Kulttuuri

Arkkitehtuurin arkeologiaa

Marja Kanervo dokumentoi uuden rakennuksen ja purkutalojen rakenteita

Tilaajille

Rakennuksilla on aina fyysiset rakenteensa, joita arkkitehtuuri osin peittää, osin paljastaa. Rakenteet jäävät usein eriaikaisten kerrostumien alle, ne ovat myös rakennusten historiaa ja niiden peruspilari.

Rakenne näkyy, kun taloa pystytetään. Taloa purettaessa ranko paljastuu taas.

Taiteilija Marja Kanervoa (s. 1958) kiinnostavat talojen fyysiset rakenteet ja tilan historia. Arabianrannan AV-oppilaitoksessa hänellä on ollut taiteilijalle harvinainen tilaisuus prosessoida taideteosta rakennuksen eri vaiheista.

Kanervo on voinut seurata talon rakentumista ja merkitä sitä muistiin uuteen teokseen, joka on juuri valmistunut oppilaitoksen eteisaulan seinään.

Yksityisnäyttelyssään Galleria Sculptorissa Kanervo taas esittelee työstämiään valokuvadokumentteja Myllypuron purkutaloista. Toonatut ja kalvojen peittämät kuvat kertovat järkyttävän purkutyön eri vaiheista, kantavista seinistä, sortuvista portaikoista, asumisen jäänteistä ja hylättyyn miljööseen syntyneistä graffiteista.

Kanervo on tiivistänyt

Nyt hän on kuvannut rikottua taloa, rikkonut kuvan ja ripustanut sen gallerian seinälle, jonka pintaan hän on taas viiltänyt.

Arkkitehti Pentti Kareojan suunnittelema uusi AV-oppilaitos on selkeä ja ilmava. Kanervo on merkinnyt kaksiosaiseen teokseensa koulun seinien taakse kätkeytyvän "luiden ja verisuonten verkoston".

Aulan betoniseinästä erottuvat hennosti erikokoiset maalaamattomat ympyrät, jotka ovat läpimitoiltaan rakenteissa kulkevien putkien kokoisia. Rakennuksen luita ja verisuonia on aina sähkö- ja vesijohdoista ilmastointiputkiin.

Toinen osa teosta on siirtolavasta tehty "arkeologinen" vitriini. Sen sisällä on rakennusvaiheesta kertynyttä jätettä, ilmastointiputkien tieltä poistettuja seinänkappaleita tai ennen rakentamista kaivettua vanhan Arabianrannan teollista romua, keramiikkaa sen joukossa.

Kanervon teos dokumentoi uuden rakennuksen esihistoriallisia ja historiallisia vaiheita hienovaraisesti ja arvostavasti. Esineellisiä todistuskappaleita voi tarkastella myös vitriinin lasiin kiinnitettyjen pienentävien luuppien lävitse.

Sculptorin näyttelyssäkin on kyse katsomisesta ja näkemisestä. Ne eivät välttämättä ole sama asia.

Kokemusta tarkentavat tilaa leikkaavat valot, joiden liike toistuu kattoon ripustetuista kristallikruunuista.

Valon heijastuksesta on kyse myös elävässä liikkuvassa kuvassa. Etelärannan liikenne heijastuu reaaliaikaisina kuvina ikkunoihin ja seiniin kiinnitettyjen luuppien lävitse.

Myös Arabianrannan AV-talossa on heijastuksia. On sattumaa, että Kanervon tilateoksen ympyrärakenteet ikään kuin toistuvat myös rei'itettyjen teräsaitojen suurina varjoina.

Jännittävä kokemus.

Marja-Terttu Kivirinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää