Kulttuuri

Pietarsaarelaiset Crusell-kisan kärjessä

Christoffer Sundqvist ja Björn Nyman jakoivat klarinettikilpailun voiton

Tilaajille

UUSIKAUPUNKI. "Pitää unohtaa olevansa kilpailussa ja soittaa kuin konsertissa", 24-vuotias pietarsaarelainen Christoffer Sundqvist sanoo. Hän ja niin ikään pietarsaarelainen Björn Nyman, 25, saivat ensimmäisen palkinnon Crusell-viikon klarinettikilpailussa Uudessakaupungissa tiistaina.

Klarinettikilpailun tuomariston puheenjohtajan Harri Ahmaksen mukaan olisi tehty vääryyttä, jos tuomaristo olisi jakanut vain yhden ensimmäisen palkinnon.

"Sundqvist soitti puhuttelevasti, kun taas Nymanilla oli äänellisiä vahvuuksia. He ovat kaksi yhtä hyvää soittajaa, joilla on erilaiset persoonat." "Ei harmita yhtään, vaikka molemmat voittivat", sanovat nuoret miehet kuin yhdestä suusta.

"Olemme soittaneet vuosia yhdessä Pietarsaaressa, ja sielläkään ei pystytty päättämään, kummalle esimerkiksi solistiesiintyminen tarjotaan. Esiinnyimmekin yleensä yhdessä."

Voittajat ovat

"Olimme silloin aika samanlaisia soittajia. Soitimme samanlaisella soundilla ja fraseerasimme samalla lailla", Sundqvist muistelee.

Klarinettikilpailun finaalissa he osoittautuivat kuitenkin hyvin erilaisiksi taiteilijoiksi. Nyman soitti hienostuneella äänellä tyylikkäästi ja hillitysti, kun taas Sundqvist esitteli räiskyvää taiteilijapersoonaansa käyttäen hyväkseen ilmaisun ääripäitä.

"Opettajamme Bernhard Nylund opetti vakavaa otetta musiikkiin. Hän piti tunteja aina kun tarvittiin, ja joskus soittotunnit saattoivat kestää vaikka koko lauantaipäivän", Nyman kertoo.

Nylundin tunneilla oli hauska soittaa, mutta sinne ei tehnyt mieli mennä harjoittelematta. Klarinettikilpailun voittajat kehuvat opettajaansa suureksi persoonaksi.

Ammattiopintojen alkaessa

Nyman aloittaa tänä syksynä viimeisen opintovuotensa. Hän suoritti perustutkinnon Oslossa viime vuonna, ja nyt hän opiskelee kaksivuotisella diplomilinjalla. Kamarimusiikkidiplomin vuoro on tulevana lukuvuonna.

Ennen korkeakouluopintojaan Nyman työskenteli vuoden Lapin kamariorkesterissa, ja opintojen ohessa hän on soittanut Oslon filharmonikoissa ja Norjan radio-orkesterissa. Viime vuoden hän oli koeajalla Tukholman filharmonikoissa.

"Sinne piti hakea paikkaa monessa vaiheessa. Usean koesoiton jälkeen kaksi soittajaa otettiin vuoden koeajalle. Kesäkuun alussa meistä valittiin toinen: paikan sai kokeneempi ruotsalainen klarinetisti", Nyman kertoo.

Pettymys oli

"Toisaalta olen vielä nuori soittaja, eikä minulla ole kiire orkesterityöhön. Nyt voin opiskella ja soittaa kamarimusiikkia. Jos olisin saanut paikan Tukholman filharmonikoista, olisin silti jatkanut opintojani."

Sundqvistilla ei

Sundqvist soittaa UNKO:ssa (Uusi nuori kamariorkesteri) ja Arktinen hysteria -kvintetissä. Hän on toiminut klarinetistin sijaisena Suomen kansallisoopperassa kahden vuoden ajan.

Hän on myös osallistunut kahteen orkesterikoesoittoon ja tuli molemmissa kolmanneksi. "Ehkä pitäisi osallistua useammin pruuveihin", hän miettii. Sundqvist ja Nyman osallistuivat molemmat vuosi sitten kansainväliseen Carl Nielsen -klarinettikilpailuun Tanskassa. He selviytyivät neliosaisen kilpailun toiseen erään.

"Osallistuin viime keväänä klarinettikilpaan Prahassa. Siellä 60 osanottajasta valittiin jatkoon kymmenen soittajaa, ja yhdeksän heistä oli Itä-Euroopasta", Nyman ihmettelee.

Molemmat uskovat

Crusell-kisassa he sen sijaan uskovat reiluun peliin: "Jos minä joka olen täysin ulkopuolinen Suomen musiikkielämässä voin saada ensimmäisen palkinnon, niin eiköhän kilpailu silloin ole reilua", Nyman sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää