Kulttuuri    |   SIRKUS TAMPEREEN TEATTERIKESÄ

Sirkushelmi Tampereella

Sorin sirkus hurmaa commedia dell'artella

Tilaajille

TAMPERE. Tampereen teatterikesän OFF-sarjassakin on mainitsemisen arvoisia helmiä. Sellainen on ehdottomasti Sorin sirkuksen esitys Agonia ylös! , jota ei ole ollenkaan sori katsoa. Päinvastoin!

Suomalaiset uuden sirkuksen ryhmät ovat hakeneet tyyliään. Jotakin on aina jäänyt puuttumaan. Nyt nähdään esitys, jossa kaikki loksahtaa kohdalleen.

Paradoksaalista kyllä tämä "uusi" sirkus ammentaa ikivanhasta traditiosta, nimittäin commedia dell'artesta. Siinä on hauskat karrikoidut roolihahmot, yksinkertainen mutta kunnollinen juoni, näyttäviä temppuja eikä yhtään kuollutta hetkeä.

Kyllähän sorilaiset ovat ennenkin osanneet Taina Kopran taitavassa ohjauksessa. Taikasilauksen tähän show'hun toi kuitenkin Kööpenhaminan Commedia-koulusta vierailemaan tullut ohjaaja Ole Brekke. Hän kertoi hämmästyneensä sitä, kuinka nopeasti sorilaiset ottivat haltuunsa roolihahmot heti naamiot puettuaan.

Ehkä commedia dell'arte onnistuukin sirkuslaisilta hyvin juuri siksi, että he ovat muutenkin tottuneet hyvin fyysiseen tapaan tehdä.

Agonian juoni

on se perinteinen Romeon ja Julian tarina - ainoastaan farssiksi käännettynä. Se ei sisällä syvällisyyksiä, mutta sitä ei myöskään hukata temppuilun melskeeseen.

Onnistuneinta esityksessä on juuri se tapa, millä temput on sidottu osaksi juonta. Tämä on yleensä ongelmallisinta suomalaisilla ryhmillä.

Agoniassa temput on motivoitu huolella ja niillä on oma tarkoituksensa. Kun täytyy kurkotella korkeuksiin kavunnutta höperöä vanhusta, muodostetaan tietenkin ihmispyramidi. Vinhasti pyörivät hopeaiset vanteet symboloivat kihlasormuksia, rakastunut Isabella-neito tasapainoilee parvekkeensa (Julia!) kaiteella ja isä Pantalone heittäytyy nokosille löysälle nuoralle. Oivaltavaa ja samalla hauskaa.

Sirkustaidoiltaan

sorilaiset ovat aivan ammattilaisia. Mainita voisi vaikka Seela Mustosen päälläseisonnassa tehdyn vannenumeron sekä Aleksi Isomäen ja Saara Aholan huikean ilma-akrobatiadueton. Tärkeintä on, että koko ajan tapahtuu. Ollaan kuin oikeasti italialaisella piazzalla, jossa ilveilijät riekkuvat ja yksipyöräiset suihkivat.

Täytyy muistaa, että kellään esiintyjistä ei ole näyttelijäkoulutusta. Puheilmaisu ei siten aina luonnistu täysin sulavasti. Commedia dell'arteen kuuluu kuitenkin liioittelu ja ylilyönti. Fyysistä läsnäoloa esiintyjiltä löytyy hämmästyttävästi, mutta sitä suoraa huutamista voisi vähän hillitä.

Sori on yksi suomalaisen sirkusharrastuksen uranuurtajista. Se on myös kasvattanut monia sirkuksen ammattilaisia. Muun muassa Laura Tikka temppuili viime vuoden Lontoon Millennium Domessa ja Pauliina Räsänen on juuri kiinnitetty kanadalaiseen huippuryhmään Cirque du Soleil'hin.

Jussi Tossavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää