Kulttuuri

Lahden kaupunginorkesteri kaksinkertaisti yleisönsä

Suomalaisorkestereilla yli miljoona kuulijaa vuonna 2000

Tilaajille

Lahden kaupunginorkesteri kaksinkertaisti yleisömääränsä vuonna 2000 ja nousi kolmanneksi suosituimmaksi sinfoniaorkesteriksi Suomessa.

Kävijämäärien perusteella suosituin on Helsingin kaupunginorkesteri ja toiseksi suosituin Radion sinfoniaorkesteri. RSO:n kuulijamäärä on tosin suurin, jos radioinnit lasketaan mukaan.

Lukuihin on laskettu mukaan orkesterien omat konsertit, mutta ei tilauskonsertteja esimerkiksi areenoilla ja stadioneilla eikä teatteri-, ooppera- ja balettiesityksiä.

Jos nämä laskettaisiin mukaan, Kansallisoopperan orkesteri olisi suosituin ylivoimaisten esitysmääriensä turvin: se keräsi viime vuonna kotimaassa lähes 230000 kävijää.

Kaikkiaan suomalaiset orkesterit keräsivät yli miljoona kävijää vuonna 2000, kun ulkomaankiertueiden noin 50000 kävijää lasketaan mukaan. Väkilukuun verrattuna määrä on maailman korkeimpia.

Lahden nousun

takana on orkesterin siirtyminen Sibeliustaloon, jossa on käytössä jopa 1250 paikkaa silloin, kun kuoroparvellekin voidaan sijoittaa yleisöä. Vanhassa konserttitalossa oli 580 paikkaa.

Indententti Tuomas Kinbergin mukaan tulos ylitti odotukset. "Uskomme suosion kestävän. Täyttöastetavoitteemme on tällekin vuodelle noin 90 prosenttia ja ainakin kevään osalta se onnistuu." Tampereen kaupunginorkesterin kuulijamäärä putosi 13,8 prosenttia, mutta kyse on lähinnä tilastoharhasta.

"Täyttöaste on edelleen noin 1300 kuulijaa per konsertti 1756-paikkaisessa isossa salissa", rauhoittelee intendentti Maritta Hirvonen .

"Isot konferenssit pakottivat meidät evakkoon toukokuussa, ja puistokonsertti jäi pitämättä, kun olimme Concertgebouwissa Amsterdamissa juuri Taiteiden yönä, siinä laskun syyt", hän kertoo. Myös Kuopion kaupunginorkesterin kuulijamäärän lasku on intendentti Michael Claussenin mukaan tilastoharha.

"Vuonna 1999 oli massatapahtuma, joka nosti väliaikaisesti lukujamme. Meidänkin täyttöasteemme normaalikonserteissa on ennallaan", Claussen toteaa.

Lohjan kaupunginorkesterin hurja nousu kärkikymmenikköön ja kuulijamäärän kaksinkertaistuminen johtuu osaltaan tenoripäivistä. "Myös eräät yhteistyöprojektit onnistuivat hienosti", intendentti Felix von Wille brand kertoo.

Orkesterit esittivät

ennätykselliset 60 kantaesitystä. Cd-levyjä orkesterit tekivät 26.

Suomen sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Kai Amberla pitää kokonaistulosta hyvänä, joskin vuonna 1996 tulos oli vielä parempi.

"Huolena on nyt se, valtion rahoitusosuus ei pysy mukana, kun orkesterilaitoksen kokonaisvolyymi kasvaa alamittaisten orkesterien saatua joitakin lisäsoittajia", Amberla sanoo.

"Suuri haaste onkin saada valtionosuudet nousemaan tasolle, jolle ne orkesterilain hengen mukaan kuuluvat. Sama koskee myös teattereita, koska olemme yhteisen lain alla", hän muistuttaa.

HKO:n ja Lahden kaupunginorkesterin konserttiarviot sivulla B 5.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää