Kulttuuri

"Löysin ihmeellisen maailman"

Tove Jansson oli suuri filosofi

Tilaajille

Tove Janssonia ei korvaa kukaan.

Mikä lopulta teki hänestä kirjailijana niin ainutlaatuisen?

Ehkä se oli hänen kykynsä puhutella sekä lapsia että aikuisia. Tätä korostaa esimerkiksi kirjailija Claes Andersson , joka sanoo pitävänsä Janssonia yhtenä Suomen tärkeimmistä kirjailijoista, myös kansainvälisesti.

Anderssonin mielestä Janssonin tuotannon tärkeimmän osan muodostavat muumikirjat, "vaikka novellitkin ovat hienoja".

"Muumikirjat ovat olleet monille lapsille ensimmäinen kosketus kirjallisuuteen", Andersson sanoo.

Hän itse on lukenut ensimmäisen kerran Janssonia jo 50- ja 60-luvuilla, ja sen jälkeen kirjat ovat kuluneet sekä lasten että lastenlasten käsissä.

Andersson muistaa tosin myös ajan, jolloin hän suhtautui kriittisesti muumiperheen pikkuporvarillisuuteen. "Sehän on turvallinen ydinperhe", hän huomauttaa, mutta myöntää sittemmin ymmärtäneensä, että juuri muumiperhe tekee kirjoista yleisinhimillisiä.

Onko Tove Janssonilla erityinen merkitys myös suomenruotsalaiselle kirjallisuudelle? Anderssonin mielestä on sikäli, että hänen teoksensa ovat niin korkealaatuisia.

Andersson tapasi Janssonia joskus työyhteyksissä.

"Hän teki kaiken 110-prosenttisesti sydämellä." Anderssonista on

häpeä, ettei Jansson saanut Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Samoin ajattelee kirjailija Sinikka Nopola .

"Jansson oli suuri filosofi ja lastenkirjailija", hän sanoo ihaillen.

Nopola miettii, vaikuttaako Tove Janssonin arvostukseen sittenkin "lapsellisuuden varjo", se että muumikirjat ovat "vain" lastenkirjoja.

Nopolan mielestä muumiperhe antaa lapsille mallin läsnäolevasta perheestä, joka on kuitenkin samalla sopivan huoleton ja suvaitsevainen.

Hänen oma muumisuosikkinsa on Näkymätön lapsi -novelli, jossa ympäristön ironian sumentama tyttö tulee taas näkyväksi, kun hän saa osakseen muumiperheen rakkauden. Pää ilmestyy, kun hän suuttuu.

Nopola pitää paljon myös Janssonin romaanista Kunniallinen petkuttaja , jossa toinen naisista on höynäytettävä ja toinen epäilijä. Jansson haluaa sanoa, että on parempi olla vähän höynäytettävä.

"Jansson oli salaisuuksien novellisti", Nopola kuvailee. Samaa mystisyyttä hän arvostaa myös muumikirjoissa. "Pyrin itsekin lastenkirjoissani siihen, että tarinat ovat hyviä enkä kerro niitä puhki." Nopola haluaa vielä erikseen mainita Muumimamman.

"Haluaisin olla sellainen äiti. Muumimamma on loputtoman kärsivällinen ja uskoo aina hyvään. Kun huomaan, että olen muistanut ottaa laukkuun mukaan pari asperiinia, tunnen itseni Muumimammaksi." "Tove Janssonin vaikutus tulee siis esiin pienissä asioissa!" Kirjailija Tomi Kontio on arvostanut muumikirjoissa etenkin niiden rajoja rikkovaa luonnetta. Lapsilleen Janssonia lukiessaan, hän on huomannut miten paljon annettavaa niillä on myös aikuisille. Murrosiästään Kontio muistaa Tove Janssonin veljensä Larsin kanssa tekemät sarjakuvat.

"Koko Muumilaakson väki on antanut ja opettanut monelle humaaniutta, lämpöä ja huumoria. Kun kirjallisuus pystyy vastamaan näihin vaatimuksiin, se on onnistunutta." Toisin kuin Kontio, kriitikko Pekka Tarkka on pitänyt television muumisarjasta. Hän kiittää sitä etenkin rakastettavasta suhtautumisesta kanssaihmisiin, iloisesta seikkailumielestä ja hyvästä kielestä.

Tarkalle itselleen suuria elämyksiä ovat olleet Janssonin aikuisnovellit. "Tove pystyi kaikkien muumikirjojen jälkeen luomaan todella merkittävän uran novellistina." Jansson itse vierasti tekstiensä luokittelua: "Jos kirjailija ryhtyy työhön ainoana tarkoituksenaan lastenkirjan kirjoittaminen, tulos jää varmasti surkeaksi. Teet mitä tahansa, se täytyy tehdä siksi että tahdot tehdä sen, pakosta ilmaista itseäsi juuri sillä tavalla", Jansson totesi kerran.

Hän myös vähätteli itseään ajattelijana: "Minä en ole halunnut filosofoida enkä kasvattaa ketään, vaan viihdyttää tarinoilla enimmäkseen itseäni."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää