Kulttuuri    |   LEVYT

Vänskän visio kantaa hedelmää

Lahtelaisten odotettu Kullervo soi täytenä ja eeppisen laveana

Tilaajille

Lahtelaiset antoivat kannattajiensa odottaa Sibeliuksen sinfoniasyklin levytyksen jälkeen melkoisen tovin Kullervon taltiointia. Ehkä viipeessä on ollut mukana tarkoituksellisuutta, sillä teoksen levytyksiä on saatu viime vuosina kiitettävästi.

Ehkä on myös odoteltu kunnon nuottilaitosta, jonka parissa työskentelee yhä Glenda Goss (teoksen tekstuaalisuus on oma ongelmansa, johon en nyt puutu). Kenties myös säästettiin teosta nauhoitettavaksi uuteen konserttitaloon, jonka akustiikkaan on liitetty paljon toiveita.

Hyvää kannattaa toki odottaa. Mutta tuliko lahtelaisten Kullervosta hyvä?

Aika hyvä: arvosana 8+. Se, joka kenties on toivonut tältä Kullervolta jotain sensaatiomaista, saattaa pettyä. Se taas, joka kaipaa verestä näkökulmaa Sibeliuksen teosjärkäleeseen, voi hyvinkin ilahtua saavutuksesta.

Lahtelaisten muutto

uuteen tupaan on sujunut levyllä hyvin.

Orkesteri soi enimmälti muhevasti kudoksen eriytyvyyden kärsimättä; ero Lemminkäis -taltioinnin (BIS, 1999) sameuteen on tuntuva. Silti vieläkin jousissa on paikoin pientä tukahduksen makua, ja kokonaissointi on aika bassovoittoinen, mikä tosin sopii Kullervoon.

Yllätys ei ollut se, että Vänskän näkemys veisi Kullervonkin suhteen hitaisiin tempoihin. Ei aina poikkeuksellisen hitaisiin, sillä monista yksittäisistä osista löytyy vieläkin rauhallisempia levyesityksiä, mutta Vänskän kokonaiskesto on ennätys: 80 minuuttia.

Berglundin levytys (EMI, 1985) kestää vajaat 72 minuuttia, Salosen tulkinta (Sony, 1993) on sitäkin nopeampi ja Sarasteen versio (Finlandia, 1996) ehtii jopa 70 minuutin alapuolelle. Vänskän ja Sarasteen väliin jäävät vielä Panula (Naxos, 1996), Klas (SICD, 1996) ja Segerstam (Chandos, 1995).

Hitaudessa on aina mahdollisuutensa ja vaaransa: yhtäältä voidaan yltää monumentaalisuuteen ja tavoittaa "uusia" yksityiskohtia; toisaalta saatetaan ajautua jahkailevuuteen ja jännitteen katoamiseen.

Löysyyden vaara

on suurimmillaan Kullervon sotaanlähdössä, jonka monimieliselle tempomerkinnälle "Alla marcia" löytyy lähin vertailukohta Kareliasarjasta. Vänskän tulkinnassa on pikkaisen lönkyttelyn makua; Sarasteen reippaampi ote on osalle hyväksi.

Kullervon nuoruus ylittää kestoltaan roimasti kaikki muut levytykset. Hitaus tuntuu aluksi kliiniseltä, mutta kun siihen tottuu, alkaa huomata osan Grave-luonteen ja murheisen kehtolaulukarakterin. Kliimaksi on vaikuttava. Osan Tshaikovski-yhteydet korostuvat.

Lopultakin on annettava periksi, sillä levyn pehmeän täyteläinen sointi ja lavea mitta antavat Kullervolle venäläisittäin eeppisen ilmeen. Johdanto-osan runonlauluteema nousee kertauksessa mahtavaan tehoon.

Kullervo ja hänen sisarensa on teoksen ja myös Vänskän levytyksen kohokohta. Maskuliininen ote ja jyräkät korostukset lisäävät osan shamanististisuutta.

YL on voimissaan, ja molemmat solistit esiintyvät edukseen. Paasikivelle soolo-osuuden näin kiinteän linjakas läpivienti merkitsee suurta voittoa, ja Raimo Laukan sointuva baritoni palkitsee kuulijansa.

Kullervon kuolema synnyttää viipymisessään vaikutelman hidastetusta filmistä, mikä sopiikin oivallisesti osan psykologiaan, turmeluspaikalle palaamiseen. Päätös-maestosossa on soivaa massaa runsain määrin, joten teos pyöristyy karmaisevan uljaasti.

Kaikkinensa esitys on sisäisesti ehjä. Vaikka kokisikin teoksen kuluessa jonkin tuskastumisen hetken, Osmo Vänskän visio kantaa sittenkin hedelmää. Myös levylehtinen on asianmukainen, sillä siinä on otettu huomioon Kullervoon liittyvä viimeisin tutkimustieto.

Veijo Murtomäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää