Kulttuuri

Vanhat vihollislinnat samalle kartalle

Suomen ja Venäjän vanhat linnat verkottuvat

Tilaajille

NOVGOROD. Novgorodissa sataa raskasta lunta kolme vuorokautta.

Ikivanhan viikinkikaupungin, varjagien perustaman Holmgardin linnoituksen muurit, tornit ja kirkot näyttävät lumituiskun keskellä juuri sellaisilta millaisina ne kuvataan kaikissa venäläisissä klassikoissa, elokuvissa ja lauluissa.

Kuva on suoraan Andrei Tarkovskin elokuvasta Andrei Rublev , Novgorodin tasavallan varhaisesta aamusta.

Puuttuu vain, että kuvaan ratsastaisi joukko karvahattuisia Iivana Julman sotilaita ilmassa heiluvine miekkoineen.

Tästä kaupungista ja linnoituksesta lähtivät vuosisatojen ajan ensin Novgorodin tasavallan sotajoukot, sittemmin Moskovan suuriruhtinaan tai tsaarin sotilaat Ruotsia valloittamaan.

Suomen vanhat linnat puolustautuivat - milloin ketäkin vastaan.

Vihollisuuksien vaihtuessa ja rajojen edestakaisessa liikkeessä myös niiden isännyys siirtyi vaihtovuoroisesti Ruotsille tai Venäjälle.

Nyt Novgorod ja Suomen linnat pannaan samalle kartalle.

Ne verkotetaan, ja ne muodostavat kulttuurisen matkailureitin, joka linnasta toiseen johtaen seuraa maidemme historiaa.

Suomen museovirasto ja Turun kaupunki sopivat suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa yhteistyöstä venäläisten kanssa.

Sota vyöryy

suuntaan ja toiseen.

1100-luvulta lähtien novgorodilaiset tekevät hävitysretkiä Hämeeseen, ja iskut vain tihentyvät 1200-luvulle tultaessa. Häme saa suojakseen linnan, jonka muurien sisältä hyökkäykset torjutaan.

1300-luvulla novgorodilaisten retket suuntautuvat jo Varsinais-Suomeen. He polttavat suuren osan Turkua, Turun tuomiokirkkoa ja Kuusiston piispanlinnaa.

Ruotsi rakentaa läntisen Karjalan varustukseksi Viipurin linnan, jota vastaan novgorodilaiset nyt käyvät. Suuriruhtinas Juri Danilovitsh piirittää linnaa kuukauden moukaroiden sitä kuudella heittokoneella, mutta muurit kestävät.

Lopulta Ruotsi ja Novgorod solmivat Pähkinäsaaren "ikuisen" rauhan vuonna 1323.

Ruotsin vihollinen vaihtaa väriä, sillä Moskovan suuriruhtinas Iivana III kukistaa Novgorodin kauppatasavallan 1478.

Nyt venäläiset piirittävät Olavinlinnaa. Ja taas tarvitaan rauha, 20-vuotinen aselepo Ruotsin ja Venäjän välillä.

Ruotsin ja Venäjän rajat liikkuvat edestakaisin monta sataa vuotta. Linnat muuttavat muotoaan ja arkkitehtuuriaan vastatakseen sotakoneiden kehitykseen.

Linna-arkkitehtuuri

onkin elävä historiankirja, josta voi lukea kansojemme vihollisuuksien ja rauhojen historiat, sanoo Museoviraston pääjohtaja Henrik Lilius .

Linnojen keskiaikainen korkeapuolustus vaihtui tuliaseiden keksimisen myötä matalapuolustukseksi, ja se näkyi rakennuskulttuurissa.

Rundelit, pyöreät tornit ilmestyivät linnoihin renessanssiajalla.

1700-luvulla isovihan jälkeiset puolustussuunnitelmat toivat tullessaan radiaalikaupungit kuten 1723 perustetun Haminan. Pyöreässä kaupungissa ei voitu ampua pitkin katuja.

Helsinkiä alettiin suojata myös mereltä, ja 1747 alkoivat Viaporin rakennustyöt. Rakennettiin myös muun muassa Svartholman linnoitukset.

Itäisen Suomen linnoituksia käytettiin 1700- ja 1800-luvuilla Ruotsia vastaan. "Ranskalaisen upseeri Vaubanin rakennustekniikka vaihtui venäläisen linnoituskenraali Suvorovin suunnitelmiksi." Vuosisataiset kerrostumat ovatkin Liliuksen mielestä kuin elävä kuvakirja vaihtuvista vihollisuuksista.

Vasta nyt linnat katsovat toisiaan rauhan hengessä. Suomen ja Venäjän linnojen kulttuurisessa yhteistyössä ja verkottumisessa on Liliuksen mielestä siten myös tärkeä eettinen näkökulma.

Turun kaupungin ja Suomen museoviraston suunnitelman ensimmäinen vaihe on kulttuurimatkailureittien kehittäminen linnasta linnaan.

Myöhemmin Lilius toivoo yhteistyön laajenevan esimerkiksi linnamuseoiden väliseen näyttelyvaihtoon.

Museovirasto sopi Novgorodin foorumissa myös yhteistyöstä Komin tasavallan ja Vepsän alueen arkeologisissa kaivauksissa.

Novgorodissa sovittiin myös Komissa sijaitsevan arvokkaan teollisuusarkkitehtuurin muistomerkin, vanhan valimon entisöinnistä: suomalaiset inventoivat ja suunnittelevat, komilaiset maksavat korjaustyöt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää