäjän 70-vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Ja 1942 Goebbels perusti päiväkirjansa mukaan "suomalaisten" eli luultavimmin Suomen ulkoasiainministeriön aloitteesta Saksaan Sibelius-seuran.

Aika nopeasti voi

myös pääosin puhdistaa Sibeliuksen kolmesta pääyhteydestä.

Sihteerinsä mukaan Sibelius suostui aina kunniavirkoihin, mukaan lukien japanilaisen äänilevykerhon ja amerikkalaisen kalamiesten kerhon kunniapuheenjohtajuudet. Suostumus oli rutiinia, tuskin harkinnan tulos. Väitän myös, että 1934 vain valveutuneemmat ulkomaalaiset olisivat voineet aavistaa Richard Straussin johtaman säätiön luonteen.

Goethe-mitali oli Sibeliukselle yksi niistä monista, joita hänelle tulvi 70-vuotisjuhlienkin vuoksi 1935. Hän oli maailman ehkä suosituin elävä säveltäjä.

Goethe-mitalista kieltäytyminen olisi ollut melkoinen saavutus. Saksaahan ei haluttu vielä eristää; Britannia, Ranska ja Yhdysvallat osallistuivat 1936 Berliinin olympialaisiin.

Sibelius-seuran perustaminen Saksaan oli ilmeisesti Suomen ulkoministeriön pyynnön seurausta. Kunniasta kieltäytyminen 1942 olisi aiheuttanut Sibeliuksen ja ulkoministeriön välille ongelmia aikana, jolloin Sibelius halusi antaa symboliarvonsa isänmaan hyödyksi.

Hän suostuikin radioidussa kiitospuheessa mainitsemaan Saksan ja Suomen "kohtalonyhteyden". Maathan taistelivat Neuvostoliittoa vastaan.

Keräsin taannoin

yhteen Sibeliuksen aikalaisten muistikuvia ja Sibeliuksen sekä aikalaisten päiväkirja- ja kirjeotteita. Tyttärentyttären mukaan Sibelius "tuskastui" 1930-luvulla, kun Hitlerin "tekosista oli ensimmäistä kertaa kirjoitettu suomalaislehdissä".

"Pappa ei missään tapauksessa ollut Hitler-mielinen", Laura Enckell totesi haastattelussani.

Muut sukulaiset vahvistivat asian erillisissä haastatteluissa: Sibelius pysyi epäilevänä ja ihmetteli Hitleriin liittyvää henkilöpalvontaa.

Jo Tawaststjernan Sibelius-elämäkerran ruotsinkielisessä laitoksessa kerrotaan, kuinka 9. elokuuta 1943 Sibelius tuomitsi juutalaisvastaisuuden päiväkirjassaan.

Sibelius jatkoi pohdintojaan 19. syyskuuta: "Tietyissä maissa, esimerkiksi Saksassa on 'arjalaispykälä' välttämätön, jotta lahjakkuuksista päästäisiin eroon. Muussa tapauksessahan 'puhdasrotuisuus' ei pääsisi oikeuksiinsa", hän vinoili.

Seuraavana päivänä Sibelius tuomitsi 'rotupykälät'. "Olet kulttuuriaristokraatti ja voit taistella tällaisia tyhmiä ennakkoluuloja vastaan." Ja päivää myöhemmin: "Nämä lapselliset Rassenbestimmungen [rotumääräykset], jotka ovat humpuukkia! Minä olen taiteilija ja olen varmasti hyötynyt eri sukujen hyvistä puolista." Vaikka Sibelius osoittautuu rotumääräysten kriitikoksi, natsien harjoittama liehittely tekee Adornon vihan ymmärrettävämmäksi. Ja kyllä häntä ja monia muita ulkomaisia säveltäjiä tosiaan liehiteltiin ja politisoitiin.

Natsit sanoittivat jopa Ateenalaisten laulun uudelleen. Gesang der Atherner muuttui Hymne des Wehrwillensiksi , Puolustustahdon hymniksi.

Vihisen mukaan

Sibelius hyötyi natsien kosiskeluista, koska hänen musiikkinsa esitykset lisääntyivät natsien valtaannousun jälkeen.

Lisääntyivät toki, mutta suosio kasvoi 1930-luvulla myös Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Vihinen näkee myös Sibeliuksen julkilausumassa 1941 Yhdysvaltoihin "fasistista propagandaa", kun Sibelius puhui bolsevikkien hyökkäyksestä Suomeen ja Euroopan bolsevisoinnin vaaroista. Toisinkin voi nähdä.

Herkullisia referaatteja kirjasta löytyy paljonkin. Tämä on laajimpia suomenkielisiä tekstejä kansallissosialistisesta musiikkipolitiikasta ja jopa Adornosta, vaikka vastaväittäjä löysikin käännösvirheitä ja mielestään selviä väärinymmärryksiä.

Adornon saksalaismielisyys tulee todennettua, vaikka Adorno toki piti vain mielestään parhaista saksalaissäveltäjistä ja arvosti myös vaikkapa Béla Bartókia, Leoš Janácekia ja muita ei-saksalaisia suuruuksia.

Adornolle "saksalaisuus musiikissa" oli jostain syystä todellakin "kelvollinen humanismin kieli". Muita kieliä hänen oli kovin vaikea arvostaa.

Antti Vihinen: Theodor W. Adornon Sibelius-kritiikin poliittinen ulottuvuus. Studia musicologica Universitatis Helsingiensis. 235 s.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää