Kulttuuri

"Petran hiljaisuus on huikeinta mitä olen kokenut"

Simo Ristan näyttely Laterna Magicassa on omistettu hukkuneille ranskalaisille

Tilaajille

Valokuvaaja Simo Rista on levoton sielu. Hänen on pakko päästä joka vuosi matkalle.

"Matkustelen vuosittain paljon. On välttämätöntä lähestyä uusia kulttuureita ja hyväksyä erilaisuudet." Kaikkiaan Ristalla on ollut viitisenkymmentä keskenään hyvin erilaista näyttelyä.

Petraan Rista yritti viisi kertaa kuvaamaan ennen kuin matka onnistui. Lopulta hän pääsi sinne erään kaivausprosessin yhteydessä. Kaksi kertaa hän on ollut kaivausryhmän mukana ja kaksi kertaa omalla ajallaan. Yhteensä hän on dokumentoinut Petran kaivauksia ja ympäristöä kolme kuukautta.

Kaivaukset Petrassa Aaroninvuorella ovat jatkuneet useita vuosia ja jatkuvat edelleen. Tässä suhteessa Ristan valokuvanäyttely on vain väliraportti.

Ristan kuvia on myös Amos Andersonilla osana suurempaa näyttelykokonaisuutta, jossa on Petran esineistöä eri aikakausilta ja museoista eri puolilta maailmaa.

Rista ei halua kommentoida Amos Andersonin näyttelyä. Hänen mielestään se on muiden asia. Laterna Magican näyttelystään hänellä on paljonkin sanottavaa.

"Laterna Magicassa

olevat kuvat eivät ole tekemisissä kaivausten kanssa. Nämä kuvat ovat lyriikkaa. Kokonaisuudessaan kuvasarja on kuin runo, joka on omistettu niiden 36 ranskalaisen muistoksi, jotka joki huuhteli mennessään vuonna 1967." Ranskalaiset huuhtoutuivat jokea pitkin aina Kuolleenmeren hautalaskeutumalle asti, josta heidän ruumiinsa sitten löytyivät pieninä myttyinä, jotka olivat täynnä rikkinäisiä luita.

Rista kuvaa synkkänä seudun armotonta luontoa.

"Kun vuorilla sataa, tulvahyöyt lähtevät liikkeelle, ja vesi etenee metrin paksuisena massana." Ristan valokuvat

ovat täynnä kallioita ja niihin kaiverrettuja hautoja. Haudat ammottavat kallioissa tyhjinä aukkoina kuin silmäkuopat pääkalloissa. Joissakin ammottaa vielä musta suuaukko. Valokuvaaja hahmottaa viimeisessä kuvassa oman päänsä muodon korvansa kera.

"Kun olin pieni ja huusin, äitini sanoi minulle, että älä huuda vaan pidä suutas muuten auki," Rista murjaisee kuvia katsoessaan.

Myöhempinä aikoina beduiinit ottivat nabatealaisten haudat asunnoikseen. Nykyään alueen haudat on museoitu ja beduiinit asuvat museoalueen ulkopuolella luolissa.

Petran kalliot ovat täynnä onteloita, jotka ovat muodostuneet veden tunkeuduttua aikoinaan hiekkakerrosten läpi.

"Se on alue, jonka läpi Mooses yritti viedä joukkonsa Luvattuun maahan. Kun Mooses rikkoi sauvalla asukkaiden vesijärjestelmän, ja vesi valui maahan, heidät ajettiin pois, ja niin israelilaiset saivat vaeltaa vielä 20 vuotta," selvittää Rista taustoja.

"Minulle on ollut

henkilökohtaisesti tärkeää, että olen saanut kuvattua sen hiljaisuuden, joka Petrassa vallitsee. Kaiken kaikkiaan Petran suppealla alueella oleva kokonaisuus on ollut minulle huikein elämys kaikista matkoista." Ristalle tunnetila on valokuvassa olennainen asia.

Rista on lähestynyt maisemaa myös esteettisestä näkökulmasta. "Tällaista veistotaidetta kuin mitä nämä kalliot ovat, ei monikaan kuvanveistäjä pysty tekemään - korkeintaan Henry Moore." Nykyisessä Jordaniassa sijaitseva Petra on Ristan mukaan vailla ihmisiä ja hiljainen kaikkina sesonkeina. Siitä pitävät huolen Israelin tykistön äänet, joiden kumina kuuluu selvästi.

Kaiken kaikkiaan Rista on ottanut n. 6000 valokuvaa Petrasta. Hänen poikansa Aapo Rista on laatinut valokuvista verkkonäyttelyn, joka leviää internetissä maailmalle. Rista luonnehtii tätä osuutta valokuva-aineiston osalta isoksi ja jäsentymättömäksi. Katsojan kannalta se viittaa mielenkiintoiseen seikkailuun ja yllätykselliseen löytöretkeen.

Simo Ristan valokuvia Petrasta 2. 3. saakka Laterna Magicassa, Rauhankatu 7. Ma-pe 10-18, la 10-15.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää