Kulttuuri

Euroopan unioni haluaa tukea elokuvaa riskirahastoilla

Kulttuuri-ministeri Lindén uskoo Suomen säilyttävän kansalliset tuet

Tilaajille

BRYSSEL. EU:n komissio ja Euroopan investointipankki puuhaavat erityisiä riskirahastoja, joista voitaisiin ohjata tukea audiovisuaaliselle alalle. Riskirahastoista varoja saisivat alan suuret ryhmittymät.

Pienille- ja keskikokoisille yrityksille investointipankki suunnittelee omia tukimuotoja. Kulttuuriasioista vastaava komissaari Viviane Reding kertoi hankkeesta EU-maiden kulttuuriministereille torstaina.

Suomen kulttuuriministerin Suvi Lindénin (kok) mukaan kyseessä on merkittävä avaus, vaikka mistään summista ei olekaan vielä puhuttu.

"Suomessa pitäisi nyt ruveta miettimään, miten mahdollisuutta voitaisiin hyödyntää", hän sanoi Brysselissä.

Kulttuuriministerit

painottivat kokouksessaan elokuvan kansallisen tukijärjestelmän tärkeyttä. Elokuvaa ei saa tarkastella vain liiketoimintana, vaan ensisijaisesti kulttuurina.

Julkilausuma aiotaan toimittaa EU-maiden päämiehille Nizzan huippukokouksessa.

Lindén suhtautuu toiveikkaasti siihen, että suomalaisten elokuvien yli 50 prosentin tukitaso säilyy. "Suomi on pieni kieli- ja tukialue", Lindén perusteli.

EU-maiden

kulttuuriministerit pääsivät torstaina lisäksi yhteisymmärrykseen pitkään hiertäneestä Media Plus-ohjelman budjetista. Ohjelman budjetti on 400 miljoonan euroa eli noin 2,3 miljardia markkaa. Rahat käytetään vuosina 2001-2005.

Media Plus-ohjelmalla tuetaan eurooppalaisten elokuvien, tv-ohjelmien ja uusmediatuotantojen tekemistä, levittämistä ja markkinointia. Ohjelma ottaa aikaisempaa paremmin huomioon digitaalisen maailman ja alan ammattilaisten koulutuksen.

Lindénin mukaan Suomessa on syytä tutkia, miten elokuva- ja tv-alan yritykset voisivat hyödyntää rahoitusta.

Lindénin mukaan elokuva tarvitsee tukea, vaikka kotimainen elokuva onkin saavuttanut suosiota viime vuosina.

Suomessa elokuvien julkinen tuki on ollut usein 60-80 prosenttia, koska pienellä kielialueella ei ole mahdollista muulla tavoin rahoittaa elokuvatuotantoa. Esimerkiksi Itävallassa moni elokuva saa sataprosenttista valtion tukea.

Ruotsi suostui aikaisemmin EU:n komission ajamaan 50 prosentin tukikattoon. Ruotsi on kuitenkin irrottautumassa sitoumuksestaan, koska yksityisen rahoituksen saaminen elokuville on vaikeutunut viime aikoina.

Digitaalisisältöjen

edistäminen on saamassa oman ohjelmansa Euroopan unionissa. Eurooppalaisen sisältötuotannon aseman vahvistamiseksi tietoverkoissa valmistellaan niin sanottua eContent-ohjelmaa, joka liittyy laajempaan eEuropa-tietoyhteiskunta-suunnitelmaan. Ohjelmasta päätettäneen teleneuvostossa joulukuussa.

Komissio on ehdottanut ohjelman budjetiksi 150 miljoonaa euroa eli noin 892 miljoonaa markkaa. eContent-ohjelman tavoitteena on edistää sisältöjen ja julkisen tiedon saatavuutta sekä edistää verkkojen digitaalisen sisällön kulttuurista monimuotoisuutta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää