Kulttuuri

Wirkkala ja Marimekko myivät, Toikka ja Sarpaneva jäivät hyllylle

Tukholman huutokauppakamarin suursatsaus suomalaiseen muotoiluun kannatti melko huonosti

Tilaajille

TUKHOLMA. Ullakolta löytyviä vanhoja verhoja ja lakanoita ei kannata välttämättä leikellä matonkuteiksi. Jos merkki ja malli ovat oikeita, voi käytetyillä liinavaatteilla ansaita selvää rahaa.

Niin kävi ainakin tiistai-iltana Tukholmassa, missä huutokaupattiin haaleaksi pesty pari Marimekon Unikko -pussilakanoita reilulla tuhannella markalla.

Myös muut 1960- ja 1970 -lukujen marimekot myivät hyvin Tukholman huutokauppakamarin, Stockholms Auktionsverkin suuressa nykymuotoilun huutokaupassa.

Keskiviikkona päättyneen Nutida-huutokaupan pääteema oli tänä vuonna suomalainen muotoilu, ja se oli suurin Suomen rajojen ulkopuolella koskaan järjestetty suomalaisen muotoilun katselmus.

Maija Isolan vuonna 1967 suunnittelemat Ritari -verhot vaihtoivat omistajaa yli kahdellatuhannella markalla, pinttyneistä likatahroistaan huolimatta. Käytetystä, 1970-luvulla sarjatuotannossa olleesta vihreävalkoisesta pallomekosta pulitettiin puolitoista tuhatta.

Myös Tapio Wirkkalan tunnetuimpia lasimaljakoita huudettiin korkeilla hinnoilla. Wirkkalan Iittalalle vuonna 1954 suunnittelema Bambu myytiin 17000 markalla ja samalta vuodelta olevasta Jäävuoresta sai maksaa reilut 13000 markkaa.

Wirkkalan 1950-luvulla suunnittelema sohvapöytä ja simpukanmuotoinen, liimatusta vanerista valmistettu tarjoiluvati vaihtoivat kumpikin omistajia vajaalla 20000 markalla.

Eero Aarnion Tulip -tuolit, Birger Kaipiaisen kukkavadit ja vanhat Lapponian kaulakorut myivät hyvin nekin, mutta kokonaisuudessaan Tukholman huutokauppakamarin suomalaissatsaus kannatti järjestäjilleen melko huonosti.

Monet lasiastiat, ja keramiikkaa huudettiin selvästi alle pyydettyjen hintojen, ja valtaosa esimerkiksi Oiva Toikan ja Timo Sarpanevan lasista jäi kokonaan myymättä.

Myymättä jäivät

myös nuoren nykysuunnittelijan Anu Penttilän maljakot, joille oli asetettu korkeat, yli 10000 markan lähtöhinnat.

"Ruotsalaiset ostajat panostivat selvästi varmoihin nakkeihin, ja jättivät hyllylle sekä uudet nimet, että tunnettujen suunnittelijoiden vähemmän tunnetut työt. Saattaa olla, ettei Ruotsissa tunneta suomalaista muotoilua niin hyvin kuin etukäteen oletimme", Tukholman huutokauppakamarin intendentti Li Pamp sanoi.

Hän myönsi olevansa hieman pettynyt huutokauppaan, mutta kertoi yhä uskovansa suomalaisen muotoilun voimaan.

"Halusimme nostaa esiin viime vuosikymmenten suomalaista muotoilua, koska uskomme sen olevan lähivuosien suuri hitti maailmalla. Mutta saattaa olla, että olimme liikkeellä vähän liian aikaisin." Pamp povasi parempaa menekkiä suomalaiselle maalaus- ja valokuvataiteelle, jota huudettiin Tukholmassa myöhään keskiviikkoiltana. Myytävänä oli muun muassa Nina Roosin , Marianna Uutisen ja Esko Männikön töitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää