Kulttuuri

Silkkitien muinaisaarteiden surulliset vaiheet

Kulttuuriperintöä ovat tuhonneet kuvainraastajat, pommikoneet sekä läntiset tutkimusryhmät

Tilaajille

Afganistanilaisen Taleban-ääriliikkeen halu tuhota maan buddhalaiset muinaisaarteet jatkaa Keski- ja Etelä-Aasian surullista historiaa kulttuurijäämistön turmelemisessa. Silkkitien vanhan kauppareitin varrella kukoistaneiden keidaskaupunkien jäänteet ja kallioluostarit ovat joutuneet niin islamilaisten "kuvainraastajien", muinaismuistoja havittelevien tutkimusmatkailijoiden kuin Mao Tsetungin kommunistien kynsiin.

Lähes koko Afganistania hallitsevien ääri-islamilaisten talebanien hallinto jäljittelee silkkitien historian voimakkaiden islamilaisten hallitsijoiden perinnettä. Tiukan islamilaisen tulkinnan mukaan ihmisen ja eläimen näköiskuvien tekeminen on syntiä.

Talebaneilla on

paljon esimerkkejä. Muinaisessa lähi-idässä valloittajakuninkailla oli tapana tuhota hävinneiden "pakanoiden" jumalkuvat.

Intian alueita 1600-luvulla hallinnut kiihkomielinen islamilainen suurmoguli Aurangzeb hajotti hindujen pyhän kaupungin, Varanasin.

Legendan mukaan Aurangzeb oli tiedustellut hovissaan hindujen pyhimmän kaupungin nimeä. "Kun hänelle vastattiin, että se on Varanasi, Aurangzeb määräsi joukkonsa tuhoamaan kaupungin maan tasalle", kertoo Helsingin yliopiston indologian professori Asko Parpola .

Hänen mukaansa monien mogulivallan aikana rakennettujen moskeijoiden tiilet ovat peräisin tuhotuista hindutemppeleistä. Vuosisatoja vanhasta kulttuuriterrorista on nyt muodostunut äärihindujen propagandan käyttövoimaa.

Kiviluoliin veistetyt buddhalaisveistokset olivat liikaa myös monille Länsi-Kiinaa historian saatossa hallinneille muslimeille. Patsaita hakattiin irti ja freskoja tuhottiin.

Silkkitien

muinaisjäämistön tuhoamisessa siirryttiin merkilliseen vaiheeseen 1800-luvun lopulla. Lukuisat läntiset, venäläiset ja jopa japanilaiset tutkimusretkikunnat alkoivat kilpailla arkeologisen esineistön siirtämisestä kotimaihinsa.

Taklamakanin autiomaata ympäröivistä muinaisista keidaskaupungeista löytynyttä taidetta, käsikirjoituksia ja muuta esineistöä kuljetettiin tonnikaupalla Kiinasta ulos. Joidenkin retkikuntien työ muuttui varsinaiseksi ryöväämiseksi, koska kalliomaalauksia irrotettiin - joskus huonolla menestyksellä - häikäilemättömästi veitsin ja sahoin.

Retkikunnille muinaisaarteita palkkioiden toivossa kaivaneet paikalliset asukkaat saivat myös aikaan suuria tuhoja.

Saksalainen

Albert von Le Coq vei 1900-luvun alkupuolella kaikki lähellä Turfania sijaitsevan Bezeklikin kallioluostarin freskot mennessään, kirjailija Peter Hopkirk kertoo teoksessaan Foreign Devils on the Silk Road .

Traagisinta on se, että melkein puolet Berliinin kansatieteelliseen museoon sijoitetuista muinaisaarteista tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa. Murskaksi menneet maalaukset olivat lähes kaikki Bezeklikistä. Osa kokoelman esineistöstä hävisi neuvostojoukkojen mukana.

Keski-Kiinassa sijaitsevan Dunhuangin keitaan legendaariset Tuhannen buddhan luolat säilyivät paremmin, mutta amerikkalainen professori Langdon Warner jätti paikkaan lähtemättömän jäljen. Vierailija jää tuijottamaan luolaston erään freskon keskellä paistavaa valkoista aluetta.

Warner irrotti viidessä päivässä kaksitoista maalausta liimalla kyllästetyillä harsokankailla. Professorin kerrotaan jättäneen hienoimmat taideteokset rauhaan, mutta myöhemmin hän Hopkirkin mukaan kirjoitti: ". . . berliiniläisetkin, joilla on suuret määrät Turkestanin stukkoseinistä neliöittäin sahattuja maalauksia, saavat kadehtia meitä." Kritiikkiä on saanut osakseen myös unkarilaissyntyinen Sir Aurel Stein , joka kolmella tutkimusmatkallaan keräsi kaikkein mittavimman kokoelman muun muassa British Museumiin sekä Delhin kansallismuseoon.

Oli niitäkin tutkijoita, joiden mielestä oli väärin viedä kokonaisia taideaarteita löytöpaikoilta. Esimerkiksi venäläinen akateemikko Sergei Oldenburg suosi vain muinaismuistojen kuvusta ja mittausta.

Tutkija Alpo Ratian mukaan Keski-Aasiassa 1906-1908 matkustanut Carl Gustaf Mannerheim oli niin tyrmistynyt arkeologien aiheuttamista tuhoista, että jätti useissa paikoissa kaivaukset sikseen. Hän kuitenkin päätyi ostamaan merkittävän määrän vanhoja asiakirjoja sekä muuta esineistöä paikallisilta muun muassa Turfanista.

Professori Parpola ei kuitenkaan näe retkikuntien toimintaa pahimpana ongelmana, sillä kiinalaiset kommunistit tuhosivat valtavasti muinaista perintöään erityisesti Mao Tsetungin kiihkeimpinä kulttuurivallankumouksen vuosina 1960-luvulla. Lekan alle jäivät niin tiibetiläisluostarit kuin omien kiinalaisten dynastioiden muinaisjäänteet.

"Retkikunnat ovat varmistaneet, että esineistö säilyy. Ne ovat tutkimuksen ulottuvilla, mitä ei voi sanoa kaikista esineistä aasialaisissa museoissa", Parpola sanoo. "Hyvin monessa Aasian maassa jopa museonhoitajat myyvät kokoelmia." Afganistanin edellisestä

arkeologisesta raiskauksesta ei ole ehtinyt kulua kuin pari vuosikymmentä.

Tilanne sai alkunsa, kun venäläinen arkeologi Viktor Sarianidi teki jättimäisen hautalöydön 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Hänen kaivausryhmänsä löysi Kushana-dynastian kuninkaiden hautakummusta yhteensä parikymmentätuhatta kultaesinettä. Kun sana levisi arkeologisesta sensaatiosta, afgaanit tarttuivat lapioihin ja avasivat kymmeniätuhansia hautoja rikastumisen toivossa.

"Kabulin basaarit olivat täynnä ennennäkemätöntä tavaraa. Suuri osa oli peräisin Pohjois-Afganistanin pronssikaudelta, jota ei ollut aikaisemmin tunnettu lainkaan", Parpola sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää