Kulttuuri

Nuorten leikkikentällä pärjää huumorilla

Alle 35-vuotiaiden taiteilijoiden näyttely avautui Taidehallissa viiden vuoden tauon jälkeen

Tilaajille

Nuoret ovat täällä taas, in, cool ja monta muuta viileänkuumaa sanaa!

"Ne työt jotka ovat esillä, vaikuttavat. Muistan opiskelijana kulkeneeni Nuorten näyttelyssä ja miettineeni, että tuollaista pitäisi tehdä tänne päästäkseen", summaa näyttelyyn ensimmäistä kertaa osallistuva sarjakuvapiirtäjä Katja Tukiainen (s. 1969).

Tauon jälkeen uudelleen elvytetty Nuorten näyttely on perinteisesti toiminut ponnahduslautana monen taiteilijan uralla. Tämänkertaisen näyttelyn yksi leimallisista, jännitteitä luovista piirteistä on se, että mukana on rinnakkain sekä hyvin tunnettuja tekijöitä, kuten esimerkiksi Teemu Mäki (s. 1967) että niitä aitoja "nuoria tuntemattomia lupauksia".

Yläikärajana on 35 vuotta, nuorimmat mukaan päässeet ovat syntyneet 1978.

Taiteilijoiden odotukset voivat siis olla hyvinkin erilaisia.

"Minulle tämä on oman ikäpolveni joutsenlaulu, samalla hyvästijättö nuoruudelle. Mietin mukaan tuloa pitkään, koska tuntuu siltä , että vien paikan joltakin muulta", sanoo Sampsa Virkajärvi (s. 1970).

Virkajärvi oli mukana myös 1995, kun näyttely järjestettiin edellisen kerran Taidehallissa.

Tuttu-tuntematon-ristiriita on kuitenkin hyväkin asia.

"Vanhemmille tekijöille tämä tarjoaa hyvän paikan pysyä mukana keskustelussa, nuoremmille taas mahdollisuuden nähdä oma työnsä rinnakkain konkarien kanssa. Se antaa perspektiiviä", sanoo Taidehallin johtaja Timo Valjakka.

Näyttelyssä jaettiin Maecenas Killan myöntämä, jokakertaiseksi suunniteltu apuraha. 25000 markan palkinnon sai Antti Immonen (s. 1973). Palkintoon kuuluu myös Immosen Kaksikylkisymmetria -puuveistoksen lunastus. Se sijoitetaan Lahden taidemuseoon.

Valjakka keskeytti

jo 1939 alkaneen nuorten näyttelytradition Taidehallissa viisi vuotta sitten, koska siihen liittyi monia ongelmia. Nyt keskeisimpiin on saatu Valjakan mukaan hyvä ratkaisu.

Ensinnäkin näyttelyn järjestäjänä toimivat "taiteilijat itse" - kokonaisuuden on ensimmäistä kertaa järjestänyt Suomen Taiteilijaseura.

"Aikaisemmin paikka rajoitti teosten valintaa, esitysolosuhteet eivät olleet asianmukaiset. Nyt mediataide on esillä Kiasmassa - työt, jotka vaativat kokonaan oman huoneen ja pimeän tilan", Valjakka sanoo.

Kiasman neljännessä kerroksessa on esillä yhteensä kahdeksan teosta, lyhyistä kuuden minuutin mittaisista videoista koko tilan vieviin installaatioihin. Muutama pienempi videoinstallaatio on saanut sijansa Taidehallin puolella.

Suurin osa tarjotuista mediateoksista oli videonauhoja. "Vain pieni osa oli installaatioita. Myös romput ja teknologiaan liittyvät jutut loistivat poissaolollaan", sanoo juryssä Kiasmaa edustanut Jari-Pekka Vanhala.

Edelleenkin tilat rajaavat jollain tapaa töiden valintaa. Esimerkiksi grafiikka puuttuu tyystin.

"Grafiikkaa tuli tarjolle hirveän vähän. Työt ovat pieniä, eivätkä välttämättä sovi Taidehalliin. Tämä ei tarkoita sitä, että nuoren grafiikan tila Suomessa olisi jotenkin huono", näyttelyn juryn puheenjohtajana toiminut taiteilija Elena Näsänen sanoo.

Nuorilla on selkeä kuva siitä, mitä näyttelyyn ylipäätään kannattaa tarjota: "Suurta ja näkyvää!" "En esimerkiksi itse tarjonnut tänne sarjakuvaoriginaaleja", Tukiainen sanoo.

Joka kolmas vuosi

järjestettäväksi sovitun näyttelyn seuraava paikka on täysin auki. Suomen Taiteilijaseuran mukaan se voi hyvinkin olla jokin muu kuin Taidehalli-Kiasma-akseli.

"Näyttely joutuu kilpailemaan sijoituspaikasta Taiteilijaseuran vuosinäyttelyn kanssa, joka nyt sai väistyä", seuran näyttelykoordinaattori Marjatta Hanhijoki sanoo.

Tämänkertaisen Taiteilijaseuran vuosinäyttelyn järjestäminen on kokonaan vaakalaudalla.

Yksi 1990-luvun ongelmista oli, että sekä yleisön että taiteilijoiden kiinnostus näyttelyä kohtaan hiipui. Nyt teoksia tarjosi yli 600 taiteilijaa, yhteensä yli 1600 työtä. Mukaan pääsi 55 taiteilijaa alle 70 teoksella.

Jury on ollut tiukempi kuin koskaan aiemmin.

Mikään ehdoton "must" ei näyttely nuorten tekijöiden piirissä ole.

"Nuorten työt ovat esillä jo gallerioissa, monilla on meneillään projekteja, tai kaikki työt ovat jo olleet esillä Helsingissä", sanoo näyttelyssä toista kertaa mukana oleva Hanne Ivars (s. 1968). Ivarsin identiteettiä ja pukeutumista pohtiva Väri, tyyli, persoona -teos yhdistää valokuvaa ja installaatiota. Se on nähty aiemmin Göteborgissa.

"Todella monet miettivät, onko tämä oikea foorumi omille töille", Virkajärvi vahvistaa.

"Maakunnista tuleville nuorille näyttely on hieno tilaisuus päästä esille Helsingissä. Pääsyä näyttelyyn toivoisikin juuri heille", miettii Hannu Tampio (s. 1966).

"Kyllä, näyttely

antaa hyvän kuvan siitä, mitä nuoret taiteilijat tällä hetkellä tekevät", sanovat Ivars, Tampio, Tukiainen ja Virkajärvi.

"Juryn kädenkälki näkyy todella selvästi. 1990-lukulaiselle, runsaammalle näyttelyllekin olisi varmasti tilausta. Tarjolla olleista töistä olisi saanut vaikka minkälaisia kokonaisuuksia", arvelee Virkajärvi.

Näyttelyssä ovat tasaisen kattavasti esillä niin maalaus, mediateokset, veistos-installaatiot kuin valokuvakin. Performanssitaiteilijoita on kolme.

"Yhteisiä teemoja ei kokonaisuudessa juuri ole - paitsi monissa teoksissa esiintyvä huumori", Näsänen määrittelee.

"Huumori on suomalaisessa kulttuurissa vaikea laji. Nuorilla taiteilijoilla on hyvä itseluottamus", Valjakka sanoo.

Avoin keskustelutilaisuus Nuorten näyttelystä ja nuoren taiteen tilasta Taidehallissa tänään sunnuntaina klo 15.

Juha Valkeapään performanssi Museopuhetta 27. 1. ja 17. 2. klo 14. Pekka Purhosen performanssi Poikamiehen keittiössä 3. ja 10. 2. klo 14, Taidehalli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää