Kulttuuri    |   TEATTERI

Harakan- pesä täynnä lämpöä

Maija Karhi ja Anja Pohjola ovat koruttomia diivoja

Tilaajille

On aivan pakko sanoa, että Daniel Katzin uusi näytelmä Kansallisteatterin Willensaunassa, naiskomedia Mies se on vainajakin on aikamoinen harakanpesän. Ei kuitenkaan kahden harakan pesä.

Kahden kokeneen näyttelijän läsnäolo ja lämpö ovat täyttä totta ja sitä mielestäni vailla laskelmointia. He ovat diivoja, mutta koruttomasti. Ihmissuhteen puhuritkin liittyvät luontevasti kerrontaan. Eihän kaikki voi olla hyvin, ei varsinkaan näytelmässä.

Käsiohjelman esipuheessaan Daniel Katz toivoo, että hyvä tarina olisi katsojalle mielenkiintoineen. Panisin sanan tarina monikkoon ja korottaisin senkin ainakin toiseen potenssiin. Juttuja piisaa, mutta se suuri, koko näytelmän mittainen kehityksen, muutoksen tai kasvun kaari on vaatimaton. Ensin toinen hoivaa toista. Sitten hoivattu tointuu, hoivaaja nääntyy ja roolit vaihtuvat päinvastaisiksi. Ei kovin kummallista, suoraan sanoen.

Näytelmä täyttyy

muusta, menneisyyden katkelmista, salaisuuksista ja pettymyksistä, joita henkilöt ovat kantaneet taakkoinaan aina kivuliaaseen vanhuuteen asti.

Kertomuksen sisaret ovat Suomen juutalaisia. Tämän myötä näytelmään marssii väistämättömiä, joskaan ei välttämättömiä ristiriitoja linjalla saksalaiset ja juutalaiset. Sisarista toisella on ollut sotavuosina jopa suhde erään saksalaisen Walterin kanssa, kohtalokkain seurauksin.

Tästäkään säikeestä katsoja ei varsinaisesti ylläty, ei myöskään juutalaiseen uskonto- ja tapakulttuuriin liittyvien yksityiskohtien runsaudesta.

Se sentään on jotain, että sisarten suhde tapoihin ja uskoon on kivasti vastakkainen. Toinen, elämänsä uhranneena yksityisyrittäjänä ahertanut sisar, eräänlainen Martta-hahmo, puuhaa kynttilöitä ja lausahduksia ties minkä tapahtuman tai muistopäivän ääreen. Toinen, maailmat kiertänyt entinen tanssijatar, tarinan Maria, on jo maallistunut , mitä perinteisiin tulee.

Erityisen lystiä

on pohtia näytelmää suhteessa sen syntyhistoriaan. Katzin kerrotaan kirjoittaneen Mies se on vainajakin -tekstinsä Maija Karhille ja Anja Pohjolalle. Miten hän on ymmärtänyt heidän ominaislaatujaan, eroavuuksiaan? Miten kirjailijan mielikuvat näkyvät itse näytelmässä?

Ne näkyvät näin.

Katzille Anja Pohjola on nasevien sutkausten näyttelijä, jolla on jalat maassa ja järki tallella. Mielikuva on saattanut syntyä Anja Pohjolan lukuisien televisioroolien kautta, ja Katz ilmeisesti osuu oikeaan. Anja Pohjola on todellakin tarkka ja nokkela, roolihahmon taiteilijamenneisyydestä huolimatta koreilematon, suorastaan juureva.

Suhde Maija Karhin

näyttelijänlaatuun tuottaa ongelmallisemman tilanteen. Daniel Katzin näkemänä Maija Karhi on miltei traagisromanttinen näyttelijä. Leikkisästi voisi kuvitella, että Katz on hieman rakastunut Maija Karhiin.

Karhille on kirjoitettu arjen uurastuksen alle hamaan menneisyyteen suorastaan hirmuisia elämän käänteitä, joiden tulkkina näyttelijä on lievästi pulassa, teatraalinen ja näin olen myös hivenen pinnallinen.

Voisiko kirjailija

olla väärässä Maija Karhin suhteen. Ehkä Karhikin on juuri koomikkona mestarillisimmillaan. Kysyn tätä vain itseltäni, mutta ensi-illassa kyllä näki, että Pohjolan ja Karhin yhteistyö on napakkaa ja etenevää juuri sisarten välisissä kahden henkilön sivalluksissa. Liemessä oltiin mahtipontisten monologien kohdalla.

Liemessä on välillä myös esityksen ohjaaja Juha Kandolin. Toisistaan irtoavien ja liian aikaisin paljastuvien salaisuuksien näytelmä kärsii myös tulkinnan tasolla ongelmistaan. Sitä voi kuitenkin kysyä, mihin ohjaaja hukkaa metanäytelmän mahdollisuuden. Kaikki on nyt sitä mitä sanotaan. Pinnan alle virittyvät jännitteet, lausumatta jäävät ajatukset tekisivät hyvää Willensaunan esitykselle.

Ulkoisesti kaikki on

hyvin, Katariina Kirjavaisen lavastus ehkä pahvia, mutta asutun näköinen ja Marjukka Larssonin puvuista, eleganssista ja nuutuneisuudesta erottuvat erilaisuuden määrittelyt paikallaan. Kalle Katzin suunnittelemat pienet musiikkilisukkeetkin toimivat. Varsinkin se ilkeän isoäidin kauhea kehtolaulu on hurmaava, myös Daniel Katzin jäljiltä.

Ja kauniiksi lopuksi: vikoineen ja puutteineenkin parituntinen ilta Willensaunassa tekee katsojan mielen myös auvoiseksi. Ovathan Maija Karhi ja Anja Pohjola joka tapauksessa hurmaavia näyttelijöitä. Huumorintaju ja ehtymätön charmikkuus tekevät harakanpesästäkin kerrassaan asuttavan luomuksen. Heissä on sitä jotain.

Jukka Kajava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää