Kulttuuri    |   LEVYT

Modernin hard bopin ylösnousemus

U-Street All Stars -yhtye lunastaa puheet svengikomeetasta

Tilaajille

Kun kuuntelee viime vuoden svengikomeetaksi leikillisesti nimitetyn U-Street All Starsin debyyttilevyä Helsinki Sessions , herää jälleen kysymys svengin olemuksesta.

Yleensä ajatellaan, että jazz svengaa, rock rockaa, groove groovaa, tango tanssittaa ja lattari imee. Kyse lienee kaikissa lajeissa aivan samasta asiasta, rytmisestä kiihkosta. Kuulijan ajoituksen tai persoonallisen sykkeen hermolla sitä joko löytyy tai ei löydy.

Jopa täysin pulssiton free-jazz tai moderni konserttimusiikki voivat parhaimmillaan svengata metatasolla, kun aivosolut lähtevät tavallaan kompensoimaan hyvin rakennettua näennäisen kaoottista kiihkoa ja luovat siihen loogista keinuntaa.

Helsinki Sessions ei jätä svengin olemuksesta kuitenkaan mitään epäilyksiä. U-Street All Stars päivittää 1960-lukulaisen hard bopin luontevasti ja juurevasti, kuten aikoinaan vaikkapa Art Blakey ja Cannonball Adderley.

Parasta U-Streetin

svengissä on se, että se ei ole suoranaista kopiokamaa tai retroilua, vaikka se kuulostaa yllättävän perinteiseltä. Yhtye on onnistunut istuttamaan persoonallisia ja tuoreuttavia leikittelyjään luontevasti vastustamattoman suoraviivaiseen grooveen. Kaikki sävellykset ovat bändin omia.

"Groove" voi olla joskus liian yksinkertaista ja junnaavaa, mutta U-Street onnistuu hienosti yhdistämään sävellyksellisen ja soitannollisen kunnianhimon maanläheiseen svengiin.

U-Streetin persoonallinen tyyli kiteytyy fonistien, Markus Holkon ja Timo Lassyn lennokkaassa yhteispelissä, joka on mainio yhdistelmä stemma- ja kilpalaulantaa.

Molemmat vuodattavat myös kipunoivia sooloja. Holkon erottuva saundi ja kyky charlieparkermaiseen säkenöintiin voitti yleisön solistipalkinnon viime kesänä Espanjan yhtyekilpailuissa, jonka U-Street samalla voitti.

Eikä ihme että voitti, nimittäin U-Street on parhaimmillaan juuri yhtyeenä. Sen kaikki jäsenet toimivat myös muissa jazzbändeissä, mutta juuri tämä kokoonpano löysi vajaat pari vuotta sitten Uudenmaankadun kellarikämpässä poikkeuksellisen toimivan tyylien ja persoonallisuuksien kemian.

Puhaltajien lisäksi

myös kitaristi Viinikainen, basisti Tuppurainen ja rumpali Lehtonen edustavat alan nuorta kärkeä. Tuppuraisen juurevuus tukee onnistuneesti Lehtosen irtonaisuutta.

U-Street All Stars voisi olla myös säestyssoittimeton kvartetti monien esikuvien tapaan Ornette Colemanista alkaen. Mutta Helsinki Sessions -levyn ja livekeikkojen perusteella Viinikaisen milloin virkeä, milloin pidättelevä kitaratyyli on aivan oleellinen osa yhtyeen saundia.

Kaikkiaan U-Street All Stars on "modernin hard bopin ylösnousemus", kuten levynkannessa lukeekin.

Jukka Hauru

U-Street All Starsin levynjulkaisukeikka on tänään maanantaina Vanhalla ylioppilastalolla klo 21.00.

U-Street All Starsin kappaleen Expander voi kuunnella tänään myös Nyt-liitteen kotisivulla osoitteessa www.nyt.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää