Kulttuuri

Lasin sankaritar hehkuu yhä väriä

50-vuotisen uran tehnyt Nanny Still suunnittelee nyt taidelasia

Tilaajille

Lasimuotoilija Nanny Still on Amos Andersonin taidemuseon valkeiden seinien sisällä vähintään yhtä värihehkuinen näky kuin koko hänen tuotantonsa.

"Aivan uskomatonta, fantastista, olen ilman mitään seiniä", punatukkainen Still kuvailee viime vuosia, joina hän on keskittynyt suunnittelemaan taidelasia. Vuonna 1949 alkaneella urallaan hän on muotoillut suurimmaksi osaksi käyttölasia ja työskentely on ollut huomattavan kurinalaista.

"Kauheata on, että minua kiinnostaa muotoilussa vielä ihan kaikki", kesällä 75 vuotta täyttävä Still naureskelee.

Arvostettu muotoilija on nyt esillä Helsingissä ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyssä. Helsingissä syntynyt ja koulunsa käynyt Still on asunut Brysselissä vuodesta 1959, ja keskeiset Suomen-näyttelyt on järjestetty Riihimäen lasimuseossa.

Amos Andersonin kokonaisuus keskittyy Stillin uusimpaan tuotantoon. Näyttelyn katseenvangitsija on kuusiosainen Sulottaret (2000), joka muodostuu hiekkavalulla toteutetuista lasisista naisreliefeistä.

Veistossarja viittaa

Artemis-jumalattareen. Valo virtaa punaoranssien hahmojen ja niiden monilukuisten, herkullisten rintojen ja nännien läpi. Myös valot Still on suunnitellut itse.

Museon pyynnöstä noin kolmasosa näyttelystä on Stillin vanhempaa tuotantoa. Mukana ovat esimerkiksi Sillivati (1949), joka aloitti muotoilijan kauden Riihimäen lasissa, rakastettu välimerensininen Harlekiini -sarja, Melonit , Luumut ja ateriainsarjat.

Laajan kokonaisuuden näyttelyssä muodostaa sarja veistoksia, jonka Still teki 1990-luvulla lähtökohtanaan suomen ja unkarin kielen sukulaisuus, samakantaiset sanat kuten mennä, vesi tai niellä. Sarjaan kuuluu mm. pâte de verre -tekniikalla toteutettu Uida, jossa kukkamaisena kimppuna kasvaa kolme kalan pyrstöä ja yksi pää.

Aivan uunituoreita ovat Hackmanille suunnitellut kaksi kasaria, jotka kuuluvat samaan sarjaan muutama vuosi sitten tuotantoon tulleen Panny -paistinpannun kanssa.

Ruoanlaittoa ja etenkin ruoan esillepanoa rakastava Still mainostaa Pannyään näin: "Siihen voi jättää paistetun ruoan yöksikin. Se on helppo puhdistaa!" "Haluaisin suunnitella sarjaan vielä ainakin ohukais- ja blinipannun." Jokaiseen esineeseen

liittyy oma tarinansa. Näyttelyhallin nurkassa jököttää suuri lasinen tuhkakuppi.

"Lopetin 1960-luvulla kyynelehtien tupakoinnin ja tein tämän, ehkä maailman suurimman tuhkakupin. Siinä olevalla metallipallolla pyöritellään savuke sammuksiin", Still valottaa.

Lasiset, kukan asemasta lahjaksi annettavat koriste-esineet taas saivat nimensä näin: "Lasimestari manaili niiden pitkää ja vaikeaa valmistusprosessia: Siellä se perhanan Still taas on tekemässä juhannussalkojaan!" Juhannussalko sopi Stillin mielestä nimeksi vallan erinomaisesti.

"Nanny!", huudahtaa Stillin yhdysvaltalainen aviomies George McKinney ja näppää toimittajien keskellä luovivasta vaimosta kuvan pienellä kamerallaan. Hän on ollut keskeisesti mukana Amos Andersonin näyttelyn toteuttamisessa.

Näyttelyluettelon laajassa tekstissä tutkija Harri Kalha kirjoittaa muotoilijan roolipaineista: Nanny Still oli yhtaikaa paitsi muotoilija, myös vaimo, kolmen lapsen äiti ja edustusrouva. Kalha lainaa 1960-luvulla julkaistua Stillin lehtihaastattelua: "Kun olen saanut työni tehdyksi, muutun naiseksi." "Ei, muotoilijan, äidin ja vaimon roolien yhdistämisessä ei ole ollut mitään vaikeaa", Still sanoo napakasti.

"Meillä oli lastenhoitaja Pohjanmaalta, inspiroiva henkilö, joka teki hyvää ruokaa ja hoiti parsimiset. Totta kai oli välillä myönnettävä, etten ehkä olekaan se kaikkein tärkein henkilö lasten elämässä", Still sanoo.

"Muutenkaan minulla ei ole koskaan ollut hankaluuksia siitä, että olen nainen. Hyvä tuote, idea myy aina itsensä. Niille, jotka väittävät, että naismuotoilijan osa on miehiä huonompi, voisi tehdä näin", Still sanoo ja näyttää käsillään niskat nurin -liikkeen.

Stillin eloisat

kertomukset uran vaiheista muistuttavatkin sankaritarinaa, kulkua voitosta voittoon. Hän on mennyt, sanonut "tässä olen", tarjonnut ideoitaan ja saanut ne läpi. Esimerkiksi yhteistyö kuuluisan saksalaisen posliini- ja keramiikkatehdas Rosenthalin kanssa 1970-luvulla alkoi yhdellä puhelinsoitolla.

"Minulle sanottiin, että ota seuraava kone tänne!" "Teen aina kauneinta ja parasta mitä osaan", Still sanoo. Epäonnistumisiakaan hän ei peittele.

"Tuossa takanapäin on designmuotoilijan iloa, tässä edessä surua", hän viittilöi vitriiniin.

Värikäs Nocturno -sarja (1975) ei kelvannut Riihimäen lasille ja jäi prototyypiksi.

Siitä, mitä jatkossa tulee taiteellisesti tapahtumaan, Still ei vielä tiedä mitään. Varmaa on se, että opinnot jatkuvat. Still käy jatkuvasti lasiin liittyviä kursseja.

"Ja jos ei muuta, niin opiskelen kolme uutta ranskan kielen sanaa joka päivä!" Stillin uudet veistokset on toteutettu lasistudioissa ympäri Keski-Eurooppaa, yksi Hollannissa, toinen Ranskassa. Myös omassa Helsingin Eiran-ateljeessaan Still käy useita kertoja vuodessa.

Suomalaisille nuorille muotoilijoille kosmopoliitilla on yksi neuvo: maailmalle ei kannata lähteä mongertamaan muutaman sanan sanavarastolla. Kieliä on osattava!

Nanny Still -näyttely Amos Andersonin taidemuseossa 29. 4. saakka, ma-pe 10-18, la-su 11-17.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää