Kulttuuri    |   HELSINGIN KANSAINVÄLINEN BALETTIKILPAILU 26.5.-5.6.

Aarne Ruutu, sopivasti villi

18-vuotias poika tanssi viimeksi Ranskan nuorisobaletissa

Tilaajille

Oopperan käytävillä käy balettikilpailujen alla kova vilinä ja vilske. Yksi yhdeksästä suomalaisesta kilpailijasta, 18-vuotias Aarne Kristian Ruutu , odottelee omaa harjoitusvuoroaan löppänät verkkarit jalassa.

Liehuvaa prinssitukkaansa heittävä poika jauhaa purukumia ja näyttää aivan siltä, ettei ole tulevasta kisasta moksiskaan.

Ruutu kertoo valmentajalleen Jarmo Rastaalle, mitkä neljä klassisen ja kaksi modernin koreografian pätkää tulee esittämään ja mitä pukuja aikoo kilpailuesityksissä käyttää. Rastaan on määrä katsoa päältä Ruudun valitsemat numerot, puuttua heikkoihin kohtiin ja antaa viime hetken ohjeita.

"On se hyvä, kun sulla on niin hyvä kunto", Rastas vinoilee puuskuttavalle Ruudulle, kun hypyt eivät ota noustakseen.

"Kyllä tämä siinä esityksessä sitten menee", Ruutu puhisee täynnä ikäisensä optimismia ja itsetuntoa.

On keskiviikko ja oma kilpailuvuoro "vasta" tulevana tiistaina.

Viimeistä kertaa

juniorisarjassa kisaava nuorukainen on viettänyt puolitoista viime vuotta Pariisissa Ranskan Nuorisobaletissa.

Luxemburgissa pidetyssä balettikilpailussa tuli hiljattain toinen sija belgialaisen Ben van Cauwenberghin modernilla koreografialla Les Bourgeois .

Vuodelta 1999 Ruudulla on taskussaan voitto Ruotsin Morassa pidetystä kilpailusta.

"Malta, malta! Tee asia kerrallaan, aksentit selkeämmiksi! Älä pudota oikeata kättä, äijä!", Rastas ohjaa oppilastaan.

Nopeassa tahdissa Ruutu vaihtaa Marius Petipan Venetsian karnevaaleista Andre Prokovskyn Kolmen Muskettisoturin Athokseksi.

"Tämä ei ole nyt Kapteeni Koukku, vaan itse Athos: selkä suoraksi, Arska!", Rastas huutaa.

Entinen kansallisbaletin tanssija Rastas on opettanut Ruutua 11-vuotiaasta 15-vuotiaaksi. Senkin jälkeen hän on seurannut kasvattinsa tekemisiä tiiviisti.

"Aarne on sopivasti

villi. Nuorempana hän teki aina kolmea neljää asiaa yhtä aikaa, kun piti keskittyä johonkin. Jostain syystä Arska kuitenkin aina oppi - hänellä lienee monitahoinen keskittymiskyky", Rastas sanoo lämpimästi nauraen.

"Aarne on aina ollut ennen kaikkea tanssija. Hän on musikaalinen ja luonteva ja nauttii aidosti esiintymisestä." Pedagogin rooli on Rastaalle jonkinlaista sijaisvanhemmuutta. Paitsi balettia ja esiintymistä hän tulee siinä sivussa opettaneeksi pojille elämistäkin.

Kilpailussa esiintyminen poikkeaa Rastaan mielestä muusta esiintymisestä siinä, että tanssijan on varsin lyhyen numeron aikana vakuutettava tuomaristo siitä, että rahkeet riittäisivät myös kokoillan teokseen.

"Tottakai minua jännittää, mutta tykkään kovasti harjoitusprosessista. Kilpailut ovat hauskoja, koska niissä tutustuu uusiin ihmisiin ja näkee uusia juttuja", Ruutu kiteyttää tunnelmansa ennen kilpailuja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää