Kulttuuri

Uudet koreografiat syynissä

Ulkomaiset asiantuntijat arvioivat suomalaista tanssia

Tilaajille

Yhdeksän suomalaista uutta koreografiaa ja yksi tanskalainen nähdään Helsingissä kaksipäiväisessä katselmuksessa, joka alkaa tänään ja päättää samalla Tanssiareena-tapahtuman.

Teokset kilvoittelevat pääsystä ensi keväänä Pariisin koreografikatselmuksen finaaliin, johon viimeksi osallistui Suomesta Tommi Kitti .

Pariisin katselmuksen johtaja Anita Mathieu ja Lontoon The Place -tanssikeskuksen ja Aerowaves-tapahtuman johtaja John Ashford seuraavat esityksiä, jotka ovat Kaapelitehtaalla ja Itäkeskuksen Stoassa. Sarjan aloittaa tänään klo 17 Hurjaruuthin teatterissa Kaapelitehtaalla Jyrki Karttusen Alla .

Lopputulosta ei kerrota vielä viikonloppuna vaan vasta maaliskuussa, kun kaikki karsinnat ympäri maailmaa on pidetty. Suomalaisesta raadista on luovuttu, koreografien itsensä toivomuksesta.

Vuonna 2000 mukana oli 400 teosta 30 maasta, loppukatselmukseen Pariisiin keväällä 2000 pääsi viisitoista koreografia.

Katsemuksen virallinen nimi on Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis - nimi tarkoittaa "kansainvälisiä koreografiakohtaamisia" Pariisin pohjoispuolella sijaitsevassa Pariisin kaupungin synnyinpaikassa Seine-Saint-Denisissä, jossa katselmus ensi kerran järjestettiin.

Ensi keväänä finaali järjestetään useissa esityspaikoissa, joista yksi on viimekertainen kulttuuritalo Pariisin koillispuolella Bobignyssä.

Suomen karsintaan

on hyväksytty yhdeksän teosta, jotka uusien sääntöjen mukaan voidaan esittää täyspitkinä, eikä puolen tunnin mittaisina, kuten edellisissä katselmuksissa. Sääntömuutoksesta seuraa, että huomenna nähdään neljä, lauantaina kuusi (suomalaiset katselmusteokset ynnä tanskalaisen Sarah Gerberin teos) melkein tunnin mittaista teosta.

Maratonistunto sentään jakautuu taukojen katkomiin osiin.

Tänään esitykset ovat alustavan aikataulun mukaan: klo 17 Hurjaruuthissa Alla, klo 19 Stoassa Mikrokosmos , klo 20 Babolat ja klo 21 Kaatuva maa .

Lauantain katselmusesitykset ovat klo 14 Zodiakissa Kosketus , klo 15.30 Turbiinihallissa Iho , klo 18 Stoassa Crawl the Butterfly Back, 18.50 Yönvartija, klo 20 Fantasies of boredom dummies, klo 20.50 Lihaa .

Katselmusteoksia on esitetty pitkin vuotta. Tuorein niistä on Jyrki Karttusen Alla, jossa koreografi käsittelee runollisesti luopumisen ja jäähyväisten tuntoja Gavin Bryarsin The Sinking of Titanic -sävellyksen innoittamana. Mikko Orpanan Mikrokosmos on ankeaan asumalähiöön tuotu herkkä Romeo ja Julia -tarina, esittäjänä Tanssiteatteri Minimi.

Susanna Leinonen osoittautuu uudessa teoksessaan hallitsevansa taitavasti aistillisen liikeilmaisun, jota nuoret tanssijat esittävät nautiskellen. Illan päättää katselmuksen hienoimpiin kuuluva Petri Kekonin ja Olli Koskelinin (sävellys) teos Kaatuva maa , jossa tanssijat kulkevat evoluution kyydissä ja löytävät jalkansa!

Lauantaina Hanna Pajalan Kosketus käsittelee erillisyyden kokemusta ja kosketuksen etsimistä. Sanna Kekäläisen Iho tutkii eläimellisyyttä ja kuinka siitä kasvaa ihmisyys. Minna Tuovisen ja Martin Heslopin As2Wrists-tanssiryhmä esittää puhtaaseen liikkeeseen perustuvan teoksen, jota on kiitetty orgaanisesta ja hiotusta liikkeestä.

Alpo Aaltokosken miesteoksesta Yönvartija on sanottu kauniisti, että "Yönvartija tekee jotain samaa katsojalle kuin piilotajunta mielelle, ohjaa ihmistä oikeaan suuntaan". Arja Tiilin Lihaa on "kunnianhimoinen yritys luoda perinteinen ja suurimuotoinen tanssiteos". Tanskalaisen Sarah Gebranin teos Fantasies of boredom dummies nähdään Suomessa ensi kertaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää