Kulttuuri

RSO löysi tasonsa alkurähinän jälkeen

Akustiikka- painajainen sotkee soittoa hyvään saliin siirryttäessä

Tilaajille

WIEN. Runnon, räimin ja rujosti rähjään, oli Radion sinfoniaorkesterin tarkoituksettomasti antama mielikuva, kun Wienin Konzerthausin odotettu Sibelius-sykli keskiviikkona alkoi.

Käyrätorvensoittajan uinahtaminen frakki päällä hotellissa myöhästytti konserttia, mutta pahemmin häiritsi RSO:n meluisa ja krouvi ote.

Jukka-Pekka Saraste joutui korjailemaan balanssia tuon tuostakin, mutta ajatus ei vain tahtonut kirkastua kaaoksesta niin kuin Sibelius kolmannessa sinfoniassa tarkoitti. Kun alukkeetkin olivat ajoittain epätäsmällisiä, sinfonian finaalin alku kuulosti tarkoitettua dissonoivammalta.

Ensimmäisen osan ripeys sopi kyllä musiikkiin hyvin. Tässä oltiin nuoren Lorin Maazelin terveessä tempossa. Mutta sointi ei ollut ollenkaan kaunis hitaassa osassa, eikä RSO ole oikein koskaan ole saanut kolmannen sinfonian finaalia syttymään.

Toisessa sinfoniassa orkesteri otti jo työvoiton, ehkä vähän veren maku suussa. Hitaan osan uhka välittyi hyvin, ja scherzossa RSO vihdoin alkoi löytää tuota Helsingin saleista tuttua rytmistä terävyyttä ja täsmällisyyttä. Finaalin upea ja romanttinen hymniaihe sai tietysti yleisönkin innostumaan.

Ylimääräisinä Notturno Petri Alangon jokseenkin täydellisen huilusoolon kera ja Karelia -sarjan Alla marcia . Olisiko pahin ohi?

Olihan se,

sillä torstaina RSO otti revanssin. Jo aamun harjoituksissa kyseessä oli aivan eri orkesteri kuin edellisenä iltana. Nyt hyvään saliin oli jo hieman totuttu, ja sointi alkoi vapautua.

Illalla ensimmäinen sinfonia soi - toki raa'asti kuten tässä teoksessa paikoin pitääkin - mutta tarvittaessa myös entistä lämpimämmin. Sarasteen etsimä uusi laveus toteutui jo osittain.

Neljännen sinfonian esitys oli se hetki, jolloin Radion sinfoniaorkesterin jousisto vihdoin luopui puristeisesta, tukahtuneesta otteestaan. Nyt kuulin sen RSO:n, joka on niin usein osoittanut olevansa kovan luokan valio-orkesteri.

Neljäs sinfonia katsoo elämän armottomuutta silmiin ja tunnustaa siinä olevan kauneuden ja sen katoavaisuuden. Ilmaisu on tiivistä, kontrapunktinen osaaminen hienointa Sibeliusta. Sarasteen no-nonsense-ote on tässä sinfoniassa yksi osuvimpia.

Koko orkesteri onnistui: vaskien sointi oli hillitty ja loistelias, jousisto hengitti, puupuhaltimien kysymys-vastaus-vuorottelu finaalin lopussa kosketti kuulijoita. Lyömäsoittimien edellisillan pauke oli nyt vaihtunut tarkoin kontrolloiduksi sävykirjoksi.

Yleisö vaati ja sai jälleen kaksi ylimääräistä, Kurkikohtauksen ja Intradan .

Lauantai-illan pimetessä RSO valmistautui antamaan sen lopullisen näytön kyvyistään. Orkesteri on ollut usein parhaimmillaan sinfonioissa 5-7, joten odotukset olivat kovat. Tämä konsertti ratkaisisi Sibelius-syklin vastaanoton.

Sali oli loppuunmyyty jo ennakolta.

Saisivatko ylimääräisiksi suunnitellut Valse triste ja Finlandia yleisön lopullisesti sibeliaaniseen hurmaan?

Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää