Kulttuuri

Duettoja kiviporan kanssa

Uusi työmaa kiristi hermoja

Tilaajille

Albert Tiu Filippiineiltä on voittanut monia kansainvälisiä kilpailuja ja kokenut kaikenlaista. Mutta koskaan aikaisemmin hän ei ole joutunut soittamaan duettoa kiviporan kanssa. Maj Lind -pianokilvan välierän viimeisenä iltana sekin oli edessä, kun uusi työmaa aloitti jytyytyksensä.

Pianisti kiristeli hampaitaan. Samoin liput maksanut yleisö. Koko tunti oli hirvittävää kidutusta. Tiu osoitti hämmästyttävää kärsivällisyyttä ja soitti varsin korkealaatuista valtavirtapianismia.

Tuomaristo armahti. Tiu pääsi jatkoon.

Tomomi Tsujimoto

Illan pimetessä arvuuteltiin, tekeeko Tsujimoto protestin, kun tuomaristo ei päästännyt häntä finaaliin. Sarah Tysman hurmasi yleisön, joka sai vihdoin illan päätteeksi kuulla musiikkia ilman kiviporaa.

Tysman soitti kauniisti Ravelia ja tavanomaisesti Chopinia. Tavallinen tarina tässä kilvassa: kaikki tai melkein kaikki kohdallaan, mutta ei kauheasti omaa sanottavaa. Tuomaristo päästi hänet kuitenkin finaaliin.

Aamulla oli kivempaa.

Tässä ei ollut mitään epäaitoa. Sumelius-Lindblom tiristi Skrjabinin ja Lisztin teoksista viimeisetkin pisarat romanttista paatosta, eikä mukaan eksynyt tippaakaan teennäisyyttä tai väärää sentimentaalisuutta.

Romantikko kohtasi modernistisäveltäjän, kun Sumelius-Lindblom esitti Puumalan uutta Hommages fugitives -sävellystä. Nyt kuultiin preludisarjasta myös osa Monsieur Akolá , ja aika riemastuttava preludi se olikin. Sumelius-Lindblom esitteli kiinnostavasti myös italialaista Stroppaa, jota soisi kuulevan enemmänkin.

Sumelius-Lindblom soitti yleisön sydämiin, hänen käsiensä koreografiaa ihmeteltiin suorastaan henkeä pidätellen.

Hyvin moni kilpailija vaihtelee otettaan enemmän kunkin teoksen tyylin mukaan, ja tässä piilee Sumelius-Lindblomin heikkous kilpailusijoituksia ajatellen. Valitettavasti tuomaristo ei valinnut häntä finaaliin.

Mutta tällaisia kaiken musiikin oman tahtopersoonallisuutensa läpi suodattavia eläytyjiäkin tarvitaan, ja varsinkin tässä kilpailussa.

Sitä korrektia standardisoittoa kun kuultiin ihan riittävästi.

Juho Pohjonen

Pohjonen löytää hienosti sävyjä hiljaisemmissa kohdissa, mutta fortepaikoissa sointi on vielä hitusen kova ja yksiulotteinen. Paraantaako hän vielä tästäkin finaalissa?

Aleksandr Pirošenko on huikea lahjakkuus, ja Dutilleuxin parissa hän herätti suuria odotuksia. Sitten odotukset valitettavasti romahtivat. Rautavaaran Narcissusta hän vanutteli kovin vapaasti, ja tranquillo -taitteen ylimääräiset rubatot suorastaan suututtivat.

Lisztin upeassa h-molli-sonaatissa Pirošenko teki ylimääräisiä pyrähdyksiä kuin 60 minuutin aikarajaa peläten. Sonaatin muoto hajosi.

Tekniset vaikeudet Pirošenko toki selvitti kuin leikiten. Hänellä on myös luontaisen lavaleijonan loistelias ja säihkyvä sointi. Tämä ei riittänyt, hänet pudotettiin.

Maj Lind -kilvassa on sattunut ja tapahtunut, mutta konsepti näyttää toimivalta. Palkintosumma ja järjestelyt ovat tarpeeksi kiinnostavia houkuttelemaan hyviäkin ulkomaisia pianisteja paikalle. Kotimaiset huiput saavat näin kiinnostavan vertailukohdan.

Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää