Kulttuuri    |   NAANTALIN MUSIIKKIJUHLAT 7.-19.6.

Laajan skaalan sellotaituri

Truls Mörk on yksi maailman kysytyimmistä sellosolisteista

Tilaajille

NAANTALI. "Tässä teoksessa on vaikeinta se, että pitää muuttaa asennoitumistaan vähän väliä. Välillä pitää olla osa solistiryhmää ja välillä soittaa soolo-osuuksia yksin", sanoo sellotaituri Truls Mörk tänään keskiviikkona esitettävästä Krzysztof Pendereckin Concerto grossosta.

Norjalainen Mörk soitti jo teoksen kantaesityksessä Tokiossa vuosi sitten, ja tänään luvassa on sen pohjoismainen ensiesitys.

Konsertossa on kolmen sellistin muodostama solistiryhmä, jossa tänään soittavat Mörkin lisäksi festivaalin taiteellinen johtaja Arto Noras sekä Naantalin musiikkijuhlien luottosellisti, ruotsalainen Frans Helmerson.

"Teos on hyvin laaja-alainen: solistit joutuvat käyttämään laajaa väriskaalaa ja soittamaan sellon koko viiden oktaavin äänialalla", Mörk summaa.

Penderecki itse sanoo

ottaneensa vaikutteita barokin ajan musiikista.

"Siihenhän nimi Concerto grossokin viittaa. Teoksessa on solistiryhmä orkesteria vasten kuten vanhoissa concerto grossoissa, ja olen kyllä tietoisesti ottanut paljon Bachilta. En kuitenkaan suoria lainauksia, vaan enemmänkin yleistä tunnelmaa", hän sanoo.

"Eikä tällaista kolmen sellon solistiryhmää taida missään muualla olla. Vivaldilla on eräässä konsertossaan kyllä kaksi selloa, ja olen kuullut huhun, että jossakin olisi kolmenkin sellon teos, mutta en ole vielä sitä nähnyt", Penderecki jatkaa.

Truls Mörk on yksi

maailman kysytyimmistä sellosolisteista. Hän on saanut useita arvostettuja musiikkipalkintoja - kuten yhdysvaltalaisen Grammy-palkinnon Benjamin Britten -levystään aiemmin tänä vuonna - mutta Suomessa hän ei ole vielä kovin usein käynyt.

"Sehän johtuu siitä, että teillä itselläkin on niin paljon hyviä sellistejä!", hän kommentoi. "Syksyllä kuitenkin tulen Suomeen seuraavan kerran. Esiinnyn syyskuussa Lahdessa ja Espoossa Paavo Berglundin kanssa Shostakovitshin ja Schumannin konsertoilla." Mörkillä on toinenkin side Suomeen: hän esiintyy usein pianisti Juhani Lagerspetzin kanssa, joka esiintyy syksyllä esimerkiksi Norjassa Stavangerin kamarimusiikkifestivaalilla. Truls Mörk on festivaalin taiteellinen johtaja.

"Me tapasimme ensimmäisen kerran jo 1982 Moskovassa Tshaikovski-kilpailussa. Pidin heti hänen soitostaan ja hän on vieläkin yksi lempipianisteistani", Mörk kertoo.

Kummankin muusikon taso huomattiin muuten jo Moskovassa, sillä Mörk voitti kilpailun sellosarjan ja Lagerspetz pianistien erikoispalkinnon.

Yksi Pendereckin

Concerto grosson solisteista, Frans Helmerson, on Truls Mörkin entinen opettaja. Helmerson kertoo, että hän näki ensimmäisen kerran Mörkin soittavan, kun tämä oli 15-vuotias. "Olin silloin aivan ällikällä lyöty", Helmerson toteaa.

"Niin olin minäkin, kun ensimmäisen kerran näin sinun soittavan", Mörk virnistää.

Helmerson sanoo olleensa Mörkin kotikaupungissa Stavangerissa, kun kuuli tämän voittaneen Grammy-palkinnon. "Muistan sen päivän tarkkaan, se oli 28. helmikuuta. Silloin koko Stavanger meni sekaisin uutisen kuultuaan." Truls Mörkillä on hieman etumatkaa Helmersoniin nähden Pendereckin Concerto grossossa, koska hän on soittanut teosta ennen, Helmerson ei.

"Tässä varmasti käy niin, että oppilas opettaa opettajaa, ja se on mainiota", Helmerson toteaa, ja Truls Mörkiä naurattaa.

Sinfonia Varsovia Naantalin kirkossa tänään keskiviikkona klo 19. Kapellimestari Krzysztof Penderecki, sellosolistit Truls Mörk, Frans Helmerson ja Arto Noras.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää