Kulttuuri

Auringonkukat jäivät Van Goghin ja Gauguinin taistelusta

Kohtalokas ystävyys räiskyy Amsterdamin Van Gogh -museossa

Tilaajille

AMSTERDAM. 114 vuotta sitten Vincent van Gogh maalasi hurjassa kiihkossa räiskyviä tauluja Arlesin kaupungissa Provencessa. Hän oli löytänyt jotain, jonka halusi ehdottomasti jakaa ystävänsä Paul Gauguinin kanssa. Hän kerjäsi ja painosti Gauguinia saapumaan Arlesiin.

Ystävä tuli ja miehet maalasivat yhdessä yhdeksän viikon ajan. Kokemus päättyi valtavaan riitaan, van Gogh leikkasi irti toisen korvansa ja Gauguin pakeni Pariisiin. He eivät enää koskaan tavanneet toisiaan.

Tästä dramaattisesta episodista on Amsterdamin van Gogh -museossa avattu näyttely Van Gogh & Gauguin .

Noin 120 museon

omaa ja eri puolilta maailmaa lainaksi saatua taulua ja joukko piirustuksia, esineitä ja kirjeitä todistavat taiteilijoiden suhteesta. Ne puhuvat molemminpuolisesta ihailusta, armoitettujen henkien taistelusta, miesten vaikutuksesta toistensa töihin ja myrskyisästä yhteistyöstä.

Näyttelyssä, jota kansainvälinen asiantuntijaryhmä on valmistellut viisi vuotta, on esillä ensimmäistä - ja museon mukaan todennäköisesti viimeistä kertaa - kaikki kolme van Goghin auringonkukkataulua.

Vincent van Goghilla oli jääräpäinen unelma taiteilijayhdyskunnasta, Etelän ateljeesta. Siellä impressionismiin tympääntynyt moderni veljeskunta eläisi askeettisesti ja ahkeroisi idealismistaan tinkimättä aamusta iltaan, maalaisi, puhuisi taiteesta ja maalaisi.

Taiteen munkit tarvitsisivat apotin, mihin virkaan van Gogh halusi ehdottomasti Paul Gauguinin. Varattoman, Bretagneen vetäytyneen Gauguinin suostumukseen vaikutti ratkaisevasti van Goghin veli Theo van Gogh , jolla oli menestyvä taidegalleria Pariisissa.

Saavuttuaan Arlesiin

Gauguin osti 20 metrin pakan juuttikangasta. Sille molemmat taiteilijat maalasivat useimmat yhdessäoloaikana syntyneet työnsä, myös Amsterdamiin Japanista lainatun van Goghin kolmannen auringonkukkataulun. Samat auringonkukat voi nähdä muotokuvassa, jonka Gauguin maalasi työskentelevästä van Goghista.

Vierekkäin ripustetuista töistä näkee, että yhdessäolo inspiroi kumpaakin.

Van Goghin ja Gauguinin reilut kaksi kuukautta kestänyttä Keltaisen Talon kiihkeää taideleiriä väitetään modernin taidehistorian dramaattisimmaksi episodiksi.

Taiteilijat oppivat toisiltaan mutta sitoutuivat samalla kumpikin entistä tinkimättömämmin omaan, pysyväksi jääneeseen maalaustyyliinsä. Van Goghin työtapa jätti modernin taiteen historiaan perustan ekspressionismille, Gauguinin symbolismille.

Van Goghin elämässä

ei monikaan toive toteutunut. Unelma taiteilijayhteisöstäkin murtui lyhyessä ajassa niin armottomasti, että van Goghin henkinen tasapaino järkkyi lopullisesti.

Gauguin ei arvostanut riittävästi hänen lahjojaan, miesten taiteelliset visiot osoittautuivat ristiriitaisiksi, syntyi kovaäänisiä ja kipeitä taisteluja.

Pariisissa syntynyt ystävyys ja molemminpuolinen ihailu päättyi verisesti. Kun Gauguin kertoi päättäneensä lähteä Tahitille perustaakseen sinne Tropiikin ateljeen, leikkasi epätoivoinen van Gogh partaveitsellä irti toisen korvansa. Että Gauguinkin hänet hylkäsi, se oli van Goghille liikaa.

Mutta Tahitillakaan ei van Goghin henki jättänyt Gauguinia rauhaan. Hän tilasi Ranskasta auringonkukkien siemeniä ja istutti ne tropiikin muhevaan multaan. Rehevästä puutarhastaan hän valitsi usein juuri auringonkukat asetelmiensa aiheiksi. Tätä loistavaa ja dominoivaa kasvia pidetään taiteilijoiden ystävyyden symbolina.

Van Gogh & Gauguin avoinna Amsterdamin Van Gogh -museossa 2. 6. 02 asti joka päivä, ma ja to klo 9-18, muulloin klo 9-21. Lippuja voi varata nettiosoitteesta www.vangoghgauguin.com.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää