Kulttuuri    |   KIRJAT

Rakkaus jota ei voinut olla olemassa

Anita Hallama kuvaa taitavasti Urho Kekkosta, mutta itsestään hän jättää kaiken kertomatta

Tilaajille

Pitkäaikaisena Moskovan suurlähettiläänä ja Urho Kekkosen luottomiehenä tunnetuksi tulleen diplomaatti Jaakko Hallaman puoliso, rouva Anita Hallama, osallistui keväällä 1963 tasavallan presidentin viralliselle valtiovierailulle Jugoslaviaan Sylvi Kekkosen seuralaisena.

Rouvien vieraillessa Titon puolison Jovankan luona Sylvi Kekkonen heittäytyi täysin puhumattomaksi jättäen seurustelusta huolehtimisen Anita Hallaman vastuulle. Tämä antoi presidentin puolison seuralaiselle syyn epäillä, että teräväsilmäinen Sylvi Kekkonen oli huomannut heti sen, mistä pian oli tuleva tasavallan ykkösjuoru: Urho Kekkosen ja Anita Hallaman välillä syttyi rakkaus, jonka vaiheita valtakunnan poliittinen kerma ja muut uteliaat saivat seurata ja arvailla 1970-luvun lopulle asti.

Tasavallan presidentin

kiellettyä rakkautta ei tietenkään virallisesti voinut olla olemassa. Vaikka Yya-Suomessakin toimittajat olivat toimittajia ja mieluusti julkaisivat kaiken, mitä selville saivat myös poliitikkojen yksityiselämän vähemmän mairittelevasta puolesta, Urho Kekkosen naisjuttujen ympärillä leijui aina salamyhkäisyyden verho. Kaikki tiesivät niistä, mutta harva tohti niistä kirjoittaa.

UKK:n kuoleman jälkeen kirjoittelulle on ollut pikemminkin ominaista piikittely ja tahraaminen kuin vilpitön pyrkimys Kekkosen henkilökuvan ymmärtämiseen ja täydentämiseen.

Monien Kekkosesta kirjoittaneiden on ollut helppo perustella vaikenemistaan sillä, että he eivät lopultakaan ole olleet kiinnostuneita hänestä yksityishenkilönä vaan poliitikkona ja valtiomiehenä. Niinpä esimerkiksi Juhani Suomen massiivisesta Kekkos-elämäkerrasta löytyy vain muutama lähes merkityksetön viite Anita Hallamaan, vaikka hän lyhyesti viittaakin rakkaussuhteen alkamiseen Jugoslavian vierailun kohdalla.

Kirjoittamista on hankaloittanut, että asianosaiset eivät ole olleet erityisen innostuneita ruotimaan asioitaan julkisuudessa. Myös Anita Hallama on pysytellyt tähän asti hiljaa.

Nyt hän on kuitenkin päättänyt tulla - omien sanojensa mukaan yhden ainoan kerran - julkisuuteen ja esittää oman totuutensa häntä Urho Kekkoseen yhdistäneestä siteestä. Tämän hän tekee julkaisemalla otteita päiväkirjastaan, jonka olemassaolon hän uskoo tulevan yllätyksenä jopa läheisimmilleen.

Miksi päiväkirja?

Miksei kunnollista elämäkertaa tai edes kirjeenvaihtoa?

Kahteen ensimmäiseen kysymykseen voimme esittää vain hyviä arvauksia, koska Hallama ei niihin vastaa. Ehkä hän ei halua liittyä siihen eliittijoukkoon, jolle on tullut tavaksi julkaista muistelmansa riippumatta siitä, onko henkilöllä mitään yleisesti kiinnostavaa kerrottavaa.

Ehkä hän haluaa pysyä loppuun asti lojaalina diplomatiaan kuuluvalle vaikenemiselle julkisuudessa.

Jälkimmäiseen kysymykseen Hallama sen sijaan vastaa. Kirjeenvaihtoja ei voi julkaista, koska Kekkonen poltti keväällä 1981 suurimman osan Hallaman kirjeistä valmistautuessaan vetäytymään eläkkeelle, ja loput tämä poltti itse hänen kuolemansa jälkeen. Kekkosen kirjeistä suurin osa taas paloi heti tuoreeltaan, koska Hallama ei joko uskaltanut tai voinut säilyttää niitä.

Kaikki mitä siis on jäljellä, on Hallaman päiväkirja.

Hallama esittää valikoiman merkinnöistä, joita hän on tehnyt Kekkoselta saamiensa kirjeiden pohjalta. Näin lopputulos on Hallaman mielestä mahdollisimman uskottava.

Mene, tiedä. Lukija jää väkisinkin miettimään, mitä julkaisematta jäävät merkinnät pitävät sisällään. Joka tapauksessa Hallama kertoo halunneensa mahdollisuuksien mukaan välttää muistin aiheuttamat vääristymät ja väärinkäsitykset.

Lopputuloksena on

merkillinen kooste neliödraamasta, johon osallisista vain yhdestä piirtyy jonkinlainen käsitys.

Tämä yksi on tietysti Urho Kekkonen, jonka kirjeitä referoidaan, siteerataan ja kopioidaan. Niiden kautta kirjan sivuilla esittäytyy poikamainen ja kujeileva presidentti, joka on päättömästi rakastunut ja joka tuhlaa tavattoman määrän tasavallan asioiden hoitoon tarkoitetusta ajasta järjestelläkseen tapaamisia, soittaakseen tai ainakin lähettääkseen kirjeen tai kortin rakastetulleen.

Tältä osin Sydämen kieltä sydämelle ei tarjoa yllätystä. Amorin nuolen uhriksi joutunut Kekkonen osoittautuu lähes liian tyypilliseksi rakastuneeksi hölmöydessään, jota muun maailman on mahdotonta käsittää ja jolle se nauraa.

Sen sijaan on hiukan yllättävää, kuinka taitavasti Hallama profiloi Kekkosta jättäen samalla itsestään lähes kaiken kertomatta. Tarkkaavainen lukija panee merkille, että moni Hallaman ja Kekkosen välisistä riidoista juontui edellisen temperamentista. Huomaamatta ei myöskään jää, että Hallama koki elämänsä sairaan diplomaattimiehensä rinnalla erittäin raskaaksi.

Vastaus kaikkein olennaisimpaan, eli siihen, mitä he toisissaan rakastivat, jää kuitenkin saamatta.

Vai jääkö? Onko tämä kirja sittenkin kertomus vallan seksikkyydestä, siitä kuinka tietyntyyppiset naiset hakeutuvat lähelle vallan ytimiä ja kuinka tietyntyyppiset miesvaltiaat puolestaan tarvitsevat tällaisia naisia?

Hallama näyttää sanovan tämän suoraan, kun hän kirjoittaa: "Tuntuu hyvältä kun voi kokea, että on edesauttanut jotakin suurempaa ja on voinut olla tukena sellaiselle, joka ohjailee kansakuntamme kohtaloita." Samalla hän tuntuu myöntävän, että pahat puheet vallanjanoisesta ja valtaa käyttävästä Madame Pompadourista eivät olleet kaukaa haettuja.

Ehkä tämä kaikki

on totta. Hallaman kirjan totuus jatkuu kuitenkin hiukan pitemmälle. Se muistuttaa, että draaman kolmas ja neljäs osapuoli omista syistään hyväksyivät sen mitä tapahtui ja jopa toimivat siten, että Hallaman ja Kekkosen yhteydenpito saattoi jatkua.

Näin Kekkosen luottomiehen Jaakko Hallaman nimittäminen kahteenkin eri otteeseen Moskovaan ei ollut tärkeää vain poliittisesti vaan myös siksi, että presidentin ja suurlähettilään rouvan yhteydenpito Moskovan ja Helsingin välillä oli sittenkin helpompaa kuin jossain muualla. Rakkaus ja politiikka, yksityinen ja julkinen kietoutuvat yhteen ennalta arvaamattomalla tavalla myös siellä, missä vähiten odottaisi.

Hallaman totuus myös muistuttaa, että vaikka Anita Hallama ja Urho Kekkonen olivat ilman muuta neliödraaman vahvat poolit, ei toisen heikkouteen perustuva vahvuus voi koskaan olla ilmaista.

Vaikka Sylvi Kekkonen ja Jaakko Hallama draaman sairaina osapuolina olivat itsestään selvästi alakynnessä, myös Anita Hallama ja Urho Kekkonen olivat tilanteen vankeja. Heidän suhteensa oli alusta alkaen tuomittu jäämään kirpeäksi ja kipeäksi kielletyksi rakkaudeksi, jota kalvoi alituinen tietoisuus tilanteen mahdottomuudesta.

Neliödraaman dramaattisuutta ei suinkaan vähennä Kekkosen ikääntyminen. Anita Hallama päinvastoin joutuu huomaamaan rakastuneensa mieheen, jolle vanheneminen on äärimmäisen tuskallista, ja jonka poliittinen "draivi" on suoraan yhteydessä fyysiseen suorituskykyyn.

Elimistön rappeutuminen kertautuu poliittisen innon hiipumisena. 1970-luvun ukkoutuva Kekkonen alkaa valitella kyllästymistään politiikkaan ja haluaan jättää koko hommaa samalla kun huoli omasta terveydestä täyttää kirjeistä yhä suuremman osan.

Tunnustuskirjallisuudelle

on usein ominaista, että se herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Näin tekee myös Anita Hallaman päiväkirjakooste.

Kunnollisessa rakkaustarinassa on aina alku, hekuma ja loppu. Tässä kirjassa ei ole oikeastaan mitään niistä. Emme saa tietää, kuinka kaikki alkoi puhumattakaan, että meille valkenisi, mistä kaikessa oikeastaan oli kysymys.

Sen sijaan, että kirjan viimeisissä otteissa kävisi ilmi, kuinka kaikki päättyi, Urho Kekkonen ja rakkaus vain hiipuvat hiljaa pois.

Tuija Parvikko

Kirjoittaja on yliassistentti Tampereen yliopiston Politiikan tutkimuksen laitoksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää