Kulttuuri

Peppi ja Marikki vahvistivat Nopolan sisarusten itsetuntoa

"Astrid Lindgren antoi lapsille äänen eikä mielistellyt ketään"

Tilaajille

Kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola saivat Astrid Lindgrenin teosten tyttöhahmoista vahvistusta itsetunnolleen.

" Marikki oli ensimmäinen Lindgrenini, luin sen 10-vuotiaana", Sinikka Nopola kertoo. "Muistan, miten nauroin ääneen, kun luin, miten Marikin riitapukari Ella leuhkii Marikille: Minä ja sisko saimme huollosta punaiset housut." Se saa hänet yhä nauramaan.

"Lindgren oli ensimmäinen kirjailija, joka kuvasi lapsia sisältäpäin. Siksi hänen teoksiaan oli kiva lukea." Peppi -kirjoja Sinikka Nopola luki vasta aikuisena. "Ensimmäisen Pepin on täytynyt olla ilmestyessään 1940-luvulla hyvin radikaali teos, koska silloin lastenkirjallisuudessa moralisoitiin villejä, uteliaita ja omapäisiä tyttöjä." Tiina Nopola on samoilla linjoilla: "Lindgren antoi lapsille äänen." Lindgrenin lasten rohkeus, suvaitsevaisuus ja hyväsydämisyys vetosi häneen - sanalla sanoen: heidän hyvä itsetuntonsa.

Eniten Tiina

Nopolaa kiehtoi Se pikkuinen Lotta : "Lotta karkaa kotoa. Hänellä on kutiseva pusero, jonka hän repii ja heittää roskiin. Sitten hän viettää yön naapurin tädin ullakolla ja laulaa: Ikkuna yksin tirkistää / ei näy mitään, ei mitään / katselen kissaa ja kynttilää / kuuntelen metsän puita." "Eläydyin tähän. Ja kun nyt aikuisena olen lukenut Lottaa uudestaan, tämä kohta herättää saman tunteen kuin lapsena. Niin vahvasti Lindgren kuvaa Lotan yksinäisyyden ullakolla." Lotan lisäksi Tiina Nopolalle läheisimpiä ovat olleet Pepit ja Melukylän lapset . "Lapsen kuvaajana hän ei ole menettänyt ollenkaan otettaan." Sinikka Nopolaa viehättävät etenkin Lindgrenin humoristiset teokset, eivät niinkään esimerkiksi Ronja Ryövärintytär ja Veljeni Leijonamieli .

"Lindgren ei ole koskaan kuiva eikä vaikea. Hän nauraa aikuisten maailman absurdiudelle eikä mielistele ketään. Siksi hänen kirjojaan voivat lukea myös aikuiset." Näyttelijä

Maria Kuusiluoma on esittänyt Peppi Pitkätossun nimiroolia Suomen kansallisteatterissa kohta neljä vuotta. Enää on jäljellä kolme esitystä, sillä Peppi poistuu ohjelmistosta 16. helmikuuta.

"Parhaillaan teatterissa kartoitetaan mahdollisuutta jatkaa, sillä uutta yleisöä kasvaa koko ajan", Kuusiluoma sanoo.

Kuusiluoma ei ole aikaisemmin tehnyt lastenteatteria, mutta on viihtynyt Peppinä.

"Paras palkinto, jonka voi saada, ovat ne haltioituneet lasten naamat yleisössä. Voisin jäädä eläkkeelle tästä roolista." Peppi on puhutellut myös filosofeja. Schildts julkaisee tänä keväänä Jörgen Gaaren ja Öystein Sjaastadin teoksen Pippi och Sokrates , eli kaksitoista filosofista näkökulmaa Peppi Pitkätossu -hahmoon.

Suomessa Lindgrenin

kustantaja on ollut WSOY, tosin Otava julkaisi esikoisteoksen Riitta-Maija keventää sydäntään vuonna 1947. Viimeiset seitsemän vuotta talon lasten- ja nuortenkirjallisuudesta on vastannut Elina Ahlbäck .

"Olemme pitäneet Lindgrenin tuotantoa koko ajan mahdollisimman laajasti saatavilla", hän kertoo. "Ja pidämme jatkossakin." Seuraava aikaisemmin suomentamaton teos on vanha kertomus Tallin joulu ( Jul i stallet ), joka ilmestyy ensi syksynä. Se on 71. suomeksi julkaistu Astrid Lindgrenin kirja.

Kaiken kaikkiaan Lindgrenin kirjoja on myyty Suomessa arviolta yli miljoona kappaletta. Suurin hitti on Peppi-kirjojen yhteisnide, Peppi Pitkätossun tarina , josta on menossa 18. painos. Sitä on painettu yhteensä 100000 kappaletta. Hittikooste sisältää kolme romaania: Peppi Pitkätossu (suomeksi 1946), Peppi aikoo merille (1947) ja Peppi Pitkätossu Etelämerellä (1950). Kaikki Pepit on suomentanut Laila Järvinen .

Muita maineikkaita Astrid Lindgrenin suomentajia ovat Eila Kivikkaho (Se pikkuinen Lotta) , Aila Meriluoto (Se Eemeli, se Eemeli), Kaarina Helakisa (Veljeni Leijonamieli) ja Kristiina Rikman (Katto-Kassiset).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää