Kulttuuri

Näyttelijätär ja hänen poikansa

Oma poika Ville Sandqvist ohjasi Vappu Jurkkaa "erittäin armottomasti"

Tilaajille

Kun on tässä ammatissa, ei ole ikää, Vappu Jurkka sanoo. Hän on aidosti hämmästynyt kuullessaan olevansa 73-vuotias; hän luuli olevansa pari vuotta vanhempi.

Vappu Jurkka kuuluu näihin ikinuoriin naisnäyttelijöihin. Myös Kyllikki Forssell, 75, ja Birgitta Ulfsson, 72, näyttelevät jatkuvasti.

Vappu Jurkan uusin rooli on Klytaimnestra Teatteri Jurkan Agamemnon -näytelmässä. Hän on myös jälleen Jussi-ehdokas sivuosastaan Lakeuden kutsu -elokuvassa. Edellinen ehdokkuus oli sivuosasta Tulennielijässä.

Ikää tärkeämpi asia näyttelijälle on muisti. Vappu Jurkka näki nuoruudessaan kreikkalaisten esittämän Medeian, ja se teki valtavan vaikutuksen.

"Sanoin pojalleni Villelle, että jotain sellaista haluaisin kerran tehdä, kun muisti vielä pelaa. Sehän on ihan lahja, monet ystävistäni ovat joutuneet luopumaan näyttelemisestä." Aiskhyloksen teksti alkoi heti tuntua ajankohtaiselta. "Ihmisen ikuinen vallanhimo, kaikki mitä me tunnemme on siinä näytelmässä. Ihminen ei ole viisastunut ollenkaan." Kirsti Simonsuuri teki

uuden käännöksen, Ville Sandqvist ohjasi. "Olemme aina kollegoja, kun teemme Villen kanssa töitä, ei silloin ole äiti-poika- suhdetta. Ville käsittelee minua erittäin armottomasti eikä ota yhtään huomioon minun ikääni, ei mitään! Yhden kerran mä vähän raivostuin!" Vappu Jurkkaa kuitenkin voi ohjata päinvastoin kuin hänen äitiään Emmi Jurkkaa, joka kerran totesi, että "joku on joskus yrittänyt, mutta eihän siitä mitään ole tullut".

"Ehdottomasti. Olen äitini heikoista puolista jotain koettanut oppia." Näyttelijän ammatti ei ollut nuoren Vappu Jurkan suuri unelma. "Se ei ollut sen kummempi kuin muutkaan ammatit, mahdollisesti juuri sen vuoksi, että äitini oli niin totaalisesti näyttelijä. Halusin olla lapsilleni erilainen äiti kuin hän oli ollut."

Jokin aika sitten televisiossa nähtiin dokumentti taiteilijakoti Lallukasta. Siinä Vappu Jurkka kertoi hersyvään tapaansa, kuinka hän ja veli Jussi nukkuivat kaikessa rauhassa yksin kotona, kun Helsinkiä pommitettiin. Vanhemmat olivat eronneet, äiti oli töissä Tampereella.

"Ei siitä mitään traumaa tullut, ei siihen aikaan sellaisista puhuttu. Äidin piti hakea leipärahoja Tampereelta, kyllä me se ymmärrettiin. Jälkeen päin kyllä kauhisteltiin että hyvä kun siitäkin selvittiin", Vappu Jurkka sanoo.

Teatterisuvun tyttärestä tuli kuitenkin näyttelijä ja hyvin nuorena. Isä, teatterinjohtaja Eino Jurkka komensi hakemaan teatterikouluun, kun Vappu oli vain 16-vuotias. Vauhdilla Vappu harjoitteli pääsykokeisiin Emmin kanssa Katjushan monologin Leo Tolstoin Ylösnousemuksesta .

"Wilho Ilmari sanoi isälle, että kaikki olivat kuunnelleet monologia silmät kyynelissä." Emmi ja Vappu

perustivat yhdessä Teatteri Jurkan lähes 50 vuotta sitten, vuonna 1953. Vappu Jurkka sanoo, että siitä tuntuu olevan miljoona vuotta; aika on niin paljon muuttunut. "Ihmeellistä, että se on yhä olemassa." Nyt pieniä teattereita ja ryhmiä on kymmenittäin, mutta 1950-luvulla pieni huoneteatteri oli vallankumouksellisen uutta. Idea tuli oikeastaan Tiina Rinteeltä, joka oli Saksassa ihastunut sikäläisiin kammerteattereihin. Lahteen ja laitosteatteriin kyllästynyt Vappu ehdotti asiaa Emmille, joka syttyi välittömästi.

"Emmi oli silloin täysin työtön. Hän oli aina ollut rohkea ja estoton elämään elämäänsä omien ajatustensa mukaan. Hän ihastui ajatukseen ja ryhtyi toimeen." Huoneteatteri Jurkka esiintyi ensimmäisen kerran Kyllikki Hämäläisen kodissa Ratakadulla. Emmi, Vappu ja Mauno Hyvönen esittivät Neiti Julien ja näyttelivät modernisti, rohkeasti.

"Kaikki pääkaupungin sanomalehtien kriitikot olivat paikalla - siihen aikaan oli monta lehteä, jotka olivat yhtä tärkeitä. Saimme mielettömän hyvät arvostelut kaikilta muilta paitsi Hufvudstadsbladetilta, joka kirjoitti Strindbergin kääntyvän haudassaan. Olimme nimittäin niin edellä aikaamme, että esitimme Neiti Julien moderneissa puvuissa." Vappu Jurkka

toimi huoneteatterinsa johtajana äitinsä jälkeen vuodet 1981-93, jolloin hän jätti sen nuoremmille. "Se oli järkevimpiä tekoja, mitä tästä tyhmästä päästä on lähtenyt", hän sanoo ja nauraa kihertää. Tässäkin Vappu Jurkka halusi toimia toisin kuin Emmi, joka Vapun mukaan halusi että hänen mukanaan menee myös teatteri.

Pienen ja köyhän teatterin vetäminen oli raskasta. Siinä ja muissa elämän vaikeuksissa Vappu Jurkkaa on auttanut nuorena omaksuttu buddhalainen elämänasenne.

"En ole buddhalainen, mutta buddhalaisuus on seurannut minua, antanut voimia kestää vaikeuksia, antaa anteeksi. Tajuan että ei ihminen mitään syntejään anteeksi saa, sen on itse käytävä ne läpi." Nyt hän sanookin nauttivansa näyttelemisestä enemmän kuin koskaan ennen ja tietävänsä, miksi näyttelee. Ihmiset tulevat hänen luokseen ja kertovat, kuinka paljon elämyksiä ja ajateltavaa he ovat hänen kauttaan saaneet. Se tuntuu hyvin tyydyttävältä.

"En usko, että Jurkassa käy minun ihailijajoukkoani. Siellä kyllä käy ihmisiä, jotka ovat olleet teatterille uskollisia ja jotka rakastavat sitä teatterin fiilistä. He sanovat, että missään muussa teatterissa ei koe sellaista." Missä ovat muistelmat?

Kustantajat ovat kyllä kyselleet, mutta vielä ei Vappu ole suostunut.

"Jos kirjoitan, kirjoitan elämästä, romaanimaisen, ei mitään sellaista että mitä on tehnyt. Minä antaisin sille nimeksi Näyttelijätär ja hänen tyttärensä." "Ville sanoo, että kirjoittaisit aina silloin tällöin jotakin. Siinä olisi jälkeläisille kertomuksia heidän isoäitinsä ja isoisoäitinsä elämästä, että niille jäisi jotain kuvaa, mitä on joskus ollut, ja mistä he ovat lähtöisin. Se oli niin erilainen maailma. Mutta katsotaan, katsotaan."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää