Kulttuuri

Uusi draama on kaunista ja kovaa

Kansallisteatteri jatkaa nuorten eurooppalaisten esittelyä

Tilaajille

Suomen Kansallisteatteri on tiivistänyt rooliaan Euroopan kansallisteattereiden yhteisessä verkostossa, 11 vuotta sitten perustetussa Union des Théâtres de l'Europessa.

Teatterin nuoret näyttelijät ja ohjaajat osallistuivat kesällä teatteriunionin järjestämiin yhteiseurooppalaisiin työpajoihin Stuttgartissa ja Budapestissa.

Nuorten työpajat jatkuvat eri puolille Eurooppaa levittäytyvinä esityksinä, joissa tulkitaan uudelleen Goethea ja Euripidesta .

Kansallisteatteri vierailee lokakuussa Palermossa unionin yhteisellä festivaalilla Genet-tulkinnallaan Loistohotelli Splendid's .

Lisäksi Kansallisen syksyn ensi-illat aloittaa unionin puheenjohtajan, israelilais-italialais-ranskalaisen Eli Malkan vierailijana ohjaama Marcel Pagnolin yhteiskuntasatiiri Topaze eli menestymisen taito .

Pekka Autiovuoren tähdittämän esityksen ensi-ilta on ensi viikolla.

Nuori eurooppalainen

ahdistusdraama on kansallisen syyskauden painopisteenä kolmen näytelmän esityssarjassa nimeltään Kaunista ja kovaa .

Kirjoittajat ovat englantilaiset Martin Crimp , Sarah Kane ja saksalainen Marius von Mayenburg .

Heidän näytelmänsä Tapaus A , 4.48 Psykoosi ja Tulikasvot kiertyvät kaikki samaan teemaan, nuorten näköalattomaan elämiseen, vanhempien piittaamattomuuteen ja niistä kärjistyviin identiteettikriiseihin, jotka purkautuvat pakkomielteisiin ja aggressioihin.

Sairaskertomukset näytellään Omapohjassa ja Willensaunassa, ja niiden ohjaajat ovat Petteri Granström , Michael Baran ja Maarit Ruikka .

Tapaus A:ssa etsitään ohjaajan mukaan ironian ja huumorin keinoin elämän merkitystä maailmassa, jossa kalisevat loputtomat informaatiovirrat ohjaten itsekkäiden ihmisten kyltymätöntä kaahausta.

28-vuotiaana itsemurhan

tehneen Sarah Kanen postuumi näytelmä Psykoosi kertoo ääritilasta, mielen pirstoutumisesta. Näytelmä sai kantaesityksensä Kanen kotiteatterissa, Lontoon Royal Courtissa viime kesänä.

Tulikasvot puolestaan räjäyttää berliiniläisen hyvinvointiyhteiskunnan ja sitä edustavan perheen näennäisen balanssin päähenkilö Kurtin kapinassa, jonka loppu roihahtaa peruuttamattomasti.

Kullervon kapina

on suomalainen jatke Kaunista ja kovaa -teemaan. Aleksis Kiven Kullervon ohjaa tähän aikaan Mika Myllyaho , joka on sovittanut näytelmän yhdistäen Kiveä Kalevalan Kullervon rakenteeseen.

Ohjaaja kutsuu suomalaista tunnevammaisuutta, kädet nyrkissä elämistä kullervismiksi , jonka tulkiksi hän on valinnut uuden sukupolven Kullervon, Niko Saarelan .

Kullervon kirous on Myllyahon mielestä iänikuinen ketju, ja Kullervo on kuin sukupuu, johon jokaisen on kiivettävä. Kullervo valmistuu pienelle näyttämölle.

Aleksanterin teatterin näyttämölle tulee syyskaudella yksi ensi-ilta, Salman Rushdien koko perheen fantasiaseikkailu Harun ja tarinoiden meri.

Magian, sirkuksen ja vanhan tarinateatterin keinoja yhdistävän esityksen ohjaa Antti Einari Halonen teatteriksi, jossa jokainen sukupolvi voi löytää oman elämänkokemuksensa peilin.

Sadunhohtoista tarinoiden merta, ihmisyyden ja maailman pelastajaa etsivää Harunia näyttelee Jussi Lehtonen .

Kevätkaudella Kansalliseen tulee Katariina Lahden ohjaama Henrik Ibsenin Nukkekoti ja Esa Leskisen ohjaama William Shakespearen Romeo ja Julia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää