Kulttuuri    |   KONSERTTI

Tapiolalaiset löytöretkeilijöinä

Muuntautumis-kyky venyi Susanna Mälkin johdolla

Tilaajille

Tapiola Sinfonietta on viime aikoina herättänyt huomiota löytöretkillään musiikin turhaan unohdettuun lähimenneisyyteen. Susanna Mälkin herkällä ja tarkalla johdolla se antoi tässä konsertissa suorastaan hämmästyttävän näytön muuntumiskyvystään.

Mälkki ei lavalla diivaile. Pitkässä mustassa takissaan - liekö verkaa vai sarkaa - hän tuskin yrittää välittää kehollisia viestejä soittajiinsa, kaikki käskyt välittyvät hänen puikkonsa hillityillä mutta äärimmäisen täsmällisillä viittauksilla. Mutta hänen suvereeni muusikkoutensa ei jätä sijaa epäilyksille, joten jo komeassa nousussa oleva kansainvälinen ura on vahvalla pohjalla.

Konsertin avauksena kuultiin skotti Oliver Knussenin (s. 1952) Musiikkia nukkehoviin , herkullisen viehättävä yhdistelmä renessanssin henkeä ja modernin orkesterin hienostuneimpia väriyhdistelmiä, joista ensisijaisesti vastasivat puhaltajat ja lyöjät.

Skaala ensimmäisen osan miltei abstrakteista valööreistä toisen osan säkenöiviin piiskaniskuihin ei ollut ulkonaisesti mitenkään mahtava, mutta Knussenin hienostunut värifantasia lumosi täysin. Finaalia hallitsi laskevan cantus firmuksen kilkunta muinaisen proportionaalisen notaation sääntöjen mukaisena.

Illan kummallisin

säveltäjä ja teos oli Prahassa v. 1894 syntyneen Erwin Schulhoffin Sarja kamariorkesterille . Elinaikanaan Schulhoff tunnettiin kautta Euroopan parhaiten neljäsosa-askelin viritetyn pianon mestarina. Säveltäjänä hän imi vaikutteita vähän kaikista oman aikansa trendeistä, ainakin Schönbergistä , jazzista ja sosialistisesta realismista.

Juutalaisena ja kommunistina hänet kidutettiin kuoliaaksi 1942, mutta 1950-luvulla viralliset tšekkikriitikot ylistivät hänen musiikkiaan todella antifasistiseksi.

Tämän viisiosaisen sarjan Ragtime, Boston, Tango, Shimmy, Step ja Jazz ovat peräisin suvereenin taitajan kädestä ja mielikuvituksesta, Samalla ne soivat suorastaan liikuttavan epookintuntuisina, surullisen vanhentuneina. Johdantona noihin tuntoihin Tommi Korpela lausui saliin 1920-luvun ihanan rappion.

Kaikki musiikit

lajista huolimatta ovat yhtä hyviä, väitetään. Ilmeisesti kuitenkaan kaikki musiikit eivät ole yhtä elinvoimaisia, alati tuoreita.

Konsertin jälkipuoliskolla kuultin ensin Luciano Berion Muunnelmia kamariorkesterille vuodelta 1954, varsin tiivis ja yhenäinen luomus, joka vaikutti hieman aneemiselta Weberniltä eli alkaa olla kiinnostava ensisijaisesti historian dokumenttina.

Stravinskyn Pulcinella on toista maata, se kun ei ole runsaassa kahdeksassakymmenessä vuodessa menettänyt mitään spontaanisuudestaan. Sen elävöittäjänä Mälkki oli mielestäni luovimmillaan ja vapautuneimmillaan, ja Tapiola Sinfonietta antoi puolestaan sen parissa, esimerkiksi Toccatan huikeassa menossa, häikäisevimmät näyttönsä ensemblensa ylivertaisesta tarkkuudesta.

Olavi Kauko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää